Bliver dine salater aldrig helt så sprøde, lækre og spændende, som du havde tænkt dig? Læs med her. BT’s grøntsagskok løfter sløret for syv hemmeligheder, der forvandler dine salater for altid.

Bliver dine salater alt for tit alt for ens? Samme smag, samme farver, samme fire ingredienser? Så er du ikke alene, trøster BT’s grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

Log ind med BT PLUS og få ekspertens hemmeligheder til, hvordan man selv laver sprøde, saftige salater.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og deres opskrifter.


I KØKKENET: Simone Visbjerg Møller, grøntsagskok

Bliver dine salater aldrig helt så sprøde, lækre og spændende, som du havde tænkt dig? Læs med her. BT’s grøntsagskok løfter sløret for syv hemmeligheder, der forvandler dine salater for altid.

Bliver dine salater alt for tit alt for ens? Samme smag, samme farver, samme fire ingredienser? Så er du ikke alene, trøster BT’s grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

”Mange mennesker oplever tit at stå i grøntsagsafdelingen og pludselig være helt ideforladt”, siger hun.

For selvom udvalget i supermarkedet ofte er stort og varieret, kan det være svært at tænke ud af boksen. Er man vant til at lave én slags salat, er det for mange af os svært at lave en helt anden.

”Salater findes i uendelig mange varianter. Vi gør det alle sammen på hver vores måde. Men mange salater er også utroligt kedelige. Det er ærgerligt, for der findes også uendelig mange opskrifter på lækre salater”, forsikrer BT’s grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

Hun står selv bag denne uges opskrifter på to salater, der både indeholder broccolistilk, spinatblade, spidskål og jordbær.

”Vi skal jo helst derhen, hvor de salater, vi laver til familiens aftensmad eller til vores gæster er så gode, at vi spiser dem, fordi de smager godt, og ikke bare fordi, det er sundt”, siger hun.

Et godt – og måske overraskende – trick er ifølge Simone Visbjerg Møller at bygge salaten op efter samme principper, som de retter, fastfoodindustrien laver:

”Der skal være noget surt, sødt, salt og fedt. Og så skal der helst både være noget blødt og noget, der knaser. Konsistensen har stor betydning for, hvor godt, vi oplever, at noget smager”, forklarer hun.

Endelig er det en god ide at tænke i 'treats', når du laver salat, forklarer BT’s grøntsagskok:

”Det vil sige noget, du er særligt vild med, og som fremhæver smagen af de andre ingredienser”.

Det kan være en fuldfed feta (blødt), stegt kylling (salt) eller peanuts (salt og knaser).

”Alt går an. Bare husk at have en fornuftig balance mellem grøntsager og 'treats', så salaten stadig er sund”, siger Simone Visbjerg Møller, der her på siden deler sine i alt syv hemmeligheder bag en god salat.

SIMONES 7 TIPS TIL SALATEN

1 Vælg spændende salater

Undgå iceberg og prøv i stedet at være kreativ: babyspinat, romaine, raddicchio, ruccula. Husk at det største salathoved på hylden ikke altid er det bedste. Tværtimod er der mere vand og mindre smag i store salathoveder.

2 Giv smag med krydderurter

Det giver en fantastisk smag til salaten, når man tilsætter krydderurter som basilikum, bredbladet persille, mynte, brøndkarse, dild, citronmelisse eller koriander.

3 Husk at tørre det grønne

Det er vigtigt, at salat og krydderurter tørres fuldstændig, efter de er blevet skyllede. Brug evt. en salatslynge. Dressingen hænger bedre fast på tør salat, mens våde salatblade fortynder dressingen og gør salaten lidt sjasket.

4 Skær grøntsager forskelligt

Skær grøntsager på forskellige måder. Brug f.eks. en kartoffelskræller til at lave lange flotte flager af gulerødder, agurk og rødbeder. Det giver en flottere salat, og du kører ikke sur i hårde grøntsager.

5 Husk frugt og bær

Frisk frugt og modne bær er en god måde at få lidt sødme i salaten. Prøv f.eks. melon, æbler, mango, jordbær, blåbær eller hindbær.

6 Ryst dressingen

Hæld 3 dele god olivenolie og 1 del syre (eddike eller citron) i et syltetøjsglas med 1 tsk. salt og lidt peber. Sæt låg på og ryst kraftigt. Tilsæt evt. 1 tsk. dijonsennep og ryst igen. Smag til. Dressingen må gerne være en smule syrlig og salt - passer perfekt til salat, der er mild i smagen.

7 Top op med treats

Top salaten op med 1-2 treats, hvis salaten er tilbehør, og 2-3, hvis den er hovedret. Treats kan være bacon, kylling, laks, peanuts, pinjekerner stegt på tør pande, soltørrede tomater, avocado, feta, mozzarella, parmesan, blåskimmel ost, kogt æg, tørret frugt eller croutoner.

Artiklen fortsætter under billedet

Simpel sommersalat med feta og peanuts (som tilbehør til 3-4 pers)

  • 100 g salatblade (spinat eller rød mangold)
  • 1 håndfuld basilikum
  • 1 lille løg
  • 1 rå stilk fra broccoli (kan udelades)
  • 2 gulerødder
  • 4 små tomater
  • ½ agurk
  • 50 g feta
  • 50 g peanuts

Dressing:

  • Saft fra 1 citron
  • Ca. ½ dl olivenolie
  • 1 tsk sennep
  • 1 tsk salt og lidt peber

Sådan gør du:

Hak basilikum groft og bland med salatblade. Skræl den rå broccolistilk og kassér skrællet. Brug derefter en kartoffelskræller til at skrælle flager af stilken ned i salaten. Skræl ligeledes flager af gulerødder og den halve agurk. Skær tomaterne i skiver og halvér dem. Skær løg i ringe. Marinér løgringene i citronsaft i 5 minutter, før de tilsættes salaten. Husk at gemme citronsaften til dressingen. Ryst olie-eddike-dressingen og vend lidt ad gangen i salaten. Stop før salaten bliver alt for våd. Riv feta over salaten og afslut med peanuts.

Spidskålssalat med jordbær og bacon (som tilbehør til 2-3 pers)

  • 1 spidskål
  • 250 g jordbær
  • 1 agurk
  • 225 g bacon (skiver eller tern)

Dressing:

  • 3 spsk creme fraiche
  • 1 spsk sennep
  • 2 tsk paprika
  • saft af ½ citron
  • salt og cayennepeber

Sådan gør du:

Steg bacon på en tør pande. Læg det derefter på et stykke køkkenrulle. Hvis du har brugt baconskiver, så bræk dem i mindre stykker. Fjern de yderste løstsiddende blade på spidskålen. Halvér spidskålen og fjern stokken. Skær nu spidskålen i papirtynde strimler.

Skyl jordbærrene og dup dem tørre. Fjern blomsten og skær jordbærrene i halve. Flæk agurken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Skær agurken i halvmåner. Rør creme fraiche sammen med sennep og paprika. Smag til med citron, salt og cayennepeber, før det vendes med spidskålen, agurken og ¾ af jordbærrene. Pynt med de resterende jordbær og bacon.