BTs vinekspert Tim Vollerslev guider dig igennem julen.

En klassisk dansk juleaften er en udfordring, når det gælder vine til maden. Hvad skal man hælde i vinglasset? Her er mine forslag og nogle gode råd.

Det vigtigste er selvfølgelig, at man drikker den rødvin, man bedst selv kan lide. Men når det er sagt, er der nogle ting, man bør holde sig for øje, når julevinen vælges.

Tim Vollerslev tester i denne uge 3 hvidvine, 3 søde vine og 7 rødvine, som går godt til de forskellige klassiske juleretter. Opret abonnement på BT PLUS for at læse ugens vinguide og få adgang til alle tidligere guider og vores kæmpe vin-database med mere end 3.500 vine.


BTs vinekspert Tim Vollerslev guider dig igennem julen.

En klassisk dansk juleaften er en udfordring, når det gælder vine til maden. Hvad skal man hælde i vinglasset? Her er mine forslag og nogle gode råd.

Det vigtigste er selvfølgelig, at man drikker den rødvin, man bedst selv kan lide. Men når det er sagt, er der nogle ting, man bør holde sig for øje, når julevinen vælges.

Glem alt om sarte, gamle, kostbare røde vine. Det ville være synd at servere disse vine til traditionel dansk julemad, som - udover at være fed – også er både sød, sur og salt. Det kræver vine med både frugtsmag og en god alkoholstyrke.

Til flæskesteg, and eller gås vil det passe bedst at servere en saftig, frugtrig rødvin – gerne med lidt sødme.

Står menuen udelukkende på kalkun, behøver vinen ikke at være helt så kraftig. Her vil en ung Châteauneuf-du-Pape eller en vin af pinot noir-druen være et rigtig godt valg.

I mange hjem er det traditionen juleaften at servere en lille forret inden hovedmåltidet.

Hvis forretten f.eks. er røget laks, vil en fyldig, men stadig frisk hvidvin som ugens guldvin - en fyldig Sancerre - være et rigtig godt valg.

Er forretten salat med rejer, uden en alt for ’hidsig’ dressing, vil en lettere hvidvin som eksempelvis en elegant chablis eller en god tør mousserende vin derimod være sagen.

Tip om dessertvinen

Til desserten, som i de fleste tilfælde er risalamande, vil en god sød vin være en perfekt ledsager. Hvis kirsebærsovs indgår i retten, vil en sød og kraftig dessertvin passe bedst - gerne en lækker mediumsød kirsebærvin eller en lækker, sød Banyuls – Sydfrankrigs flotte svar på portvin.

Hvis der ikke er kirsebærsauce til desserten – eller hvis der er nødder og konfekt på bordet – vil en gylden dessertvin eller en fadlagret portvin være et godt valg.

Husk at holde vinen kølig, indtil det øjeblik den skal serveres. Juleaften risikerer vinen nemlig at blive alt for hurtigt varm på grund af mange mennesker og de tændte julelys.

Er der ikke plads i køleskabet – og det kunne jo nok være et problem – så sæt vinen ind i husets koldeste rum eller udenfor.

Det er ligeledes en god idé at give vinen noget luft, inden den serveres. Og så synes jeg personligt, det er vigtigt at sætte kander med koldt vand på bordet. Mit motto er ’vand for tørst og vin for glæde’. Og man nyder julefesten bedre, hvis man husker at drikke rigeligt med vand sammen med de gode vine.

Vinens temperatur er vigtigt. Princippet er: hellere lidt for kold end for varm. Hvidvine bør serveres ved ca. seks grader – altså køleskabskolde.

Rødvine må gerne være forfriskende kølige, dvs. 16 grader. Dessertvine bør – ligesom hvidvinene - serveres køleskabskolde, altså ca. seks grader.

Tim Vollerslev tester i denne uge 3 hvidvine, 3 søde vine og 7 rødvine til julen

HVIDVINE:

2014 Chardonnay

Newton, Sonoma & Napa County, California, USA. 14,5 pct.

