S’mores er amerikanernes svar på snobrød. Hyggelig bålmad, som alle elsker. Nu kan du selv lære at lave den klassiske skumfidussandwich. Eller gourmetudgaven med BT’s dessertkokke.

Et bål, en pind, en klat dej eller en skumfidus. Om det er snobrød eller skumfiduser, der ryger over gløderne, er udfaldet det samme. Hygge og samvær.

”Bålmad er lidt det samme som at rykke samtalekøkkenet udenfor. Når vi sidder om bålet og laver mad sammen, hygger vi ekstra meget,” lyder det fra BT’s dessertkok Jakob Bär Mogensen.

Derfor har han sammen med sin dessertpartner, konen Gabi, kastet sin kærlighed på de amerikanske marshmallows, som i ristet form og lagt mellem to kiks, går under navnet s’mores. Men i Bär-parrets hænder er den amerikanske klassiker selvfølgelig forvandlet til en ny nordisk dessert, som leger både med indhold, smag og udseende.

Log ind på BT PLUS og få denne uges madskole, hvor kagebagerne fra Leckerbaer giver dig opskriften til en luksus udgave af S’mores med brændte marshmallows, hindbær og saltkaramel. Hvor meget, du selv vil gøre ud af dine s’mores derhjemme, er dog helt op til dig selv. Men en ting er sikkert, s'mores er perfekt til sommergrillen eller bålet i haven.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og deres opskrifter.


S’mores er amerikanernes svar på snobrød. Hyggelig bålmad, som alle elsker. Nu kan du selv lære at lave den klassiske skumfidussandwich. Eller gourmetudgaven med BT’s dessertkokke.

Et bål, en pind, en klat dej eller en skumfidus. Om det er snobrød eller skumfiduser, der ryger over gløderne, er udfaldet det samme. Hygge og samvær.

”Bålmad er lidt det samme som at rykke samtalekøkkenet udenfor. Når vi sidder om bålet og laver mad sammen, hygger vi ekstra meget,” lyder det fra BT’s dessertkok Jakob Bär Mogensen.

Derfor har han sammen med sin dessertpartner, konen Gabi, kastet sin kærlighed på de amerikanske marshmallows, som i ristet form og lagt mellem to kiks, går under navnet s’mores. Men i Bär-parrets hænder er den amerikanske klassiker selvfølgelig forvandlet til en ny nordisk dessert, som leger både med indhold, smag og udseende.

”Vi har gjort lidt mere ud af den, for ellers bliver det hurtigt for let. For os er det sjovt at tage en simpel idé som s’mores og gøre noget andet med dem, end man forventer. Det kræver lidt mere at lave dem, men du får stadig en meget enkel dessert uden fontainer og fyrværkeri, men som stadig er super lækker,” forklarer Jakob Bär Mogensen.

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Den klassiske skumfidussandwich er blevet til en ’åben sandwich’ bestående af to småkagebunde med skumfiduser på den ene og chokoladeganache og karamelfyldte hindbær på den anden.

Hvor meget, du selv vil gøre ud af dine s’mores derhjemme, er dog helt op til dig selv.

”S’mores er netop en ting, der kan gå fra det mest enkle og lette, hvor man bare plyndrer Netto for skumfiduser og kiks, til en dessert, man laver helt fra bunden derhjemme”, understreger BT’s dessertkok.

Du kan med andre ord følge opskriften her på siden slavisk eller nøjes med at lave noget af det selv, fx skumfiduserne eller småkagebundene.

”Du kan også skifte ganachen ud med Nutella. Det kommer helt an på, om du gerne vil imponere gæsterne eller bare vil lave noget hurtigt, når nu grillen eller bålet alligevel er tændt. Du sætter selv niveauet,” siger Jakob Bär Mogensen.

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

S’mores med brændte marshmallows, hindbær og saltkaramel (10 stk)

Småkagebund:

  • 200 g mel
  • 75 g grahamsmel
  • 150 g smør
  • 150 g flormelis
  • 1,5 æg
  • 125 g hasselnøddemel
  • 110 g brun farin

Chokoladeganache:

  • 200 g mørk chokolade 72%
  • 100 g piskefløde
  • 50 g honning

Skumfiduser:

  • 110 g isomalt (også kaldet bolsjesukker, købes i specialkøbmænd eller på nettet)
  • 50 g trimoline (1) (invertsukker flydende med honning, købes i specialkøbmænd eller på nettet)
  • 40 g vand
  • 35 g trimoline (2)
  • 45 g mælkepulver
  • 5 bl husblas
  • flormelis

Saltkaramel:

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • salt
  • ca 80 stk friske hindbær

Sådan gør du:

Småkagebund: Bland alle ingredienser og kør dem sammen med en dejkrog. Rul dejen ud til en tykkelse på 4 mm og stik 20 stk småkagebunde ud med en rund udstikker på 6-7 cm. Bag småkagebundene i varmluftovn ved 200 grader i ca. 10 min.

Chokoladeganache: Varm fløde og honning i en lille kasserolle op til 85 grader. Brug et kogetermometer. Hæld blandingen over chokoladen og pisk, indtil al chokoladen er smeltet, og ganachen er en ensartet masse.

Skumfiduser: Varm isomalt, trimoline (1) og vand op til 110 grader. Brug kogetermometer. Pisk den varme lage sammen med trimoline (2) og den udblødte og smeltede husblas. Når du har pisket i ca. 5 min. tilsættes mælkepulveret. Fortsæt med at piske, til du har en sej skumfidusdej. Sprøjt skumfiduser i så lange baner som muligt ud med en sprøjtepose på et tyndt lag flormelis.

Saltkaramel: Dæk dåsen med kondenseret mælk med vand i gryde og kog den i 4 timer. Fyld mere vand i gryden undervejs. Rør den tykke karamelcreme i dåsen op med lidt salt.

Sådan samler du dine s’mores: Du skal bruge to småkager til hver s’more. Læg en skefuld chokoladeganache på den ene småkage. Sæt ca. 8 hindbær i ganachen. Fyld herefter hindbærerne med saltkaramel – brug en sprøjtepose. Kom skumfiduserne på pind og rist dem over bål eller grill eller ved hjælp af en gasbrænder. Læg to skumfiduser på den anden småkage. Servér de to småkager som en åben s’more. Den skal ikke klappes sammen.

Trin for trin: Sådan laver du klassiske s’mores

1. Stik en pind i en skumfidus.

2. Rist den gylden over bål eller grill.

3. Læg den mellem to grahamskiks

4. Læg også et stykke chokolade imellem.

5. Spis din s’more som en sød ’sandwich.