Julefrokostsæsonen er begyndt, og du skal i gang nu, hvis du vil imponere dine gæster med en lækker, hjemmelavet snaps. BT har besøgt en af dem, der har gjort hjemmelavet snaps til deres leveve.

Rasmus Leck Fischers snapseværksted er et godt billede på en tendens, der har bredt sig i landet. Flere og flere kaster sig ud i at lave deres egen snaps, og nu er det så blevet endnu lettere. I sommer lancerede Aalborg Akvavit en såkaldt Aalborg Basis, der fungerer som en gør-det-selv-snaps i et syltetøjsglas, hvor du nemt kan tilføje de ingredienser og den smag, du vil have i snapsen.

»Mit indtryk er, at folk styrer langt uden om kommen, som mange af de klassiske snapse indeholder. Kommen kan være godt i mange ting, men den smager også lidt af ’gammel mand’. Det er også en smag, der minder mange folk om de gange, hvor de er blevet syge af snaps,« siger Rasmus Leck Fischer.

I stedet bliver der lavet alt fra citron- til lakridspibesnaps. Kun fantasien sætter grænser. Det er måske også den frihed, der lokker folk til at give sig i kast med den hjemmelavede snaps:

»Snaps er legepladsen, hvor du kan gøre, hvad du vil. Om det er gærede kartofler eller råt rævekød. Der er fri leg. Der er sket meget i de seneste to år. Flere og flere – både yngre og ældre – laver snaps til fest eller til højtid. Folk er blevet mere interesserede i at eksperimentere. Der er også kommet DM i snaps og lignende. Det samler folk rigtig godt,« siger Rasmus Leck Fischer.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du let tager sagen i egen hånd, og lærer at fremstille din egen snaps.

Det får du:

  • Artiklen 'Sådan laver du din egen snaps: Skyd julefrokostsæsonen i gang med hjemmebryg på myre, egetræ og solbær-vanilje'
  • Fakta: Hvad kendetegner en snaps?
  • 3 opskrifter på hjemmelavet snaps
  • Historisk overblik på snap gennem tiden
  • Tre gode råd fra snapsekongen

Julefrokostsæsonen er begyndt, og du skal i gang nu, hvis du vil imponere dine gæster med en lækker, hjemmelavet snaps. BT har besøgt en af dem, der har gjort hjemmelavet snaps til deres leveve.

Snapsen knaser i min mund. Eller rettere sagt: Den lille orangemyre knaser i min mund. Selve snapsen har for længst forladt mit svælg med en brændende hilsen, mens jeg stadig kæmper med at få tygget og slugt den lille orangemyre, der som navnet antyder har et hint af appelsin i smagen. Jeg er positivt overrasket, for myresnapsen er faktisk god. Bedre end Rød Aalborg.

Jeg står i Rasmus Leck Fischers ’snapseværksted’. Han er uddannet kok, forfatter til bogen ’Snaps’, og så laver han så meget hjemmelavet snaps, at han utvivlsomt gør sig fortjent til titlen ’snapsekongen’. Der er hindbærsnaps, valnøddesnaps, kirsebærsnaps, solbærsnaps, to forskellige myresnaps og en lang række andre stærke sager.

Rasmus Fischer i sit hjemmebrænderi. Han elsker at eksperimentere og laver selv mere end 20 forskellige snapsevarianter. Alt kan lade sig gøre, det er kun fantasien, der sætter grænser.
Rasmus Fischer i sit hjemmebrænderi. Han elsker at eksperimentere og laver selv mere end 20 forskellige snapsevarianter. Alt kan lade sig gøre, det er kun fantasien, der sætter grænser.
Vis mere

Rasmus Leck Fischers snapseværksted er et godt billede på en tendens, der har bredt sig i landet. Flere og flere kaster sig ud i at lave deres egen snaps, og nu er det så blevet endnu lettere. I sommer lancerede Aalborg Akvavit en såkaldt Aalborg Basis, der fungerer som en gør-det-selv-snaps i et syltetøjsglas, hvor du nemt kan tilføje de ingredienser og den smag, du vil have i snapsen.

For de fleste mennesker rimer snaps på Rød Aalborg eller Linie Akvavit, der i den grad deler vandene med deres karakteristiske kommensmag. Det er da heller ikke de klassiske snaps, der er den største inspirationskilde, når folk går i gang med deres hjemmelavede blandinger.

»Mit indtryk er, at folk styrer langt uden om kommen, som mange af de klassiske snapse indeholder. Kommen kan være godt i mange ting, men den smager også lidt af ’gammel mand’. Det er også en smag, der minder mange folk om de gange, hvor de er blevet syge af snaps,« siger Rasmus Leck Fischer.

