Denne guide er henvendt til dig, der er bedre til at finde rundt på den lokale shawarmabar end i dit eget køkken, og som køber stort ind fra Knorr, hvis du venter vennerne på besøg til lasagne.

Alligevel har du opdaget, at der kan være gastroseksuel gevinst ved at køre med klatten bag kogeøen, og du ønsker, at det var dig, der kunne imponere drømmedaten med hjemmelavede lækkerier. Problemet er bare, at du er dødsens angst for at lukke hende ind i dit samtalekøkken, for du ville ikke ane, hvad du skulle lave til hende, og endnu mindre, hvad du skulle sige.

Men det er netop her, du tager fejl, for du kan komme rigtig langt med skuespil og talegaver. Er der en vis sandhed i, at alle kan lave mad på et eller andet plan, er det nemlig også et faktum, at mange ikke kan kende god mad fra middelmådig.

LÆS OGSÅ: 9 ting du aldrig må gøre når du koger pasta

Så kan du jonglere troværdigt med professionelt køkkenudstyr, dyre begreber og krukket kokkeattitude, er der stor sandsynlighed for, at ingen opdager dine ringe evner. Her er røgsløret, der i ni punkter får dig til at ligne og lyde som en foodie. Betragt dem som en form for chokterapi:

1. Kæl for din kniv





Få ting udstråler så meget maskulinitet og knowhow som at gå analt op i sit værktøj. Anskaf dig et strygestål fra Dick, det virker langt mindre poppet end et fra Global. Stryg din køkkenkniv på det, hver gang, du har snittet et halvt løg. Hellere for meget end for lidt, hvis du har tilskuere. Ingen kan se, om du rammer sådan, at kniven rent faktisk bliver skarpere. Men husk at stryge væk fra dig selv, så du undgår et pinagtigt blodbad.

2. Referer til videnskaben





»Vidste du, at den her chipotle, som jeg har brugt til vores chili con carne, ligger omkring 7000 i styrke på Scoville-skalaen?«. Obskure madfakta, der ikke lige kan efterprøves, sætter de fleste skeptikere til vægs. Brug dem også, hvis du serverer ost: ”Den her Comté er lagret i 36 måneder.” Men smid endelig forpakningen ud først, så du ikke bliver afsløret.

3. Lyv om dit kød





Din ribeye er uruguayansk og fra Fakta, men du fortæller, at det er dansk kød, krogmodnet faktisk. Teknikken som slagtere har kendt sådan cirka altid, er på det seneste blevet et af de hotteste modeord på madscenen. Hvis du påstår, at dit oksekød er krogmodnet ved 2 grader celsius i en måneds tid, vil få turde sige dig imod. Steg kødet lidt for meget, vil folk have sværere ved at påpege, at det ikke er så mørt, som det burde være.

LÆS OGSÅ: Restaurantgæster, her er jeres uvaner

4. Anskaf noget flagesalt




Det er dælme dyrt, men det skiller også de sande gastronomer, fra dem, der blot spiser for at overleve. Det har for øvrig den fordel, at du skal bruge rigtig meget af det for at oversalte maden. Lad det sne over al din mad som en professionel: Drys med andægtig krukkethed, løst håndled og fra en halv meters højde - også selv om det kun drejer sig om et blødkogt æg. NB: Køb også nogle kilo af det allerbilligste, som du kan bruge til kartoffel- og pastavand.

5. Anret maden - men ikke for kunstfærdigt




Det viser stort overskud, hvis du ikke bare sætter stegepanden og kartoffelgryden midt på middagsbordet til høflig selvbetjening, men anretter jeres mad på individuelle tallerkener. Men husk, ikke noget med at være kreativ, lege med maden og bygge tårne eller geometriske former – det kommer til at se tåkrummende ud, hvis du ikke har øvelsen. Læg behersket maden i en tilfældig bunke, men midt på tallerkenen og uden at spilde på kanterne, det ser mere tjekket ud, end et barnligt forsøg på at lave tallerkenen om til perleplade.

6. Spis gamle fisk fra glas




Der kan ikke være to meninger om det: Ansjoser er avancerede. De kræver tilvending og smag for det hengemte, ergo er de cool. Sørg for altid at have nogen i køleskabet, og brug dem i alt, hvad du kan finde på. Smid dem i tomatsovsen, i frikadellefarsen og i tapenaden. Gør opmærksom på, hvor meget, du elsker dem, og spis dem direkte fra glasset (kun hvis der er nogen, der kigger, selvfølgelig). Næste stop: surstrømning.

LÆS OGSÅ: Baconfedt og 10 andre ting du ikke skal smide ud

7. Glem ikke det nordiske




Det kan godt være, at det nordiske køkken ikke længere er højeste mode. Men det er der mange, der ikke har opdaget. Selv om du ikke selv kan lide varerne, så sørg for altid at have køleskabet fuld af kærnemælk og rygeost. Udfordr dine gæster med en portion øllebrød. Få dig en potte havesyre til vindueskarmen.

8. Kald den Otto




Hvis du er kommet til at udkoge dine ris, linser, quinoa eller speltkerner, så skynd dig at smide en håndfuld friskrevet parmesan ned i, eventuelt lidt hakket persille på toppen og et vrid sort peber, og vupti har du en lækker risotto, lensotto, quinotto eller speltotto. Der er intet, som en italiensk endelse ikke kan fixe.

9. Smag på brødet, smag på sproget




Husk at verbalisere din oplevelse af brød, hvis du spiser det sammen med andre. Forhold dig for eksempel til krummen (svampet, kompakt, luftig, smuldrende), skorpen (splintrende, hård, sej, rivende) og farven (strågul, brandy, maddikebleg, sand). Hvis du vil sætte trumf på, så nævn, at du er begejstret for maillard-processerne. Hvis dine venner ikke aner, hvad du taler om, kan du jo altid opfordre dem til at google det.

LÆS OGSÅ: Her er kuren til stærke mænd - 20.000 kalorier om dagen

LÆS OGSÅ: Sådan kan du drikke øl hele aftenen uden at blive fuld

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste cafeer

Denne historie blev oprindeligt bragt hos Euroman.