Inden vinen åbnes, bør den ikke ligge i køleskabet, men et mørkt sted med stabil temperatur. Er der først taget hul på flasken, skal resten dog i køleskabet.
Kølig hvidvin til forretten, krydret rødvin til hovedretten og perlende rosé til desserten.

Vin er en lækker ledsager til både snacks, middage og eftermiddage på terrassen, og bliver der ikke drukket op, kan dråberne stadig nydes en anden dag, inden de mister saft og kraft.

Det er dog ekstremt individuelt, hvor længe en åbnet vin kan holde sig.

Det afhænger blandt andet af, hvor meget der er tilbage i flasken, alkoholprocenten, druesorten og vinens alder, forklarer chefredaktør på VinAvisen Mariette Tiedemann, der har en række vejledende retningslinjer:

»Hvidvine og roséer kan efter åbning med isat prop eller skruelåg holde sig tre til fem dage i køleskabet. Rødvin kan med isat prop eller skruelåg holde sig cirka tre dage, hvis flasken sættes et mørkt og køligt sted. Gerne direkte i køleskabet,« forklarer hun og fortsætter:

»Mousserende vine vil som regel fint kunne klare en til to dage tillukket i køleskabet. Portvin og andre fortificerede (forstærkede, red.) vine kan godt klare en måned med prop stående i køleskabet eller et mørkt og køligt sted.«

Især er det ilten, der forpurrer vinens smag. Derfor er det vigtigste, at åbne flasker er fuldstændig forseglede, tilføjer Thomas Rydberg, der står bag DinVinGuide.

»En vin mugner ikke, den bliver til vineddike, hvis den har stået for længe. Det er lige meget, om man bruger korkprop, sølvpapir eller andet til at lukke flasken. Den skal bare være lukket, så der ikke kommer ilt ned,« siger han og uddyber:

»Lige meget hvilken type vin, du drikker, så sæt proppen på og flasken i køleskabet med det samme. En rødvin kan dog også stå på køkkenbordet, men den holder sig bedre og længere i køleskabet,« siger Thomas Rydberg.

Uåbnede flasker kan som regel holde mindst et års tid, men man skal absolut ikke opbevare dem i køkkenet imens, understreger vinekspert Frederik Kreutzer.

»Der er meget store temperatursvingninger, når man først laver mad, og bagefter køler rummet ned igen. Man skal heller ikke lægge de uåbnede flasker længe på køl, fordi rystelserne fra køleskabets kompressor kan ødelægge vinen,« siger han.

»Vil man lagre vin i en almindelig bolig uden vinkælder eller vinkøleskab, skal man opbevare flaskerne, hvor der er mørkt og mest stabil temperatur. Det kan for eksempel være under sengen, i et skab eller under trappen,« forklarer Frederik Kreutzer.

Skulle særligt rødvinen alligevel være blevet for bitter til ens smag, behøver man ikke skylle den ud. Den kan i stedet hældes i lasagnen eller kødsovsen som smagsgiver.

/ritzau/