Fødevarestyrelsens Rejsehold har foretaget en omfattende undersøgelse af olivenolier på tværs af hele den danske detailhandel. Resultaterne viser, at forbrugerne i den grad bliver taget ved næsen, når de tror, de køber ekstra jomfru olivenolie.

Den omfattende undersøgelse af olivenolie indeholdt 35 forskellige typer ekstra olivenolie, som blev sendt til et testlaboratorium i Spanien, hvoraf kun seks viste sig at være den rene vare, skriver Ekstra Bladet.

Chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold Michael Rosemark fortæller til Ekstra Bladet, er det er et ganske opsigtsvækkende fund.

»Det ser bestemt ikke godt ud. Faktisk står det meget skidt til. Vi har udtaget 35 typer ekstra jomfru olivenolie til laboratorie-analyse og smagsanalyse på et spansk laboratorium. Kun de seks var faktisk ekstra jomfru olivenolie,« forklarer han.

12 af olivenolierne skulle være af så dårlig kvalitet, at de ikke må sælges til forbrugerne, fordi de ikke egner sig som menneskeføde. Olierne er ikke decideret farlige, men af meget ringe kvalitet, fortæller rejseholdschefen.

Dog kan den dårlige kvalitet skyldes forskellige ting.

»Der kan sagtens være tale om fup, men mange af butikkerne udstiller flaskerne under spots og ved for høje temperaturer, som nedbryder ekstra jomfru olivenoliens struktur og gør dem til dårligere olier, som så ikke længere må klassificeres ekstra jomfru olivenolie,« siger olivenolieekspert Catherine Fogel til Ekstra Bladet.

Dansk Supermarked, Dagrofa og Coop fortæller alle til Ekstra Bladet, at de undersøger sagen. Dog vil Dansk Supermarked ikke fjerne olierne fra hylderne endnu, hvorimod Dagrofa er anderledes kontante og ikke blot har fjernet de partier, som Fødevarestyrelsens Rejsehold har undersøgt, men alle partier af de kritisable olier. Coop fortæller, at Fødevarestyrelsens Rejsehold ikke har fundet de kritisable olier hos dem.