Et nyt år står for døren, og i mange danske hjem skal man have gæster nytårsaften og vil gerne gøre noget ekstra ud af netop denne aften. F.eks. købe champagne eller anden mousserende vin. Få her gode tips til de bedste bobler nytårsaften

Men hvad skal man købe - og I hvilken rækkefølge skal disse mousserende vine serveres?

Denne uges anbefaling af nytårsbobler er bygget op således, at de forholdsvis lette mousserende vine nævnes først. Derefter kommer de lidt kraftigere – og til sidst de søde. Det er i samme rækkefølge, de bør servers, hvis man vælger flere forskellige til nytårsfesten.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her

Men hvad skal man købe - og I hvilken rækkefølge skal disse mousserende vine serveres?

Denne uges anbefaling af nytårsbobler er bygget op således, at de forholdsvis lette mousserende vine nævnes først. Derefter kommer de lidt kraftigere – og til sidst de søde. Det er i samme rækkefølge, de bør servers, hvis man vælger flere forskellige til nytårsfesten.

Guldmedaljevinen, Freixenet, Cordon Rosado, som er et fantastisk godt køb til en halvtredser, falder lidt uden for.

Den er meget anvendelig og kan sagtens være vinen, der serveres aftenen igennem. Den er god som tør velkomstdrink, velegnet til en traditionel nytårsmiddag og et rigtigt godt glas uden noget som helst til. Men den er for tør til kransekagen.

Ingen tørre bobler kl. 12

Lette, mousserende vine og elegante, tørre (brut) champagner er velegnede til f.eks. velkomstdrink – når man sidder og hører Dronningens nytårstale og stadig har uspolerede smagsløg.

De lidt kraftigere egner sig godt til maden, mens de søde og halvsøde, der er nævnt sidst i ugens test, passer til desserten.

Den halvsøde/søde vin er også den, som bør serveres til kransekagen, når rådhusklokkerne ringer det nye år ind.

Mange begår den fejl, at de serverer tørre bobler ved midnat, men den store kontrasten ødelægger både den tørre vin og den søde kransekage.

Vi skal med andre ord have fat i den gode gamle grundregel: sødt til sødt, rødt til rødt og lyst til lyst.

De tørre mousserende vine og champagner bør serveres ved otte-ti grader, mens de søde gerne må have køleskabstemperatur, altså cirka fem grader.

Servér vinen i høje, slanke glas, så du får glæde af de smukke bobler.

Undgå sulfo

Det er en god ide forinden at vaske glassene op under rindende varmt vand og tørre dem af med et rent viskestykke. Altså: ingen sulfo og ingen afspænding. Det ødelægger både smag og bobler.

Når flasken skal åbnes, begår mange den fejl, at de vrikker proppen fra side til side.

Det er en langt bedre ide at holde om flaskens bund med den ene hånd og holde en fugtig serviet stramt om proppen med den anden.

Undgå øjenskade

Mens flasken holdes på skrå, drejer du nu flasken, og holder godt fast om proppen.

Derved undgår du også, at nogen bliver ramt af en vildfaren prop og kommer alvorligt til skade. I en flaske champagne er der mellem fem og seks atmosfæres tryk. Det er rigeligt til at ødelægge et øje, hvis uheldet er ude.

Tilbage er kun at sige: Skål og godt nytår!

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her