Dagen derpå vil du have salt, fedt og smagen af kød. Du kan faktisk få det hele uden at spise usundt. BTs Madskole bringer dig opskriften på en snasket grøn nytårskur.

Durumrulle med chili. Pizza med bearnaise. Fritter med mayo. Dagen derpå har de fleste af os nogle helt særlige livretter, som opfylder tre krav: Salt, fedt og kød. Men hvad nu hvis du kan få det hele i en sund men lige så tilfredsstillende variant?

”Det her er opskriften på en grøn sandwich, der kurerer tømmermænd,” lyder det selvsikkert fra BTs grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

Hun ved godt, at hendes grønne køkken næppe er det, du per automatik drømmer om dagen efter nytårsaften. Men netop opskriften på ’umamisandwich’ kan hamle op med din lokale grillbar.

”Hemmeligheden med denne sandwich er, at foruden en masse grøntsager og det sunde fedt, så er den fyldt med smagen af umami,” fortæller hun.

Umami bliver også kaldt ’den femte grundsmag’. De andre grundsmage er som bekendt sødt, salt, surt og bittert. Umami er smagen af kød. Forskning viser, at netop den smag stimulerer appetit, mæthed og mundvand – uuhhmmm. Og forbedrer fordøjelse og ernæring.

LOG IND PÅ BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagsblogger Simone Visbjerg Møller giver dig opskriften på en snasket umamisandwich, samt en guide til andre fødevarer med umamismag.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og opskrifter.


Dagen derpå vil du have salt, fedt og smagen af kød. Du kan faktisk få det hele uden at spise usundt. BTs Madskole bringer dig opskriften på en snasket grøn nytårskur.

Durumrulle med chili. Pizza med bearnaise. Fritter med mayo. Dagen derpå har de fleste af os nogle helt særlige livretter, som opfylder tre krav: Salt, fedt og kød. Men hvad nu hvis du kan få det hele i en sund men lige så tilfredsstillende variant?

”Det her er opskriften på en grøn sandwich, der kurerer tømmermænd,” lyder det selvsikkert fra BTs grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

Hun ved godt, at hendes grønne køkken næppe er det, du per automatik drømmer om dagen efter nytårsaften. Men netop opskriften på ’umamisandwich’ kan hamle op med din lokale grillbar.

”Hemmeligheden med denne sandwich er, at foruden en masse grøntsager og det sunde fedt, så er den fyldt med smagen af umami,” fortæller hun.

Umami bliver også kaldt ’den femte grundsmag’. De andre grundsmage er som bekendt sødt, salt, surt og bittert. Umami er smagen af kød. Forskning viser, at netop den smag stimulerer appetit, mæthed og mundvand – uuhhmmm. Og forbedrer fordøjelse og ernæring.

”Den bedste måde at beskrive umami på er kødsmag, men det er samtidig en lidt begrænset beskrivelse, for smagen findes også i mange andre fødevarer,” forklarer Simone Visbjerg Møller.

Og netop her kommer grøntsagskokken ind som din redningsmand dagen derpå. For umami findes i masser af helt almindelige grøntsager, såsom svampe og tomat.

”Man behøver ikke lede efter de mest eksotiske varer i supermarkedet for at få den bedste smag. Umami er i masser af velkendte grøntsager,” siger hun.

Når grøntsagerne tilberedes, fremhæves umamismagen endnu mere. Derfor er umamisandwichen også fyldt med grillede tomater og svampe. En hjemmelavet mayonnaise sørger for, at du også får alt den - sunde - fedt, du har brug for i dag.

”Modsat fast food, du normalt ville spise, når du har tømmermænd, kan du spise umamisandwich uden at få det dårligt bagefter,” forsikrer BTs grøntsagskok, som også lover, at selvom den ikke indeholder kød, kommer du ikke til at savne det.

”Men hvis du har trang til kød, kan du altid stege et kyllingebryst og servere til,” slutter hun.

Guide: Andre fødevarer med umamismag

Tomat.

Især tomater, der har fået lov til at modne på planten. Der er også masser af umami i dåsetomater, puré og soltørrede tomater.

Svampe.

Mørke svampe bidrager med mere umami end lyse svampe. Svampe med særligt højt indhold af umami er shiitake, portobello, morel og porcini.

Grønne asparges, soltørrede tomater, linser, spinat og kogte kartofler har umamismag og til dels også æbler og kogte gulerødder.

Kød.

Udskæringer fra oksekød, svinekød og lam, der kræver længere tilberedningstid danner mest umami.

Bacon, skinke og pølser er særligt rige på umami.

Fjerkræ.

Der er er mere umami i lårstykker end i f.eks. bryststykker, fordi lårstykker ofte skal tilberedes længere tid.

Fisk.

Ansjoser, sild, makrel, tun og laks er rige på umami. Når de tilberedes ved rygning, saltning eller lægges i lage stiger indholdet af umami

Skaldyr.

Østers, muslinger, hummer, rejer og krabber er rige på umami.

Tang, fiskesauce, soyasauce og engelsk sauce har også meget umamismag.

Ost.

Også en umamikilde.

Umamisandwich (2 pers)

  • 1 godt flute
  • 2 æg
  • 100 gram spinatblade
  • 1 stor moden tomat
  • 250 gram svampe (helst brune)
  • 4 radiser
  • 1 avocado
  • Cayennepeber
  • Salt
  • Olie
  • Løgspirer eller bønnespirer

Mayonnaise:

  • 1 æggeblomme
  • 1 tsk sennep
  • 2 tsk eddike (rødvins-, æblecider eller anden eddike) eller citronsaft
  • Salt og peber
  • 2 dl smagsneutral olie

Sådan gør du:

Mayonnaise: Pisk æggeblommen med sennep, eddike, salt og peber med en elpisker i mindst 10 sekunder. Tilsæt olien lidt ad gangen i en tynd stråle. Pisk konstant og sørg for, at æggeblommen absorberer hver stråle olie. Fortsæt til mayonnaisen har den ønskede konsistens. Smag til med eddike, salt og peber. Sæt mayonnaisen på køl, indtil den skal anvendes.

Sandwich: Sæt en lille gryde med vand i kog og kog æggene i 6-7 minutter, til de er let hårdkogte.

Køl straks æggene af i koldt vand.

Skær tomaten i skiver med en tykkelse på ca. 1 cm og svampene i tynde skiver på ca. ½ cm.

Læg tomater og svampe for sig på et stykke bagepapir på en bageplade.

Vend tomater og svampe i lidt olie og salt.

Grill tomater og svampe i ovnen i 5-7 minutter.

Hold øje og vend svampene undervejs, så de bliver brune og stegte på begge sider. Du behøver ikke at vende tomaterne, men de skal muligvis tages ud af ovnen før svampene. Jo mere vand, der svinder fra grøntsagerne - uden at de bliver sorte eller brændte vel at mærke – des mere koncentreret umamismag får du frem i dem.

Grill brødet i ovnen i 1-2 minutter. Skær flutet over i to lige store brød, skær dem i igennem på langs og smør skærefladerne med mayonnaisen.

Skær æg, avocado og radiser i skiver og arranger dem på en bund af spinatblade og tomater på flutet.

Pynt med løgspirer og drys med salt og cayennepeber.

Servér svampene ved siden af sandwichen sammen med en skål mayonnaise til at dyppe svampene i.