Nogle æg piller nærmest sig selv, mens andre har genstridige skaller, der knækker i tusind stykker og efterlader en kraterlignende overflade. Med et simpelt trick får du den bedste ægpilnings-oplevelse.

Er du hårdkogt æggespiser, er du med garanti stødt på et af dem - de der genstridige æg, som er umulige at pille.

Mens nogle æg får et glat og skinnende hvidt ydre, så er de genstridige æg kendetegnede ved, at pillearbejdet munder ud i en nærmest kraterlignende tilstand på overfladen af ægget.

Hvordan kan det være, at der er så stor forskel på, hvor let det er at pille et kogt æg? Og hvad skal man gøre for at få en god æggepilningsoplevelse?

Spoiler-alert: Det handler om, hvor længe siden det er, at hønen har lagt ægget. Hos Videnskab.dk kan du læse, hvornår det optimale tidspunkt at pille dit æg på er.

Seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra Afdelingen for Fødevaremikrobiologi på Danmarks Teknikske Universitet (DTU) forklarer:

- Jo nyere ægget er, des sværere er det at pille, konstaterer Jens Kirk Andersen.

Skal man være sikker på at få en god og nem æggepilningsoplevelse, skal man altså gå uden om nylagte æg – det er dem, som giver æggemaden det maltrakterede look. Men hvorfor?

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan koger du dit æg perfekt

Svaret rækker helt tilbage til dannelsen af ægget i hønens æggeleder. Jens Kirk Andersen forklarer, at når ægget bliver dannet, sker det ved, at lag på lag bygges uden på ægcellen.

- Først bygges der lag af blomme, derefter kommer en blommehinde, og senere kommer der lag på lag af æggehvide. Det afsluttes med en skalhinde, og til sidst kommer skallen naturligvis. Det betyder, at ægget består af en masse små lag, forklarer Jens Kirk Andersen.

Denne lagdeling af ægget er ifølge Jens Kirk Andersen mest tydelig, når ægget er nylagt.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvilken ægge-ende kommer først ud af hønen?

- Lagene er mere adskilte, når ægget er nylagt, og derfor kan ægget gå i stykker imellem lagene, når man piller det. Men det er der mindre tendens til, når ægget bliver lidt ældre, fortæller Jens Kirk Andersen.

Årsagen til, at æggets lagdeling forsvinder mere og mere med alderen, er ifølge Jens Kirk Andersen, at der foregår osmose inden i ægget. Osmose betyder, at et stof vandrer igennem en semipermeabel (halvtgennemtrængelig) membran – såsom for eksempel den hinde, der holder blommen adskilt fra æggehviden.

Læs også hos Videnskab.dk: Hønen eller ægget: hvad kom først?

Denne vandring henover membranen kan ske, hvis der er en højere koncentration af et stof på den ene side af membranen end på den anden side – i så fald er naturen nemlig indrettet sådan, at stoffet vil forsøge at fordele sig ligeligt på begge sider af membranen.

- I et nylagt æg er der forskellige koncentrationer af proteiner, fedtstoffer og salte, og dermed forskel i det osmotiske tryk mellem hviden og blommen. Blommehinden holder dem adskilt, men som ægget bliver ældre, svækkes styrken i hinderne, salte passerer over, og konsistensen i ægget bliver mere ensartet. Senere bliver hviden endnu mere flydende, og de forskellige lag i hviden flyder sammen, så lagdelingen forsvinder – og derfor bliver ægget nemmere at pille, forklarer Jens Kirk Andersen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sæt en cola-vulkan i udbrud

Hvad smager bedst: Pepsi eller Coca-Cola?