Scones bages med sukker, bagepulver og masser af smør og er derfor mere en kage end en bolle. Og selvom det er en af de nemmeste kager at bikse sammen, er der alligevel et par ting, du skal gøre rigtigt. Lær hemmeligheden bag vellykkede scones af BT’s brødbager.

Der er én ting, en scone skal smage af, hvis den skal være ’helt rigtig’. Har du nogensinde bare duftet til en nybagt scone, ved du det allerede.

»Så snart du tager en bid af en scone, skal du have den der tydelige smørfornemmelse,« siger BT’s brødbager Mads Johansen, der til daglig er bagermester hos gourmetbageren Brødflov.

Scones er en skotsk opfindelse, og spises typisk til eftermiddagsteen i Storbritannien. Herhjemme er scones også blevet en bagerklassiker. Men du behøver ikke gå til bageren for at få fingrene i dem. Scones er noget at det nemmeste, du kan bage derhjemme.

»Det er utroligt nemt. Ligesom i en kage skal alle ingredienserne sådan set bare blandes. Der er jo bagepulver i scones og ikke gær. Det gør det meget nemmere at styre processen,« forklarer Mads Johansen.

Men selvom det er nemt, er der et par ting, du skal have styr på. Igen - smørret.

»Smørret skal kunne smages i en scone. Men det kan det kun, hvis du sørger for, at der stadig er klumper af smør i dejen, når du bager dine scones. Det er helt afgørende,« siger Mads Johansen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Hemmeligheden bag en vellykket scone er altså, at de smørklumper, som indgår i dejen, ikke bliver æltet helt ud. For når du bager dine scones, er det meningen, at smørklumperne skal smelte inden i bollen. Det er også smørklumperne, der gør skorpen sprød.

»Du bevarer smørklumperne ved at sørge for, at smørret – og de andre ingredienser – er køleskabskolde, når du ælter dem sammen, så smørret ikke smelter undervejs. Og så sørger du for ikke at ælte særligt længe, for jo længere, du ælter, jo varmere bliver smørret, og så smelter det,« forklarer BT’s bagermester.

Køleskabet er derfor en nær allieret, når du laver sconesdej. Men du kan også for at være helt sikker på at bevare smørklumper i dejen, hive smørret ud af fryseren i stedet, inden du tilsætter det.

Ud over smørsmag, bør dine scones også smage af to andre karakteristiske ingredienser:

»Selvom det er en kage, så skal scones også smage af salt. Salt giver et lille ekstra twist. Ligesom kærnemælken giver en lækker eftersmag,« siger Mads Johansen, der står bag ugens opskrift på netop scones.

Scones (ca. 15-20 stk)

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

  • 800 g koldt hvedemel
  • 115 g sukker
  • 250 g koldt smør i tern
  • 500 g kærnemælk
  • 10 g salt
  • 30 g bagepulver
  • Evt 150 g chokolade (mørk, lys eller hvid) eller nødder

Sådan gør du:

Skær koldt smør i tern og bland det med mel og put det på køl, evt. dagen før. Når mel og smør er koldt, kører du det sammen på maskine eller ælter det i hånden. Men pas på, alle smørklumperne ikke bliver kørt helt ud i dejen. Smørklumperne gør scones sprøde og saftige. Efter et par minutters æltning skal du derfor tilsætte sukker, salt, bagepulver og kærnemælk. Hvis du vil have fyld i dejen - som chokolade eller nødder - skal du hælde det i dejen et par minutter før, den er færdig. Når dejen føles sammenhængende og sammenkørt, skal du sætte den på køl. Kulden gør, at smørret ikke smelter, og at du kan kontrollere dejen bedre. Lad dejen være på køl i et par timer - op til et døgn.

Når dejen er kold nok til at rulle ud, drysser du lidt mel på bordet og lægger derefter dejen på bordet. Rul herefter dejen til den tykkelse, du vil have. Den mest optimale tykkelse for scones er 1,5-2 cm. Mål evt. tykkelsen ved at tage en lineal og sætte den op ved siden af dejen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Når du er færdig med at rulle dejen, skal du forme scones. Du vælger selv formen. Scones kan være runde, firkantede, trekantede, aflange eller stjerneformet scones. Stik/skær scones ud, så de ca. vejer 100 gram stykket, og læg dem på en bageplade. Varm ovnen op til 180 grader. Pensl scones med æg og sæt dem ind i ovnen. Bag dem i 20-25 min. Scones er færdigbagt, når toppen og bunden er gyldenbrun.