4 af 6 stjerner

  • Kommentar: Behageligt fyldig, dejlig, saftig, lækker smag af eksotiske frugter, abrikos, citrus, krydderier og egetræsvanilje.
  • Velegnet til: Luftes 15 min. og serveres ved 9 gr. af store glas til kraftige retter af fisk.
  • Pris: Kr. 179.
  • Forhandler: Moët Hennessy tlf. 3283 7360.

2015 Herederos del

Marqués de Riscal, Blanco, DO. Rueda, Spain. 13 pct.

4 af 6 stjerner

  • Kommentar: Medium fyldig hvidvin, behageligt tør, lækker, lang, dejlig, frisk og saftig smag af druer, lidt passionsfrugt, lime og krydderurter.
  • Velegnet til: Serveres v. 6 gr. til medium kraftige retter som skaldyr, stegt eller røget laks.
  • Pris: Kr. 81,95.
  • Forhandler: udvalgte Meny, Hans Just tlf. 3525 4008. www.hansjust.dk

2015 Sancerre

Patrice Moreux, AOC. Sancerre Blanc, Loire, France. 13 pct.

5 af 6 stjerner

  • Kommentar: Tør, medium fyldig hvidvin, frisk, harmonisk frugtsyre i lang, flot, saftig smag af stikkelsbær, grønne druer og lidt krydderurter. Lækker vin - superkøb.
  • Velegnet til: Serveres v. 6 gr. som aperitif eller til medium kraftige retter  af fisk
  • Pris: Kr. 149,95. Tilbud ved køb af 6 fl. uge 50-51 pr. fl. kr. 120.
  • Forhandler: Supervin.dk tlf. 9892 1853. www.supervin.dk

SØDE VINE:

2013 Frederiksdal

Kirsebærvin, Lot 14-09, Harpelunde, Lolland. 14 pct.

5 af 6 stjerner

  • Kommentar: Vidunderlig, frisk smag af kirsebær, dejlig, lille mandel- og frugtsødme i tæt, lang, saftig smag med et strejf af orangeskal og en flot rund moden kirsebærfrugt.
  • Velegnet til: Luftes en time og serveres v. 9 gr. Perfekt til risalamande.
  • Pris pr. 50 cl.: Kr. 139,95.
  • Forhandler: udvalgte Meny butikker/GobiVin tlf. 3613 0077. www.gobivin.dk/www.frederiksdal.com

10 Years Old Tawny Port

matured in wood, Pocas, Porto, Portugal. 20 pct.

4 af 6 stjerner

  • Kommentar: Lækker, lys gylden, fadlagret portvin, dejlig, lang, harmonisk, sød smag af rosiner, tørret frugt, lidt svesker, ristede nødder, brændte mandler og kaka.
  • Velegnet til: Serveres v. 9 gr. til nøddekager, risalamande eller modne oste.
  • Pris pr. 37,5 cl.: Kr. 99. Tilbud uge 50-52 kr. 79.-
  • Forhandler: Kvickly &amp/SuperBrugsen tlf. 4386 4386. www.coop.dk

2010 Collection, Vin

Doux Naturel, Grand Cru, AOC. Banyuls, Syd de France. 16 pct.

5 af 6 stjerner

  • Kommentar: Flot, let krydret, ’fransk portvin’, lækker, kompleks og saftig smag af mørke bær, tørret frugt, lidt orangelikør, urter og vanilje.
  • Velegnet til: Serveres v. 9 gr. til chokoladedessert, risalamande eller blåskimmelost.
  • Pris pr. 50 cl.: Kr. 129,95. Tilbud ved 2 fl. uge 51+52 kr. 199,95.
  • Forhandler: Amalie Vinimport tlf. 8691 1844. www.amalie-vinimport.dk

RØDVINE:

2014 Siresa, DOC.

Ripasso Valpolicella, Veneto, Italy. 13,5 pct.

