“Danske asparges er mega lækre og noget af det sundeste, du kan få fat i. Samtidig er sæsonen så kort, at man skal skynde sig at nyde dem, mens de er her. Derfor er hypen stor,” siger BT’s grøntsagskok Simone Visbjerg Møller om grøntsagen, der er propfuld af B- og C-vitamin samt mineraler og antioxidanter.

Lige nu fylder de danske asparges menukortene på restauranterne.

”Mange gourmetkokke – men også almindelige danskere - har et kærlighedsforhold til danske asparges. Og dét er der god grund til,” siger Simone Visbjerg Møller og sammenligner det med hypen omkring de første nye kartofler.

Sæsonen for danske asparges er kort. Det er nu, du skal spise dem. Men hvis friske asparges ikke siger dig noget, så prøv at dobbeltfritere dem. BT’s Madskole lærer dig hvordan.

LOG IND PÅ BT PLUS og få opskriften her. Du får samtidig en oversigt over 9 ting du bør vide om asparges. Læs om hvornår du skal spise dem, hvordan de bedst opbevares og forskellen på hvide og grønne asparges.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og deres opskrifter.


Sæsonen for de sprøde, ærtesmagende, danske asparges er kort. Hypen er hvert år stor, for der er maximalt to måneder til at nyde de grønne og hvide stænger i.

“Danske asparges er mega lækre og noget af det sundeste, du kan få fat i. Samtidig er sæsonen så kort, at man skal skynde sig at nyde dem, mens de er her. Derfor er hypen stor,” siger BT’s grøntsagskok Simone Visbjerg Møller om grøntsagen, der er propfuld af B- og C-vitamin samt mineraler og antioxidanter.

Lige nu fylder de danske asparges menukortene på restauranterne.

I KØKKENET: Simone Visbjerg Møller

”Mange gourmetkokke – men også almindelige danskere - har et kærlighedsforhold til danske asparges. Og dét er der god grund til,” siger Simone Visbjerg Møller og sammenligner det med hypen omkring de første nye kartofler.

”De danske asparges er særligt sprøde og søde, fordi de er meget friskere, når de rammer køledisken, end asparges fra andre steder i verden, der har tabt saft og kraft under transporten hertil. Samtidig giver kombinationen af den høje danske jordkvalitet og de lave vintertemperaturer en særlig intens smag,” forklarer hun.

Selvom grønne asparges nok er dem, flest danskere kaster sig over, er hvide asparges mindst lige så lækre, understreger BT’s grøntsagskok. Begge slags kan bruges rå i salater, lynsteges, dampes eller grilles.

Til BT’s Madskole har Simone Visbjerg Møller sammensat en ret, der på alle måder hylder asparges. Både grønne og hvide asparges, pandestegte og ikke mindst friterede indgår i opskriften.

”Jeg vil vove at påstå, at alle mennesker elsker ting, der er friterede. Det smager bare godt, og vi elsker sprødheden. Når man frituresteger grøntsager – som fx asparges – kan alle være med, også dem, der normalt ikke er så vilde med grøntsager,” siger Simone Visbjerg Møller.

Hun har oven i købet valgt at dobbeltfritere aspargesene, så de bliver ekstra sprøde. Hvordan du gør det, kan du lære her på siden.

Friterede asparges med salat af hvide asparges og kylling (2-3 pers)

  • Friterede asparges:
  • Rapsolie til fritering
  • 1 bundt danske grønne asparges
  • 2 æg, sammenpiskede
  • 1 dl hvedemel
  • 200 gram panko, asiatisk rasp (fås i større supermarkeder, men alm. rasp kan også
  • bruges)

Dressing:

  • 30 g sesamfrø
  • ½ løg
  • 2 gulerødder
  • 1 dl olie
  • ½ dl god eddike
  • 1 dl salatmayonnaise eller hjemmerørt mayo
  • 2 spsk sojasauce
  • 2 spsk sukker

Salat:

  • 200 g let grøn salat (fx frisk spinat og sukkerærter)
  • 1 bundt danske hvide asparges
  • 2 kyllingebryster
  • 100 gram østershatte
  • 30 g hasselnødder
  • 30 g parmesan
  • smør til stegning

Sådan gør du:

Friterede asparges: Varm olien op til 150 grader i en stor gryde. Brug et kogetermometer. Hvis temperaturen er lavere, vil de friterede asparges suge mere fedtstof end nødvendigt. Hvis temperaturen bliver højere, risikerer du, at olien muterer og bliver usund, og at pankoen tager farve, før aspargesene er gennemvarme. Skær den nederste del af aspargesene og kassér den. Dobbeltpanér hver enkelt asparges: Dyp dem først i æg, så mel, tilbage i ægget og rul til sidst i pankoraspen. Fritér 4-5 asparges ad gangen i olie, til de er sprøde og gyldne. Læg dem derefter på fedtsugende papir, og drys med salt. Servér straks med dressing og salat af hvide asparges og kylling.

Dressing: Blend alle ingredienserne i 30 sek. Smag efter om dressingen skal justeres med ekstra soya, eddike eller sukker.

Salat: Opvarm lidt smør på en pande, og brun kyllingebrysterne af sammen med østershattene. Lad svampene blive på panden og steg kyllingebrysterne 3-5 minutter på hver side ved middelhøj varme. Rist i mellemtiden hasselnødderne på en tør pande, til de har taget lidt farve. Tag nødderne af varmen og hak dem groft. Skræl aspargesene med en kartoffelskræller fra bund mod top. Skær enderne af og kassér dem. Når kyllingebrysterne er gennemstegte, tages de af panden. Ryk svampene lidt til siden, giv panden lidt ekstra smør, og steg aspargesene i 2-3 minutter. Ryst dem undervejs. Anret den grønne salat med de stegte asparges skåret på skrå, kyllingebryst skåret i skiver, østershatte og hasselnødder. Slut af med at høvle parmesan ud over salaten ved hjælp af en kartoffelskræller.