____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvis du drikker vin, der ikke er økologisk dyrket, løber du også en stor risiko for at få rester fra sprøjegifte med i vinglasset.

Det fremgår af den seneste udgave af det svenske tv-forbrugermagasin "Kalla fakta" på den svenske tv-kanal TV4.

Programmet lod 10 af de mest populære Bag-in-Box i Sverige undersøge for pesticidrester, og i fire af de dem viste der sig at være store mængder giftrester. Flere af dem sælges også i Danmark.

Faktisk var pesticid-niveauet i vinen op til 55 gange det tilladte i drikkevand. Paradoksalt nok findes der ikke egentlige grænseværdier for, hvor store mængder giftrester der må være i vin.

Programmet fandt pesticidrester i disse boks-vine: SomeZin Zinfandel, Il Conte Primitivo Negro, J. P. Chenet Cabernet-Syrah og Les Fumées Blanches

I seks vine blev der ikke fundet pesticidrester. Det var i vinene Zumbali Chenin Blanc, Umbala Red Box, Foot of Africa Chenin, Castelforte Appassimento, Tre Apor, samt Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc.

- Hvis det havde været vand, havde det fået stemplet udrikkeligt, siger en forsker fra Sveriges landbrugsuniversitet til TV4 om den vin, der viste sig at indeholde mest pesticidrester.

Og problemet er ikke kun aktuelt i forhold til boks-vine. Det gælder i lige så høj grad for flaskevine, der ikke er økologisk dyrket. Og pesticidresterne findes heller ikke kun i billig vin.Ifølge jyllands-posten.dk er det ikke første gang, at der er mål rester af sprøjtegifte i vin. To franske undersøgelser for nyligt har vist pesticidrester i henholdsvis 90 procent af 300 vine og 15 af 22 vine.
 
- Der er sandsynligvis et problemområde i vækst. Vin produceres mere og mere intensivt for at få så stort et udbytte som muligt, og vinproducenterne vil gøre alt for at beskytte deres høst - også bruge sprøjtegifte," siger Mads Jordansen, der er tidligere vinimportør og nu anmelder og skriver om vin som indehaver af Winelab, til jp.dk.

Mads Jordansen mener desuden, at det er et problem set ud fra et forbrugermæssigt synspunkt, at der ikke er grænseværdier for, hvor mange rester af sprøjtegifte, der må findes i vin.

- Det giver ikke mening, at man har grænseregler for vand og ikke for vin, siger han og tilføjer, at vinproducenterne er meget opmærksomme på, hvordan forbrugerne forholder sig til problemet.Ifølge undersøgelsen er det uvist, om pesticidrester i vin er direkte sundhedsskadelige for mennesker.