Rasmus Fischer i sit hjemmebrænderi. Han elsker at eksperimentere og laver selv mere end 20 forskellige snapsevarianter. Alt kan lade sig gøre, det er kun fantasien, der sætter grænser.
Rasmus Fischer i sit hjemmebrænderi. Han elsker at eksperimentere og laver selv mere end 20 forskellige snapsevarianter. Alt kan lade sig gøre, det er kun fantasien, der sætter grænser.
Vis mere

I stedet bliver der lavet alt fra citron- til lakridspibesnaps. Kun fantasien sætter grænser. Det er måske også den frihed, der lokker folk til at give sig i kast med den hjemmelavede snaps:

»Snaps er legepladsen, hvor du kan gøre, hvad du vil. Om det er gærede kartofler eller råt rævekød. Der er fri leg. Der er sket meget i de seneste to år. Flere og flere – både yngre og ældre – laver snaps til fest eller til højtid. Folk er blevet mere interesserede i at eksperimentere. Der er også kommet DM i snaps og lignende. Det samler folk rigtig godt,« siger Rasmus Leck Fischer.

Hjemmelavet er sjovere

Den snapseglade kok laver selv mere end 20 forskellige snapsevarianter, som flere restauranter har på deres menukort. De fleste forbinder snaps med julefrokoster, og en hindbærsnaps kan måske være en kende for sød og kontroversiel for den gamle morfar, der aldrig har smagt andet end en traditionel akvavit. Det betyder dog ikke, at det er umuligt at lave en snaps, der falder i god jord til familiejulefrokosten:

Rasmus Fischer i sit hjemmebrænderi. Han elsker at eksperimentere og laver selv mere end 20 forskellige snapsevarianter. Alt kan lade sig gøre, det er kun fantasien, der sætter grænser.
Rasmus Fischer i sit hjemmebrænderi. Han elsker at eksperimentere og laver selv mere end 20 forskellige snapsevarianter. Alt kan lade sig gøre, det er kun fantasien, der sætter grænser.
Vis mere

»Man kan lave en lækker laurbærbladsnaps. Du skal bruge ca. 12 friske laurbærblade, som du giver et bank og derefter lader trække i ca. 14 dage i din basisalkohol, som sagtens kan være Aalborg Basis. Snapsen smager ikke af kommen, men har stadig noget af den klassiske smag, som morfar vil kunne lide. Og så passer den rigtig godt til mad,« fortæller Rasmus Leck Fischer.

Rasmus Leck Fischer er ikke tvivl om, hvorfor så mange mennesker kaster sig ud i at lave deres egne snapsvarianter:

»Det er simpelthen sjovere at byde sine gæster på noget hjemmelavet.«

Tre råd fra snapsekongen:

  1. Lad være med at vente til sidste øjeblik. Det begrænser dig. Du kan sagtens lave en hjemmelavet snaps på en uge, men stor smag tager lang tid. Så tænk på din julesnaps allerede i foråret.
  2. Hvis du laver bærsnaps, skal du ikke være bange for at smage til med sukker. Man skal selvfølgelig ikke lave likør, men man må godt give de sure bærsnapse lidt sukker, så du får maksimal smag ud af bærene.
  3. Brug noget ordentlig basisalkohol. Lægger du ud med en dårlig vodka, så har du stadig en dårlig vodka bagefter – bare med smag. Det ændrer sig ikke. Råvarerne skal være i orden fra begyndelsen. Aalborg Basis er ganske fin.

3 opskrifter på hjemmelavet snaps

Solbærsnaps med vanilje
Solbærsnaps med vanilje
Vis mere

DEN NEMME

  • Solbærsnaps med vanilje:
    Fordel 200 g frosne solbær, 2 spsk. rørsukker og en vaniljestang i fire stykker på en bageplade. Bag det i ovnen, indtil bærrerne bliver lidt rynkede, og læg derefter hele blandingen ned i din Aalborg Basis. Lad det trække et par dage, si solbærrene fra og pres lidt af saften ud af bærrene gennem sien uden at mase dem. Nu har du en solbærsnaps med intens smag.

Myresnaps
Myresnaps
Vis mere

DEN SJOVE

  • Myresnaps:
    Hvis du vil imponere dine gæster til julefrokosten, skal du servere en snaps med orangemyrer. Orangemyren er den mest ’kendte’ myre, der driller i dit sommerhus og bor mellem fliserne. Saml en håndfuld myrer (ca. 200 stk.), læg dem i fryseren én dag og smid dem derefter ned i din Aalborg Basis. Du får det bedste resultat, hvis du lader den trække i ca. to måneder. Behold myrerne i snapsen, når du serverer. De kan sagtens spises.

Egetræssnaps
Egetræssnaps
Vis mere

DEN LANGSOMME

  • Egetræssnaps:
    Du kan lave en rigtig lækker snaps med egetræ, men det kræver tid. Du skal bruge en håndfuld egetræsstykker, som du skal brænde med en gasbrænder for at få mere smag ud. Tilsæt egetræsstykkerne og 2 spsk. karamellisseret sukker til din Aalborg Basis. Lad den trække i et halvt år, og fuglene vil synge.

På besøg hos Rasmus Fischer i hans Snapseværksted i Indre By.
På besøg hos Rasmus Fischer i hans Snapseværksted i Indre By.
Vis mere

Besøg hos Rasmus Fischer i hans Snapseværksted i Indre By.
Besøg hos Rasmus Fischer i hans Snapseværksted i Indre By.
Vis mere