Onsdag bliver de årlige Michelin-stjerner uddelt – måske er det udkanten, som stikker af med priserne.

En stjerne i Guide Michelin. Det er noget, alle topkokke drømmer om. Det er den fornemste pris, en restaurant kan opnå, og onsdag bliver det offentliggjort, hvem der løber af med stjernerne.

Men det er også en pris, som det indtil for nylig kun har været muligt at få tilkendt sin restaurant, hvis den lå i en hovedstad, tæt ved eller i en større by. I år tager Michelin-guidens nordiske variant dog navneforandring fra ’Guide to Nordic Cities’ til ’Nordic Guide’, og det åbner for spekulationerne, skriver Søren Frank i Berlingske, som har været i kontakt med Michelins nordiske PR-manager, Lotta Wrangle.

»På papiret kunne det altså godt se ud som om, det bliver i år, at guiden også kommer til at dække provinsen,« skriver Søren Frank.

Spørger man madanmelder og redaktør på Den Danske Spiseguide Bent Christensen, skal man dog tage spekulationerne med et gran salt. Michelin-guiden har nemlig før skuffet restauratører ved at antyde, at der var lempelser på vej.

»For tre år siden var der ingen, der troede, at der kom Michelin-stjernede restauranter udenfor København. Sidste år blev Aarhus så inkluderet, men jeg tror nu ikke, at de tager skridtet fuldt ud og inddrager provinsen, selvom jeg håber, at de gør det,« siger Bent Christensen.

René Redzepi fra restaurant Noma
René Redzepi fra restaurant Noma
Vis mere

Bent Christensen mener, at grunden til at vi ser flere toprestauranter i provinsen, er en direkte følge af de københavnske restauranters succes, som har slået benene væk under den gastronomiske verden. Det vil ifølge Bent Christensen have en omfattende betydning, hvis guiden også kommer til at have de mere afsides beliggende restauranter med. De restauranter, som får en Michelin-udmærkelse, får nemlig en øget opmærksom både lokalt i Danmark og Norden:

»Men vigtigst af alt, så finder udlandet ud af, at der findes de her muligheder uden for storbyen. Michelin er en pålidelig guide, og kommer man fra Berlin eller Prag, vil man ikke spilde muligheden for at få en god oplevelse. Her er de to oplagte bud Henne Kirkeby og Falsled Kro,« siger Bent Christensen.

Mundkurv

På Henne Kirkeby Kro regerer køkkenchef Paul Cunningham. Han har tidligere været at finde i Michelin-guiden med hans restaurant ’The Paul’ i København, som lukkede i 2011.

Og netop Paul Cunningham har noget nær den samme genkendelighed som Nomas Rene Redzepi og Claus Meyer.

Der har ifølge Søren Frank også været vedholdende rygter om, at Henne Kirkeby Kro i løbet af året skulle have haft flere besøg af guidens inspektører. Han har spurgt køkkenchef Paul Cunningham, om han kan bekræfte det.

»Michelin? Jeg har haft mundkurv på siden maj. Jeg må respektere det,« siger Poul Cunningham til Berlingske.

Restaurenten Frederikshøj med Wassim Hallal i spidsen
Restaurenten Frederikshøj med Wassim Hallal i spidsen
Vis mere

Kokken Paul Cunningham.
Kokken Paul Cunningham.
Vis mere

Paul Cunningham er tidligere indehaver af restauranten The Paul i Tivoli, som havde en Michelin-stjerne. Han er nu køkkenchef på Henne Kirkeby Kro, som flere spår en Michelin-stjerne, hvis guiden åbner op for muligheden.
Paul Cunningham er tidligere indehaver af restauranten The Paul i Tivoli, som havde en Michelin-stjerne. Han er nu køkkenchef på Henne Kirkeby Kro, som flere spår en Michelin-stjerne, hvis guiden åbner op for muligheden.
Vis mere