4 af 6 stjerner

  • Kommentar: Dejlig saftig, frugtrig og behageligt fyldig smag af modne kirsebær, blåbær, løde rosiner, krydderier og vanilje.
  • Velegnet til: Serveres v. 16 gr. til medium kraftige retter som flæskesteg med det hele.
  • Pris: Kr. 119,95. Tilbud uge 50+51 kr. 83,25.
  • Forhandler: anvises af vinmedmere.dk. www.vinmedmere.dk tlf. 2299 1455

2010 Brune et Blonde

de Guigal, AOC. Côte-Rôtie, Rhône. 13,5 pct.

5 af 6 stjerner

  • Kommentar: Elegant, kraftig, let krydret, rund smag af røde og mørke bær, sort peber, mokka, toast og vanilje.
  • Velegnet til: Luftes 90 min. og serveres v. 18 gr. til kraftige retter.
  • Pris: Kr. 424,95. Tilbud ved 6 fl. uge 50+51 pr. fl. kr. 299,95.
  • Forhandler: Philipson Wine tlf. 7022 6888. www.philipsonwine.com

2013 I Balzi, Verga

IGT. Rosso Veneto, Italy. 14 pct.

5 af 6 stjerner

  • Kommentar: Saftig, fyldig, lang, krydret smag af skovbær, syltede kirsebær, svesker, kaffe, toast og vanilje.
  • Velegnet til: Luftes 90 min og serveres v. 16 gr. til krydret dansk julemad.
  • Pris: Kr. 89,95. Tilbud uge 50+51 kr. 59,95.
  • Forhandler: Strandgaarden tlf. 4922 6222. www.strandgaarden.dk

2015  Cristia Collection

Cuvée Tradition, AOC. Chateauneuf-du- Pape, Rhône, France. 14,5 pct.

5 af 6 stjerner

  • Kommentar: Medium fyldig, behageligt krydret med flot, lang, frugtrig smag af sorte og røde kirsebær, krydderurter, cedertræ og vanilje.
  • Velegnet til: Luftes en time og serveres v. 18 gr. til medium kraftige retter.
  • Pris: Kr. 129. Tilbud uge 51 kr. 99.
  • Forhandler: Rema 1000. www.rema1000.dk

2009 Andrea, DOC.

Amarone della Valpolicella, Veneto, Italy. 16,5 pct.

4 af 6 stjerner

  • Kommentar: Lækker, saftig og kraftig med frugtsmag af mørke bær, blommer, svesker, mokka, mørk chokolade, urter, og vaniljetoast.
  • Velegnet til: Luftes en time og serveres v. 18 gr. til krydrede retter.
  • Pris: Kr. 295. Tilbud uge 50+51 kr. 249.
  • Forhandler: Cappa Vin tlf. 8633 6270. www.cappa.dk

2009 Pinot Noir

Calyptra Vivendo, Reserve, DO. Alto Cachapoal Valley, Chile. 14,5 pct.

4 af 6 stjerner

  • Kommentar: Medium let, rund og dejlig, saftig smag af kirsebær, brombær, krydderurter og et vaniljestrejf.
  • Velegnet til: Luftes en halv time og serveres v. 16 gr. til medium lette retter.
  • Pris: Kr. 150. Tilbud ved køb af 6 fl. uge 50+51 pr. fl. kr. 110.
  • Forhandler: Bichel Vine tlf. 8622 9400. www.bichel.dk

2011 Malbec, Catena

Zapata, Nicasia Vineyard, la Consulta, Mendoza, Argentina. 14 pct.

5 af 6 stjerner

  • Kommentar: Saftig, kraftig, karakterfuld og flot, tæt, frugtrig smag af kirsebær, blåbær, krydderurter, chokolade, toast og vanilje.
  • Velegnet til: Luftes to timer og serveres v. 18 gr. til kraftige retter.
  • Pris: Kr. 549,95. Tilbud ved 6 fl. uge 50+51 pr. fl. kr. 449,95.
  • Forhandler: Philipson Wine tlf. 7022 6888. www.philipsonwine.com