Er det en skrøne, at mænd kan lide mørkt øl, mens kvinderne ikke kan? BT har bedt et testpanel om at prøvesmage 12 af årets julebryg.

Julen er hjerternes – og øllets – fest. Vi nærmer os de traditionsrige dage, hvor de skummende sager fylder lige så meget som flæskestegen.

Vi lever også godt op til vores ølglade ry, for Danmark er en af verdens største eksportører af øl, ligesom vi hellere end gerne drikker det. I 2009 drak danskerne i gennemsnit 94 liter øl om året.

Mange sidder dog med en opfattelse af, at det primært er mænd, som drikker øl. Og hopper kvinderne med på vognen, er det kun af den lyse slags – muligvis fordi mange kvinder tror, at mørkt øl er stærkere i smagen. Derfor har BT lavet en smagstest med tre kvinder og tre mænd, som har prøvesmagt nogle af årets juleøl. De er ikke ølkendere i ordets egentlige forstand, men de har alligevel indvilliget i at stille deres smagsløg til rådighed...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om de mange forskellige slags juleøl der sælges i butikkerne i år. Hvilken smag er du mest til, og har du overvejet at prøve noget nyt? Der er mange at vælge mellem - dyk ned i juleøllets tønder sammen med redaktionen.

 

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel om malt og humle: Sådan smager julen bedst
  • Bag om testen: Sådan har vi gjort
  • TEST af 12 forskellige julebryg
  • Fakta om forskellige slags juleøl og smag: Kend din øl


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Er det en skrøne, at mænd kan lide mørkt øl, mens kvinderne ikke kan? BT har bedt et testpanel om at prøvesmage 12 af årets julebryg.

Julen er hjerternes – og øllets – fest. Vi nærmer os de traditionsrige dage, hvor de skummende sager fylder lige så meget som flæskestegen.

Vi lever også godt op til vores ølglade ry, for Danmark er en af verdens største eksportører af øl, ligesom vi hellere end gerne drikker det. I 2009 drak danskerne i gennemsnit 94 liter øl om året.

Smagspanelet blev sat i stævne på Nørrebro Bryghus i København.
Smagspanelet blev sat i stævne på Nørrebro Bryghus i København. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Mange sidder dog med en opfattelse af, at det primært er mænd, som drikker øl. Og hopper kvinderne med på vognen, er det kun af den lyse slags – muligvis fordi mange kvinder tror, at mørkt øl er stærkere i smagen. Derfor har BT lavet en smagstest med tre kvinder og tre mænd, som har prøvesmagt nogle af årets juleøl. De er ikke ølkendere i ordets egentlige forstand, men de har alligevel indvilliget i at stille deres smagsløg til rådighed.

Mørk med procenter

Carsten Berthelsen er foredragsholder og forfatter til bogen ’50 øl du skal smage før du dør’, og han anbefaler faktisk de mørkere og procent-rige øltyper til kvinderne, fordi der er mere malt og dermed sødme i.

»Kvinder er igennem mange år blevet henvist til pilsnerøl, som de måske synes er en smule for bittert. I dag findes der dog sødere typer med en mere raffineret og kompleks smag.

Mange får deres øldebut med discountøl, der er bitre og vandige. Hvis man nu prøver en mørk, fyldig og meget kompleks juleøl med fin sødme, hvor bitterheden er holdt i skak, så tror jeg, det går meget bedre,« siger Carsten Berthelsen.

En undersøgelse lavet af YouGov for MetroXpress i 2013 afslørede dog, at 39 pct. af kvinderne – det vil sige mere end hver tredje – slet ikke kan lide øl. Hvorimod kun fem pct. af mændene ikke sætter pris på en kold øl. Danske kvinder er dog langtfra de mest kræsne, da der er hele 80 pct. af de schweiziske kvinder, der ikke kan lide øl.

Frokost og middag

Uanset om man er kvinde eller mand, findes der omkring 300 juleøl på det danske marked, som kan være svære at finde rundt i. Anbefalingen fra Carsten Berthelsen lyder på at dele højtiden op i to. Til julefrokosterne, hvor der tit er brændevin til, bør man vælge 4-5-6-procents øllene og variere fra ret til ret. Men det forholder sig anderledes til julemiddagen:

»Det lidt sødere øl står godt til steg og and, og når vi kommer til julemåltidet, må vi gerne gå lidt op i procenter på 7-8-9-10 – vi behøver ikke at drikke rødvin til. Det har ellers været så populært, men efter min mening står syren i rødvin ikke godt til rødkål, brunede kartofler eller steg,« siger forfatteren.

 

 

 

 

 

Smagspanelet blev sat i stævne på Nørrebro Bryghys i København.
Smagspanelet blev sat i stævne på Nørrebro Bryghys i København. Foto: Emil Hougaard
Vis mere