Drømmer du om at spise grønnere og mere slankende i hverdagen? Et af de bedste tricks er blomkålsris. Lær at lave dem med BT’s Madskole.

Kender du ikke tricket, bør du lære det nu. Det hedder kort og godt ’blomkålsris’. Og det løser en hel række udfordringer i køkkenet, uanset om du er på slankekur, vil holde vægten eller godt kan tåle lidt flere grøntsager i din daglige kost.

»Blomkålsris er et af de bedste eksempler på, hvordan man kan camouflere grøntsager, så de både smager fantastisk og erstatter noget andet, som er mindre sundt,« siger BT’s grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

Læs med her og lær, hvordan du gør.

I KØKKENET: Simone Visbjerg Møller, grøntsagskok

Log ind på BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagsblogger Simone Visbjerg Møller viser, hvordan du kan camouflere grøntsager, så de både smager fantastisk og erstatter noget usundt. Du får tricksne lige her ...

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og opskrifter.


Drømmer du om at spise grønnere og mere slankende i hverdagen? Et af de bedste tricks er blomkålsris. Lær at lave dem med BT’s Madskole.

Kender du ikke tricket, bør du lære det nu. Det hedder kort og godt ’blomkålsris’. Og det løser en hel række udfordringer i køkkenet, uanset om du er på slankekur, vil holde vægten eller godt kan tåle lidt flere grøntsager i din daglige kost.

»Blomkålsris er et af de bedste eksempler på, hvordan man kan camouflere grøntsager, så de både smager fantastisk og erstatter noget andet, som er mindre sundt,« siger BT’s grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

Læs med her og lær, hvordan du gør.

I KØKKENET: Simone Visbjerg Møller, grøntsagskok

Blomskålsris laves ganske simpelt ved at rive eller blende rå blomkål, hvorefter de små findelte stykker blomkål koges, steges eller ovnbages. Blomkålsris kan erstatte ris i alle de retter, vi ynder at spise ris til. For eksempel de kolde måneders gryderetter, som vi snart skal varmes os ved.

Og gevinsten ved at spise blomkålsris frem for almindelige ris er markant. Ris er nemlig fulde af kalorier. Spiser du blot 100 gram parboiled ris, har du indtaget hele 365 kcal ud af de cirka 2500 kcal, du som voksen maksimalt skal have om dagen.

Laver du i stedet ris af blomkål, ‘koster’ 100 gram kun forsvindende 24 kcal.

»Når man laver ris af blomkål, får man en erstatning, der minder om, men som i stedet er lavet af en grøntsag, der mætter, men er kaloriefattig,« forklarer Simone Visbjerg Møller.

Blomkålsris er dog i sig selv lige så smagsneutrale som almindelige ris. Godt til nogle retter, men ellers kan de nemt krydres med friske krydderurter, karry, hvidløg, tørret chili eller andre smagsgivere.

»Blomkålsris smager bedst, når de spices op med lidt krydderier, ligesom hvide ris. Det kan dog være fint at spise dem natural, hvis de skal serveres til boller i karry, som i sig selv smager af en masse,« forklarer Simone Visbjerg Møller, der står bag denne uges opskrift på en lækre hjemmelavede boller i karry, hvor både sovsen og risene gemmer på grøntsager.

Hvis du ikke kan undvære almindelige ris til dine boller i karry eller andre retter, er det Simone Visbjerg Møllers råd, at du til en start blander almindelige ris og blomkålsris:

»Jeg lover, at der nok ikke går længe, før du er klar til at skifte risene helt ud. Du finder hurtigt ud af, at blomkålsris er en virkelig smart måde at få grøntsager smuglet ind i dine helt almindelige hverdagsretter.«

Boller i karry med blomkålsris (4 pers)

Boller i karry:

  • 500 g hakket kalv og flæsk
  • 2 æg
  • 25 g havregryn
  • 1 løg
  • 1 dl mælk
  • ½ selleri
  • 3 gulerødder
  • 2 æbler
  • 2 spsk karry
  • 2 spsk smør
  • 2 spsk mel
  • 1 l hønsefond eller -bouillon
  • Salt og peber

Blomkålsris:

  • 1 blomkålshoved
  • 2 spsk olie
  • Salt og peber

Sådan gør du:
Hak løget fint. Rør kødet med æg, mælk, havregryn samt salt og peber. Lad farsen hvile i 30 minutter. Opvarm hønsefonden, form boller af farsen og lad dem simre i fonden i 5 minutter. De er færdige, når de stiger op til overfladen. Tag bollerne op af fonden og stil dem til side.

Riv selleri, gulerødder og æbler på et rivejern. Opvarm smør, tilsæt karry og steg grøntsagerne heri nogle minutter. Tilsæt mel og steg videre et minuts tid. Tilsæt nu fonden lidt ad gangen, så du undgår klumper. Lad karrysovsen simre ved lav varme i 20 minutter. I mellemtiden kan du lave blomkålsrisene.

Fjern de grønne blade fra blomkålshovedet og riv blomkålen på et rivejern, så det ligner små ris. Du kan også bruge en blender eller minihakker, men det bliver ikke helt samme struktur. Varm olie og salt. Tilsæt blomkål og steg i 3-4 minutter.

Mens blomkålsrisene steger blender du karrysovsen, så den bliver helt glat. Hvis den er for tynd, kan du enten lade den koge lidt længere eller jævne med en meljævning. Læg nu bollerne forsigtig tilbage i sovsen og lad dem varme med i et par minutter. Smag til med salt og peber, og server med varme blomkålsris.

Foto: Simone Visbjerg Møller
Vis mere