Pizza. Dej, tomat og ost - lækkert. Den italienske favorit har været en fast del af danskernes fastfood-vaner i årtier. Men nu fortæller en italiener, at vi laver og spiser pizza helt forkert her i Nordeuropa.

Enzo Coccia er fra pizzaens hjemsted, Napoli, og han har lavet og spist pizza hele livet. Han er blevet interviewet af Daniel Young, som har skrevet bogen 'Where to eat pizza', som giver navnene på verdens bedste pizzarestauranter.

Enzo Coccia opstiller i interviewet tre ting, vi i Nordeuropa og dermed også Danmark gør helt forkert med pizzaen.

 

1. Bunden er for hård
En pizzas bund skal være blød. Meget blød. Derudover skal den være tynd. Det er altså misforstået, at en god pizza har en sprød bund - det er i hvert fald ikke italiensk.

2. Løft ikke pizza-stykket ved skorpen

Når man tager et stykke pizza er det vigtigt, at man ikke løfter stykket ved skorpen. Gør man det, glider alt fyldet nemlig af pizzaen, og så sidder man tilbage med et stykke tynd dej med tomatvand. Det sker naturligvis kun, hvis man har fået sig en pizza, der lever op til punkt nummer 1 og dermed er blød og tynd.

3. Fold pizzaen til en lomme
Pizzaen skal foldes midt over to gange til en 'portafoglio' - en tegnebog. På den måde har man fire lag pizza, hvor fyldet ikke glider ud. Pizzaen holdes i en serviet, hvorefter den kan spises. Start med skorpen, så du ikke hælder alt fyldet ud alligevel.

Pizzaen var oprindeligt gademad, og skulle kunne spises på farten. Derfor var det praktisk, at man kunne folde pizzaen sammen til en 'portafoglio' og dermed spise pizzaen lidt som en sandwich.

At folde pizzaen i en 'portafoglio' giver dog mest mening, hvis pizzaen lever op til krav nummer et. Det giver ikke meget mening at folde en deep pan pizza.

Daniel Young er ikke overbevist om, at man kan spise en pizza forkert, men han synes alligevel, at man bør kende de napolitanske regler.

»Det er lidt latterligt, at Enzo mener, at der er en 'rigtig' måde at spise pizza på. Men jeg mener, at man altid bør kende reglerne, inden man bryder dem,« siger Daniel Young til Manchester Evening News.

Så næste gang du bestiller en pizza er det måske værd at overveje at prøve at spise den 'napoletano'.

Velbekomme.