I denne uge får du opskrift fra John Frøslev på 70 år, som har bloggen ’John F Madblog'. Her inviterer han indenfor i sit køkken, hvor han laver retten 'Boeuf bearnaise med hjemmelavede pommes frites og spicy gulerodssalat'.

Som abonnent får du hver uge adgang til ugens 'Min søndagsmiddag', over 1.800 guider om sundhed, motion, privatøkonomi, rejser mv. og en lang række reportager og artikler fra avisen BT. Hver uge deler helt almindelige danskere deres yndlingsopskrifter med BT.

I denne uge får du opskrift fra John Frøslev på 70 år, som har bloggen ’John F Madblog'. Her inviterer han indenfor i sit køkken, hvor han laver retten 'Boeuf bearnaise med hjemmelavede pommes frites og spicy gulerodssalat'.

Har du en særlig opskrift, som du vil dele? Og har du lyst til at invitere BTs læsere med ind i dit køkken og vise, hvordan du gør? Tøv ikke. Send din opskrift og et par ord om dig selv til opskrift@bt.dk.

Opret dig som abonnement på BT PLUS og få hele opskriften samt de mange andre i serien. 1. måneds abonnement er GRATIS.


Som abonnent får du hver uge adgang til ugens 'Min søndagsmiddag', over 1.800 guider om sundhed, motion, privatøkonomi, rejser mv. og en lang række reportager og artikler fra avisen BT. Hver uge deler helt almindelige danskere deres yndlingsopskrifter med BT.

I denne uge får du opskrift fra John Frøslev på 70 år, som har bloggen ’John F Madblog'. Her inviterer han indenfor i sit køkken, hvor han laver retten 'Boeuf bearnaise med hjemmelavede pommes frites og spicy gulerodssalat'.

Har du en særlig opskrift, som du vil dele? Og har du lyst til at invitere BTs læsere med ind i dit køkken og vise, hvordan du gør? Tøv ikke. Send din opskrift og et par ord om dig selv til opskrift@bt.dk.

Madblogger John Frøslev.
Madblogger John Frøslev. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Hvem er du?
Jeg hedder John Frøslev, er 70 år og har bloggen ’John F Madblog’. Jeg ville rigtig gerne have været kok, men da jeg gik ud af skolen i sin tid, var der ingen lærepladser, og så blev jeg snedker. Mad har dog altid interesseret mig, og da folk så tit har spurgt efter mine opskrifter, tænkte jeg for et halvt år siden, at tiden var moden til en madblog. Og indtil videre er jeg ikke stødt på andre 70-årige bloggere.

Hvor tit laver du mad?
Hver dag. Det er underforstået, at det er mig, der laver mad, og det har jeg det fint med. Når jeg tænker over det, er det sjældent, at jeg laver det samme to gange.

Hvem har lært dig at lave mad?
Det har min mor. Og senere er det hvad jeg selv har fundet ud af og har læst. Mit foretrukne læsestof er kogebøger. De senere år er det kommet en masse madprogrammer, og så prøver jeg gerne nye ting af, når jeg ser noget spændende der.

Hvorfor har du valgt at lave boeuf bearnaise?
Det er nemt at gå til og ikke noget, der tager så lang tid. Og en god bearnaisesauce er jo aldrig at gå i vejen for. Før i tiden var en søndagsmiddag jo noget med kylling og kartofler kl. 12, men i dag definerer man jo meget selv, hvad man vil spise på sådan en søndag.

OPSKRIFT: Boeuf bearnaise med hjemmelavede pommes frites og spicy gulerodssalat


Sådan gør du:

Medaljoner:

Bøfferne er kommet på panden.
Bøfferne er kommet på panden. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

  • Begynd med at opvarme en pande (gerne støbejern eller en grillpande), til den er meget varm.
  • Smør lidt olie på hver side af bøfferne, krydr med salt og peber og kom dem på den varme pande. Steg i 2 – 3 minutter på hver side alt efter ønske. Tag kødet af panden og lad det hvile.

 

Pommes frites:

  • Skræl kartoflerne og skær dem i stave på 1 gange 1 cm.
  • Læg kartoffelstavene i koldt vand i ca. 30 min. Varm en gryde med vand op til kogepunktet.
  • Blanchér kartoflerne i kogende vand i 5–6 min, tag dem op og afkøl i koldt vand.
  • Varm en neutral olie op til 140–150 grader i en gryde eller frituregryde. Kom fritterne i den varme olie i 6–7 min. og læg dem på fedtsugende papir.
  • Varm olie op til 180–190 grader. Kom fritterne i olien og steg, til de er lysebrune.
  • Læg dem på fedtsugende papir og giv dem et drys groft salt.

 

Bearnaisesauce:

Bearnaise saucen laves.
Bearnaise saucen laves. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

  • Kom sherryvineddike, hvidvin, finthakket løg, estragon og salt og peber i en kasserolle og kog ind til ca. 2 spiseskefulde.
  • Tag det af varmen og si det gennem en fin si.
  • Klar smørret. Kom 1 spsk vand i en kasserolle med tynd bund sammen med 3 æggeblommer. Sæt kasserollen over varmen på det laveste, komfuret kan klare.
  • Pisk til det skummer. Tilsæt 1 spsk bearnaise essens og pisk videre. Tilsæt lidt af den klarede smør (som er afkølet) - meget lidt i starten og pisk.
  • Pas på varmen! Man skal kunne holde en hånd under gryden. Fortsæt med at tilføre den klarede smør, til det er brugt op. Det hvide i bunden (vallen) skal ikke med. Er saucen blevet for tyk, kan du tilsætte en spiseskefuld vand, til ønsket konsistens er opnået
  • Hak estragonenbladene fint og kom dem i saucen. Smag til med citron, salt og hvid peber.


Spicy gulerodssalat:

Salaten laves.
Salaten laves. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

  • Skræl gulerødderne og skær dem i julienne. Skær chilien i meget tynde skiver. Bland limesaft, agave og fiskesauce. Vend dressingen med gulerødderne. Top med hakkede peanuts og edamamebønner.

 

Søndagsmiddag med bøf, bearnaise og pomfritter.
Søndagsmiddag med bøf, bearnaise og pomfritter. Foto: Simon Læssøe
Vis mere