For 30 år siden var det fonduegryden på midten af bordet, der samlede et middagsselskab. I dag er vi i en helt anden grøft. Friske vietnamesiske forårsruller er det nye sort. Lær at lave dem her. Det er nemt!

Bevæbnet med spyd blev der udvalgt kødstykker, cocktailpølser, champignoner og peberfrugter fra små skåle. Pyt med lidt frisk kødsaft på fingrene og måske også på tallerknen. Den slags var der ingen, der bekymrede sig om for 30 år siden, da fonduegryden var synonymt med gæstehygge.

I dag er fonduegryden rusten og måske endda smidt ud. Men det er hyggen ved små skåle og tilberedning på egen tallerken ikke. I dag er vi bare gået i den helt anden grøft. Friske vietnamesiske forårsruller fulde af grøntsager er i disse år ved at tage over.

»Der er noget enormt hyggeligt ved at sætte sig ved et bord, der er fyldt med små skåle og tallerkener med lækkert grønt, kød, krydderurter, sprøde sager og dip, og så selv kunne fylde og spise sine egne ruller. Det er aftensmad af den slags, der kan få os til at sidde længe ved bordet,« siger BTs grøntsagskok Anna Bartels.

Friske vietnamesiske forårsruller er lavet af rispapir, der blødes op i vand og derefter fyldes med koldt og varmt fyld som kød og grønt samt en sovs eller dip til at dyppe dem i. På ingen måde at forveksle med gammeldags friturestegte forårsruller.

»Rullerne kan ikke sammenlignes med de friturestegte forårsruller, som vi især kender fra det kinesiske køkken. De vietnamesiske ruller er lækre og lettere, fordi de er så friske,« siger Anna Bartels.

Mens rullerne typisk fyldes med helt gængse grøntsager som gulerod, peberfrugt, avocado og agurk, mango samt kød, vil selve rispapirpandekagen være en helt ny oplevelse for de fleste. Pandekagen er hård, tynd og gennemsigtig og bliver meget blød og klistret, når den lægges i varmt vand i 10 sekunders tid, inden den lægges over på tallerkenen og fyldes.

”Rispapir er noget sjovt noget. Jeg var ikke specielt vild med konsistensen, første gang jeg smagte det. Det kræver lidt tilvænning. Men man oplever hurtigt, at det er en super lækker måde at få spist en masse grønt, fordi det kan pakkes ind med en masse lækre sager og så dyppes i en virkelig lækker dip,” siger Anna Bartels.

Og apropos dip:

»Tro mig - dip skal du virkelig ikke gå ned på. Dippen spiller en kæmpe rolle og gør hele oplevelsen, når du spiser rispandekager,« forsikrer hun.

Du kan sagtens lave en simpel dip bestående af soya, revet ingefær, limesaft og chili, men Anna Bartels opfordrer dig til at prøve den cremede kokos-peanutbutter dip, hun giver opskriften på i denne uge.

»Den slår kegler og smager helt vildt lækkert. Du kan enten komme den indeni forårsrullerne eller dyppe dem i den,« siger hun.

Friske forårsruller med cremet kokos-peanutbutter dip (4-6 pers)

  • 4 gulerødder
  • 1 stor mango
  • 1 stor peberfrugt
  • 1 bundt frisk koriander
  • 1-2 pakker kyllingeinderfilet
  • 2 modne avocadoer
  • 3-4 rispapirpandekager pr. pers

Kokos-peanutbutter dip:

  • 1/2 løg
  • 1 spsk olivenolie
  • 3 spsk fishsauce
  • 1 dl crunchy peanutbutter
  • 1 dåse kokosmælk (400 ml)
  • Saft fra 1/2 lime
  • 3 cm ingefær, fintrevet
  • Et drys cayennepeber

Sådan gør du:

Start med at lave peanutdippen. Hak løg fint og steg det et par min. ved middelvarme i en lille gryde med olivenolie. Tilsæt fishsauce, lad det stege i 1 min. og kom derefter resten af ingredienserne i gryden. Rør godt og lad det simre i 3-5 min., til saucen er cremet og ensartet. Smag evt. til med ekstra limesaft og lad det derefter køle af.

Skær dernæst alle grøntsager og frugter ud i lange, tynde stave. Skær kyllingefileterne i tynde strimler og steg dem i lidt olivenolie og soya. Hav et stort, dybt fad klar med kogt varmt vand i. Placer alle ting på bordet, så I selv kan vælge. Dyp et stykke rispapir i vandet i 10-15 sekunder, kom det på en tallerken (her vil det bløde op) og kom fyld på midten. Luk enderne sammen, rul forårsrullen og spis med dip til.