Det tager tid at bage småkager. Først skal dejen æltes, så skal den på køl i mindst nogle timer helst, eller natten over. Så skal kagerne bages. Og køle af og blive sprøde.

Gentager du processen hver weekend i december, får du svært ved at nå meget andet. Men det er faktisk muligt at gøre den omstændelige småkagebagning smartere. Få flere råd til de bedste småkager fra BTs og Emmerys bagermester Nicolai Skytte.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du ved hjælp af bagermesterens simple tricks kommer til at kunne overskue julebagning i den stressede decembertid. Det er lang nemmere end man lige tror. Desuden får du hans allerbedste opskrift på lækre, sprøde og krydrede brunkager.

Det får du:

  • Artiklen 'Nem julebagning: På med forklædet og frem med bagermesterens brunkage-opskrit'
  • Opskriften 'Bagermesterens brunkager'
  • Guide til nem julebagning

Det er tidskrævende at bage småkager, men laver du dobbeltportion af dejen og lægger den i fryseren, har du friskbagte småkager hele december. Få flere råd til de bedste småkager fra BTs bagermester.

Det tager tid at bage småkager. Først skal dejen æltes, så skal den på køl i mindst nogle timer helst, eller natten over. Så skal kagerne bages. Og køle af og blive sprøde.

Gentager du processen hver weekend i december, får du svært ved at nå meget andet. Men det er faktisk muligt at gøre den omstændelige småkagebagning smartere.

Bagermester hos Emmerys og BTs egen brødbager Nicolai Skytte opfordrer dig at tage din fryser i brug.

»Vent ikke med at lave småkagedejen til den dag, du skal bruge den. Det er nemlig opskriften på stress, især i julemåneden.«

Enhver småkagedej kan uden problemer holde sig i ugevis i køleskabet og sågar i månedesvis på frost.

»Du skal kun lave småkagedej én dag. Derefter lægger du dejrullerne i fryseren, tager dem ud, når du skal bruge dem, skærer de skiver, du skal bruge, og lægger resten af dejen tilbage i fryseren til næste weekend,« lyder rådet fra Nicolai Skytte.

På den måde er det kun bagningen, du skal bruge tid på i december.

»Og der dufter altid af friskbagte småkager, når gæsterne kommer.«

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Bagermesterens brunkager

  • 200 g smør
  • 150 g sirup
  • 75 g brun farin
  • 125 g sukker
  • 5 g stødte nelliker
  • 5 g stødt allehånde
  • 5 g stødt kanel
  • 5 g potaske udrørt i 2 spsk. vand
  • 40 g hakkede mandler
  • Fintrevet appelsinskal fra ½ økologisk appelsin
  • 400 g hvedemel

Sådan gør du:
Smelt forsigtigt smør, sirup, brun farin og sukker i en gryde, til det er håndvarmt. Kom krydderierne i massen og rør godt. Rør mel i sammen med potaskevandet, mandler og appelsinskal. Ælt det hele til en homogen dej uden at ælte for meget. Overdriver du, vil kagerne blive seje i stedet for sprøde. Rul dejen til en pølse med en diameter på ca. 5 cm. Pak den ind i plastikfolie og læg den i køleskabet i 2-3 timer, eller endnu bedre: i fryseren i en time eller mere. Skær tynde skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag kagerne ved 200°, til de er pænt brune uden at være for mørke (ca. 6 min.).

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

GUIDE til nem julebagning

  • Brug smør
    Brug gode råvarer, helst økologiske, både mel, krydderier, sukker og smør. Margarine er ’no go’ i bagværk. Det smager forfærdeligt og giver en fedtet fornemmelse i munden. Brug den samme mængde smør og rørsukker i dine julesmåkager. Det gør småkagerne sprøde og gyldne.
  • Hold dejen kold
    Brug altid koldt smør, det er lettere at arbejde med. Er smørret for varmt, smelter dejen og bliver for fedtet i hænderne på dig. Brug også kolde plader, når du skal bage småkagerne. Er bagepladen varm, begynder smørret at smelte, inden småkagerne er kommet i ovnen.
  • Ælt ikke for meget
    For meget æltning gør småkagerne seje i stedet for sprøde. Ælt kun dejen, til den akkurat virker ensartet. Det gælder uanset, om du ælter i hånden eller med køkkenmaskine.
  • Læg dejen i fryseren
    Småkagedej skal altid være køleskabskold, når du skærer den ud. Udnyt situationen og ælt dejen flere dage eller uger før, du skal bruge den. Småkagedej kan holde sig i ugevis i køleskab og månedsvis i fryser. Skær de skiver, du skal bruge, og læg rullen på køl/frys igen.
  • Skær dejen tyndt
    Skær meget tynde skiver af dejen. Det er en fordel, at dejen er meget kold eller ligefrem frossen. Jo tyndere dejen er skåret, des mere sprød bliver småkagen.
  • Brug maskinkraft
    Især med vaniljekranse kan det være hårdt at presse dejen ud gennem en sprøjtepose. Brug en elektrisk sprøjtemaskine eller en kødhakker med kageskive på.
  • Køb ’dough to go’
    Skal det være lettere? Køb færdiglavet småkagedej hos bageren eller i supermarkedet. Gå efter god kvalitet – helst økologisk.
  • Køb færdigbagte
    Endnu nemmere? Køb færdigbagte småkager, men undgå for alt i verden industrielt fremstillede småkager. Gå efter bagerens hjemmelavede eller økologiske småkager fra supermarkedet.
  • Opbevar korrekt
    Har du småkager i overskud, så opbevar dem i en dåse med låg, så de ikke bliver bløde. Er de blevet bløde, kan de genopvarmes i ovnen.