Hvor blev bastflasken af?

For et par årtier siden var det almindeligt på italienske restauranter at købe chianti-vin på bastflaske. I dag ser man sjældent bastflaskerne.

- Egentlig blev bastflaskerne indført af hensyn til de italienske landarbejdere, der ikke kunne nå hjem i frokostpausen. I stedet medbragte de en flaske vin, omviklet med bast. Flasken lagde de ned i en bæk ved arbejdstids begyndelse og tog den op til frokost. Den våde bast tørrede i solen, hvorved flasken blev nedkølet, så vinen var kold til frokosten, fortæller B.T.s vinekspert, Tim Vollerslev.

Bastflaskerne blev imidlertid for dyre at fremstille, men findes dog stadig i mindre antal – og ofte med vin af god kvalitet.

Og god kvalitet er kendetegnende for Toscana, hvorfra chianti-vinen kommer.

- Sangiovese er hoveddruen, men selv om den har et forholdsvis højt tanninindhold, gør vejr- og klimaforholdene, at druerne i Toscana udvikler god frugt og bliver dejlig rund i smagen. Og spektret strækker sig fra dagligdags vine til nogle af Italiens dyreste, siger Tim Vollerslev.