De er knasende sprøde, bløde indeni, mætter godt og smager krydret. Falafel er vegetarernes frikadelle, som selv de fleste kødelskere kan være med på. Lær, hvordan du laver dem - og hvordan du gør dem endnu grønnere.

Kan du komme i tanke om én fastfoodret, der er grøn? Og samtidig lige så populær som alle de andre med kød? Der er kun én. Falaflen.

”Falafel er super som erstatning for kød. De færreste savner kødet eller er sultne efter et pitabrød med falafel i. Det føles som junk food, men det er på den sundere måde,” siger BT’s grøntsagskok Anna Bartels, der står bag denne uges opskrift på pitabrød med hjemmelavet falafel i.

Falafel er en stegt vegetarisk frikadelle der stammer fra Mellemøsten. Siden er den blevet et populært fastfoodmåltid i Vesten. Den laves typisk af mosede kikærter og serveres som en del af fyldet i et pitabrød og med dressing i.

”Det en super sprød, vegetarisk delle, som er krydret med lækre krydderier og forbliver blød og saftig i midten, mens ydersiden er knasende sprød. Ja, det er en grøn ret, men falafel er ikke kun for kvinder. Det er også mandemad, når det er bedst,” siger Anna Bartels.

Når falafler er populære både hos vegetarer og inkarnerede kødspisere skyldes det blandt andet, at proteinindholdet fra kikærterne er højt, hvilket gør det til et mættende alternativ til netop kød.

Men fordi falafler primært er proteinholdige og desuden stegt i rigeligt med olie, er de ikke sig selv ’grønne’. Det er dog ikke olien, man skal spare på, selvom det i princippet godt kan lade sig gøre at ovnstege falafler:

”Men helt ærligt - de bliver hverken lige så sprøde eller gode, så gør dig selv den tjeneste at stege dem i olie på panden,” lyder det fra grøntsagskokken.

Til gengæld kan du gøre falaflerne grønnere ved at blende grøntsager i dejen, for eksempel ærter, som Anna Bartels gør i denne uges opskrift.

”Jeg tilføjer altid noget grønt – både for farve, saftighed og grøntsagsmængdens skyld,” siger hun.

Man kan også gøre lidt ekstra ud af det grønne fyld i pitabrødet. Alle grøntsager kan bruges. Dog bør du tænke i fyld, der både giver sprødhed, saftighed og en cremet fornemmelse. Anna Bartels anbefaler fintsnittet kål, ovnbagte auberginer, feta og en cremet og nøddeagtige tahindressing.

”Sidstnævnte er klart min yndlingsdressing af alle. Sammen med grøntsager og falafel bliver det til en snasket og nærmest syndig helhed,” lover hun.

Ærtefalafler med pita, grønt og tahindressing (4 pers)

Falafler:

  • 200 g tørrede kikærter (sæt i vand dagen før!)
  • 150 g frosne ærter
  • 1 løg
  • 1 stor håndfuld frisk persille
  • 1 spsk stødt spidskommen
  • 1/2 tsk cayennepeber
  • saft fra 1 citron
  • 1/2 spsk salt
  • olie til stegning

Tahindressing:

  • 1 stor spsk tahin
  • saften fra 1/2 citron
  • vand
  • stødt spidskommen
  • salt

Derudover:

  • pitabrød
  • kål
  • feta
  • aubergine

Sådan gør du:

Husk at sætte kikærter i blød natten over. Brug din stavblender til at blende alle ingredienser til falaflerne sammen. Form små kugler med din hånd og steg dem ved middelhøj varme på en pande, hvor bunden lige er dækket af olie, til de er sprøde på begge sider. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.

Rør tahin og citronsaft sammen og tilsæt derefter en god slat vand, til du har en tynd yoghurtlignende konsistens. Smag til med spidskommen og salt.

Skær aubergine i mindre stykker og vend dem i lidt olie og et drys salt. Bag dem i ovnen på en bageplade med bagepapir ved 180 grader i 20-25 min. Snit kål fint, smuldr feta i mindre stykker og lun pitabrødene et par minutter i ovnen lige inden servering. Fyld pitabrød med falafler, stegt aubergine, kål, feta og tahindressing.