Der findes mange former for ris: sorte, hvide, sushiris og så videre. Men hvilke ris er egentlig de usundeste? Få svaret her.

Ja, brune ris er meget sundere end hvide ris, fortæller diætist Alice Apel Hartvig, der er medindehaver af klinikken for sund livsstil Frk. Skrump.

»Lige nu taler man meget om inflammation i kroppen, og hvis der er noget, der skruer op for inflammationsniveauet, er det hvide ris. Forklaringen er, at
de går direkte i blodsukkeret, hvilket udløser store mængder insulin, der er med til at øge inflammationen.«

LÆS OGSÅ: Skal jeg være bange for at gå sukkerkold?

»Brune ris derimod indeholder langt flere fibre, hvilket blandt andet vil sige, at du ikke oplever rutsjeture i blodsukkeret, fordi kulhydraterne fra de brune ris ryger langsommere ud i blodet. Derudover tæller fibr­ene heller ikke med i kalorieregnskabet, fordi de ender i toilettet, og samtidig sørger de også for at trække en masse affaldsstoffer med sig fra tarmen, forklarer hun og anbefaler også sorte ris og vilde ris frem for hvide ris.«

Men hvad gør man, hvis man simp­elthen ikke bryder sig om hverken brune, sorte eller vilde ris?

»Hvis du kun spiser hvide ris en gang imellem, betyder det ikke noget, men hvis du spiser mange risre­tter, kan det være en ide at begynde at spise de sundere ristyper. Men i stedet for at gå direkte fra det ene til det andet, så begynd langsomt at blande for eksempel brune ris i de hvide ris, så dine smagsløg vender sig til dem,« råder hun.

Og hvilken form for ris er så den mest usunde, vi kan spise?

»Det er sushiris. Der er risene både hvide og vendt i sukker, så det er dobbelt dårligt, siger hun og anbefaler at du i stedet snupper en sashimimenu eller en salat, hvis ikke din sushirestaurant laver sushi med brune ris.«

LÆS OGSÅ: Skal du droppe intimbarberingen?

LÆS OGSÅ: 6 gode grunde: Derfor skal du ikke sidde med benene over kors

LÆS OGSÅ: Hér er den bedste langsigtede slankekur

 

Denne artikel er oprindeligt bragt af ALT for damerne.