Langtidsstegning er vejen til saftigt andekød, lover kok Claus Holm. Men et godt kendskab til sin ovn hjælper også gevaldigt.

»Ovne er lige så forskellige som mennesker,« siger tv-kok Claus Holm. Han har indvilliget i at hjælpe BTs læsere med at undgå de typiske faldgruber under tilberedelsen af julens måltider.

Når du steger and – eller flæskesteg – er det ikke nok, at du følger Claus Holms opskrift. Du skal også lære din ovn at kende. Er det en varmluftovn eller en almindelig ovn? Er det en ny eller en gammel ovn?

»Har du ikke styr på din ovn, går det galt,« advarer han og opfordrer til, at man tjekker temperaturen i sin ovn. Som regel er den enten højere eller lavere end den temperatur, man har indstillet den til. Først når man kan konstatere et mønster, kender man sin ovn godt nok – og kan med succes følge andres opskrifter.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få hele kokkens opskrift på saftig andesteg - du får også den kommende tid opskrifter på perfekte brune kartofler og den sikre vej til god og kraftfuld brun sovs, der IKKE skiller. I BT PLUS finder du også opskriften på den perfekte flæskesteg med garanti for sprød svær.


Langtidsstegning er vejen til saftigt andekød, lover kok Claus Holm. Men et godt kendskab til sin ovn hjælper også gevaldigt.

For kokke er det almindelig viden, at en ovn ikke bare en en ovn.

»Ovne er lige så forskellige som mennesker,« siger tv-kok Claus Holm. Han har indvilliget i at hjælpe BTs læsere med at undgå de typiske faldgruber under tilberedelsen af julens måltider.

Når du steger and – eller flæskesteg – er det ikke nok, at du følger Claus Holms opskrift. Du skal også lære din ovn at kende.

Er det en varmluftovn eller en almindelig ovn? Er det en ny eller en gammel ovn?

»Har du ikke styr på din ovn, går det galt,« advarer han.

Tre timer

Claus Holm opfordrer til, at man tjekker temperaturen i sin ovn. Som regel er den enten højere eller lavere end den temperatur, man har indstillet den til. Først når man kan konstatere et mønster, kender man sin ovn godt nok – og kan med succes følge andres opskrifter.

»Hvis jeg siger, at ovnen skal op på 240 grader til sidst for at få andeskindet sprødt, så sker det jo ikke, hvis du har en gammel ovn, der kun bliver 200 grader,« understreger han.

Når det kommer til julens and, er graderne i ovnen vigtige. Claus Holm anbefaler nemlig ,at du langtidssteger anden. Hvis temperaturen i din ovn er højere end anbefalet, kommer pengene ikke til at passe.

»Er ovnen for varm, bliver kødet tørt. Slowcooking ved 130 grader i tre timer gør anden fantastisk. Du kan simpelthen mærke, hvordan du kan trykke det saftige kød på lårene helt ind til benet,« siger han.

Saftig andesteg (4 personer)

  • 1 stk. dansk and (ca. 3,5 kilo)
  • 2 æbler
  • 10 svesker
  • 3 laurbærblade
  • 3 nelliker
  • Salt og peber

Sådan gør du: Gnid anden med salt, fyld den med æbler i både og svesker samt nelliker og laurbærblade. Kom ½ liter vand i bunden af bradepanden, så der bliver saft til sovsen. Sæt anden på risten i en varm ovn ved 130-150 grader varmluft i ca. 2½ til 3 timer. De sidste 20 minutter skal du skrue ovnen op på fuld skrue, så skindet bliver sprødt. Vil du gerne stege anden i god tid, inden gæsterne kommer, kan du tage den ud af ovnen, inden du skruer varmen op, partere den og lade den ligge i sin egen væske. Lige før gæsterne kommer, sætter du den parterede and i ovnen ved 220-230 grader varmluft. Fordel evt. lidt akaciehonning over skindet eller drys lidt sukker på, så bliver skindet ekstra sprødt. Hæld væsken fra bradepanden i en skål, så du kan bruge den i sovsen.