Karrysild, lun leverpostej, flæskesteg og and. Julefrokosternes store opbud af kolde og lune retter kalder på øl. Men hvilken øl skal man egentlig drikke til al den gode julemad?

Udvalget af juleøl er blevet kæmpestort, og juleøllene er meget forskellige, både hvad angår deres type og deres kvalitet. Derfor er julen også et oplagt tidspunkt til at gå på opdagelse i, hvor forskelligt øl kan smage, og til at eksperimentere med, hvilke øl der passer bedst til julemaden.

Men vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej i skoven af juleøl.

B.T. har smagstestet 13 forskellige juleøl. Øllene er et bredt udvalg af både gammelkendte klassikere og nye typer juleøl. Anders Evald, der har været med til at grundlægge Danske Ølentusiaster, og som har skrevet flere bøger om øl, har sammen med fødevareekspert Michael René fra Professionshøjskolen Metropol, smagstestet øllene. Og de giver gode råd til, hvordan man vælger den rigtige øl til maden. Det er nemlig slet ikke lige meget hvilken øl man vælger. Nogle juleøl dur slet ikke til mad, mens andre faktisk er egnede til at blive serveret til desserten. Så læs med og overrask og imponer familie, venner eller kolleger til den næste julefrokost.

Med B.T. PLUS får du:

- Smagstest af 13 juleøl

- Få hjælp til at vælge den rigtige juleøl til mad

- Fem gode råd om øl til mad

- Gode konkrete eksempler på øl til julemad.

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:

Med et abonnement på B.T. Plus kan du få adgang til  og meget mere.


Danskerne har fået øjnene op for, hvor forskelligt øl kan være, og i juletiden er øludvalget større end på noget anden tidspunkt af året. Mange bryggerier laver ikke bare en, men flere forskellige juleøl, og da der ikke findes nogen særlig definition på genren, er øllene vidt forskellige i både farve, smag og styrke.

Har man lyst til at smage forskelligt øl eller eksperimentere med at servere øl til mad, så er juletiden et rigtig godt tidspunkt.

Fødevareekspert Michael René fra Professionshøjskolen Metropol er uddannet i sensorik, som er kunsten af smage på fødevarer. Han mener, man roligt kan bruge lidt flere penge på den gode øl og ikke kun købe de billige standard produkter.

- Man skal gå efter godt øl. Når nu man bruger en masse energi på at lave god mad i julen, så bør man også betale for noget ordentligt øl, siger han og fortsætter:

- Der er stor forskel på ølvarianterne. Der findes en øl til alle, man skal bare finde den. Så det gælder om at gå på opdagelse og udfordre smagsløgene, siger Michael René.

Anders Evald er medstifter af foreningen Danske Ølentusiaster og forfatter til flere bøger om øl. Han mener, at øl til julemaden ikke skal være for tyndt.

- Man skal vælge en øl med noget styrke. Omkring 6-7 procent alkohol. Den skal ikke være for sjasket, men kommer den op i 8-9 procent kan den blive for kraftig i forhold til maden, siger Anders Evald.

Ifølge Michael René skal man finde en øl, der enten supplere smagen i maden eller skaber lidt kontrast.

- Man skal tænke på maden og øllet som en helhed. For at folk synes, at en ret er en fuldendt smagsoplevelse, skal der både være noget sødt, surt, bitter, salt og umami. De behøver ikke være balanceret, en smag kan godt være mere dominerende. Men hvis man vil servere meget fed mad, som julemaden jo ofte er, så vil det være godt at drikke noget til, som kan give bitterhed. For den fede mad dækker over den bitre smag i maden, siger Michael René.

Anders Evald understreger, at de øl, der vinder øl-testen ikke nødvendigvis er gode mad-øl. - Til mad skal øllen ikke være for markant. Der skal ikke være for mange krydderier og ikke for meget humle. En øl til mad skal ikke være for meget i sit eget univers. Øllen må ikke overdøve maden, siger Anders Evald.