Vil du gerne spare på kalorierne, tåler du ikke mandler, eller vil du bare prøve noget nyt i julemåneden, så lav konfekt af … søde kartofler! Bare rolig – det smager så nisserne danser.

Runde, chokoladeovertrukne konfektkugler. Nogle drysset med frysetørret jordbær. Andre med sølvstøv. Prøv at servere dem. Og spørg så dine gæster, om de kan gætte hvad, der er i.

”Julegæsterne bliver vilde med dem,” lover BTs grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

”Men de gætter med sikkerhed ikke, at der er grøntsager i,” siger hun med et smil.

Når Simone Visbjerg Møller ikke laver opskrifter til BTs Madskole skriver hun madbloggen Camoufleredegrøntsager.dk, og man må sige, at hun med denne uges opskrift til BT har skjult grøntsagerne godt og grundigt. For de runde chokoladekugler gemmer nemlig ikke på en kerne af marcipan, men derimod noget så overraskende som konfektmasse lavet af søde kartofler.

”Søde kartofler og konfekt lyder måske ikke som den mest oplagte kombi, men det smager mindst lige så godt som konfekt lavet med marcipan - og så er det meget sundere,” siger Simone Visbjerg Møller.

LOG IND PÅ BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagsblogger Simone Visbjerg Møller viser, hvordan du laver julekonfekt af søde kartofler.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og opskrifter.


Vil du gerne spare på kalorierne, tåler du ikke mandler, eller vil du bare prøve noget nyt i julemåneden, så lav konfekt af … søde kartofler! Bare rolig – det smager så nisserne danser.

Runde, chokoladeovertrukne konfektkugler. Nogle drysset med frysetørret jordbær. Andre med sølvstøv. Prøv at servere dem. Og spørg så dine gæster, om de kan gætte hvad, der er i.

”Julegæsterne bliver vilde med dem,” lover BTs grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

”Men de gætter med sikkerhed ikke, at der er grøntsager i,” siger hun med et smil.

Når Simone Visbjerg Møller ikke laver opskrifter til BTs Madskole skriver hun madbloggen Camoufleredegrøntsager.dk, og man må sige, at hun med denne uges opskrift til BT har skjult grøntsagerne godt og grundigt. For de runde chokoladekugler gemmer nemlig ikke på en kerne af marcipan, men derimod noget så overraskende som konfektmasse lavet af søde kartofler.

”Søde kartofler og konfekt lyder måske ikke som den mest oplagte kombi, men det smager mindst lige så godt som konfekt lavet med marcipan - og så er det meget sundere,” siger Simone Visbjerg Møller.

Søde kartofler er en grøntsag, der i dag fås i de fleste supermarkeder. Den ligner en kartoffel, er bare større og orange indeni i stedet for bleggul. Og så er den som navnet afslører sød. Men også meget sundere end marcipan. Marcipan indeholder mere end 30 procent fedt, og mere end 50 procent af energien i marcipan kommer fra fedt, mens der stort set ingen fedt er i søde kartofler.

”Der er færre kalorier, mindre fedt og flere vitaminer i søde kartofler end i marcipan og nougat. Og så smager det friskt på en lækker måde,” forklarer Simone Visbjerg Møller.

Derfor lyder hendes klare opfordring: Prøv det! For hvorfor ikke lave en sundere omgang konfekt, når nu det smager lige så godt?

”Og hvis du serverer det til folk uden at nævne, at der er søde kartofler i, så tænker de, at det er en chokoladeovertrukken havregrynskugle,” lyder hendes erfaring.

Konfekt med søde kartofler (mindst 20 kugler)

  • 500 g sød kartoffel
  • 2 spsk mørk rom (eller romessens)
  • 4 spsk kokosmel
  • 3 spsk rørsukker
  • 3 spsk kakao
  • 60 g havregryn
  • 200 g mørk chokolade

Drys:

  • Frysetørrede jordbær, sølvstøv eller hvad du nu har lyst til

Sådan gør du:

Kog de søde kartofler med skræl i vand, indtil du nemt kan stikke en gaffel ind til midten af kartoflen. Sæt herefter kartoflerne på køl og vent, til de er helt køleskabskolde.

Pil skrællen af og mos de afkølede kartofler med en gaffel i en skål. Tilsæt rom, kokosmel, rørsukker, kakao og havregryn og rør det godt sammen. Hvis kartoffelmassen er meget lind, kan du tilføje lidt ekstra havregryn. Smag på massen og vurdér, om du vil have mere kakao eller rom i din konfekt. Stil massen på køl igen i 5-10 minutter.

Hak i mellemtiden chokoladen fint, og smelt 4/5 af chokoladen i et vandbad. Rør den resterende 1/5 af chokoladen sammen med den smeltede chokolade, efter det er taget af vandbadet.

Tril kartoffelmassen til kugler, overtræk med chokolade og pynt med drys.