Man kan sagtens lave en hjemmelavet julemiddag uden at blive stresset juleaften og ikke mindst juleaftens dag. Det handler om at have den rette timing og om at lave det, man kan, i forvejen.

Carsten Olsen, bedre kendt som Den Skaldede Kok, er vant til at lave mad til mange. Men for de fleste andre kan julemiddagen til hele familien være lidt af en udfordring.

Den Skaldede Kok giver dig i denne PLUS-artikel den fuldstændige guide til, hvordan du laver den perfekte julemiddag - du får opskrifter, gode råd og ikke mindst tv-klip, der hjælper dig på vej.

Log ind på BT PLUS og se hvordan du laver en dejlig julemiddag med hjælp fra Den Skaldede Kok.


Man kan sagtens lave en hjemmelavet julemiddag uden at blive stresset juleaften og ikke mindst juleaftens dag. Det handler om at have den rette timing og om at lave det, man kan, i forvejen.

Carsten Olsen, bedre kendt som Den Skaldede Kok, er vant til at lave mad til mange. Men for de fleste kan julemiddagen til hele familien være lidt af en udfordring.

Man skal ofte lave mad til flere, end man er vant til, og så skal middagen helst sidde lige i skabet, så man ikke sidder juleaften, med en tør flæskesteg med blød svær og en alt for hård risalamande. Og samtidig med at man kæmper i køkkenet, skal man være selskabelig og have overskud til venligt at tackle børn, der plager om gaver, og onkel Oskar, der lidt for tidligt på dagen er faldet i gryden med glögg.

Den Skaldede Kok giver her sine råd til, hvordan man timer forberedelserne, så man med ro og overskud kan kreere den perfekte julemiddag.

- Meget kan man forberede i god tid. Det første, man skal lave, er rødkålen. Den kan man sagtens lave flere dage eller en uge før jul. Jo længere den står, jo bedre bliver den, siger Den Skaldede Kok, som selv skal lave mad til 17 personer juleaften. Men madlavningen er en fælles opgave hjemme hos kokken, noget de går og hygger sig med sammen.

- Man skal sørge for at have en god fond klar til sin sovs. Fonden kan tåle at være i fryseren i tre måneder, så den kan man lave lang tid i forvejen. Risengrøden til risalamanden kan koges en eller to dage før juleaften. Så der er ingen problemer i at have en masse ting klar inden selve dagen, siger Den Skaldede Kok.


Også anden og flæskestegen kan man tilberede i forvejen:

- Både anden og flæskestegen kan man stege om morgen eller dagen i forvejen. Man skal bare nøjes med at stegen dem halvdelen af den tid, de skal have. Når man så steger dem færdige den 24. december bliver de stadig saftige og med sprødt skind og svær, siger Carsten Olsen.

Noget som også kan drille og give rynker i panden er de brunede kartofler. Men også her har kokken et godt trick.

- Brug er mørk sirup i stedet for sukker, så sparer du noget tid, men får nøjagtig den samme smag, som når du bruger sukker og smør, siger Carsten Olsen.

- Man skal bare varme siruppen op og tilsætte en lille klat smør og så kartoflerne. Og det sidste: Lav kun en sovs og hæld saft fra både anden og flæskestegen i den.

OPSKRIFTERNE:

Rødkål

Et rødkålshoved snittes fint

Skær først kålen i både og snit det herefter fint.

Kom rødkålen op i gryde med 4 dl eddike og 4 dl sukker, 3-4 spsk. ribsgele eller ribssaft, to kanel-stænger og rosiner drysses i gryden med let hånd sammen med saft fra en appelsin.

Damp kålen ved svag varme i 20-30 minutter, alt efter om du vil have kålen sprød eller blød.

Lav gerne kålen flere dage før juleaften. Jo længere den står og trækker, jo bedre bliver den.

Når kålen er blevet varmet op juleaften tilsættes små appelsinstykker fra en appelsin.

 

Brunede kartofler

Brug mørk sirup i stedet for sukker og smør. Det er hurtigere og lettere at arbejde med.

Varm siruppen op på en pande, og tilsæt en lille klat smør. Tilsæt de kogte og pillede kartofler, og lad dem brune i siruppen.

 

Fond til sovs

3-4 kg kalveskank

3-4 kg grøntsager og urter: løg, porre, gulerødder, timian

salt, hele peberkorn og laurbær

2 spsk tomatpure

 

Sådan gør du:

Brun kalveskankerne.

Tilsæt halvdelen af grøntsags og urteblandingen og hæld vand på, så ben og grøntsager er helt dækket.

Lad det koge i 5-6 timer, mens det skummes.

Efter 5-6 timer tilsættes resten af grøntsagerne/urterne.

Der tilsættes 2 spsk. tomatpure og fonden koges nu i yderligere 5-6 timer.

Herefter sigtes det, og så er det klar.

Fonden kan fryses i op til tre måneder, så den kan laves i god tid.

 

Sovs

Fedt og saft fra anden og flæskestegen hældes op i gryden med fond. Kog sovsen op og smag til med salt og peber og tilsæt lidt sovsekulør. Melet, man hældte i bradepanden, sørger for, at sovsen bliver jævnet.

Smag til med lidt ribsgele, og brug lidt sovsekulør, så den bliver mørk i farven.

 

Risalamande

(6 pers. - pr. 130-150g ukogte ris)

Kog 130 g grødris i en liter sødmælk, hvori der er tilsat 50 g sukker og lidt vanillesukker eller en vanillestang.

Tilsæt 100 g smuttede og hakkede mandler i den færdigkogte grød. Grøden kan laves en dag eller to før den skal bruges.

Lige inden risalamanden serveres, piskes flødeskum af 4 dl piskefløde, som blandes i grøden.

Husk kirsebærsovs og den hele mandel.

 

Den perfekte juleand

 

Perfekt sprød svær

 

Forny julemiddagen - lækre andetournedos

 

Sådan laver du den bedste æbleflæsk