På YouTube-kanalen Skønhedslaboratoriet deler Youtuber og blogger Cecilia Demant skønhedsråd - bakket op af videnskab og de bedste eksperter.

Skal du børste tænder i citronsaft eller skylle munden i kokosolie for at få et kridhvidt Hollywood-smil? Og er det usundt at smøre sig ind i selvbruner, hvis man vil undgå at vise vinterblege ben? Sådan spørger den 23-årige blogger og Youtuber Cecilia Demant i et helt nyt beautyunivers på den populære webportal YouTube.

Hun fokuserer intenst på den citron, som hun kaster op i luften, mens hun præsenterer sin skønhedsvideo. Med de lange lyse krøller ligner hun et hav af sine bloggerkollegaer. Men den kortærmede hvide kittel, som Cecilia Demant har iført sig, signalerer, at noget er anderledes.

På bordet foran hende står et reagensglas med tre tandbørster. Cecilia Demant er kemiingeniørstuderende på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og vært på Skønhedslaboratoriet - en ny YouTube-kanal, der har til formål at bekæmpe alle de hjemmebryggede myter og teorier om skønhed, make-up og pleje, der florerer på nettet. Specielt for netop denne YouTube-kanal er, at den har Videnskab.dk i ryggen - et site der dagligt leverer forskningsnyheder og andet indhold med afsæt i videnskabens verden.

Den første i Danmark
Beautykanalen er den første af sin slags i Danmark. Den gik i luften i marts 2017, og allerede nu følger flere tusind med, når Cecilia Demant forklarer, hvor ofte man skal vaske sit hår, hvordan man spiser sig til smuk hud, eller om det er usundt at bruge selvbruner.

Ifølge Cecilia Demant er der nemlig brug for en kanal, hvor skønhedsrådene bakkes op af reel viden fra blandt andre dermatologer og professorer.

»Der er så meget misinformation på nettet. Jeg vil rigtig gerne prøve at redde trådene ud og give en mere troværdig forklaring end nogle af de eksisterende råd, der potentielt kan være til skade for forbrugeren,« lyder det fra Cecilia Demant.

Cecilia Demant giver, som vært på YouTube-kanalen Skønhedslaboratoriet, blandt andet svar på, om det er usundt at bruge selvbruner.
Cecilia Demant giver, som vært på YouTube-kanalen Skønhedslaboratoriet, blandt andet svar på, om det er usundt at bruge selvbruner. Foto: Skønhedslaboratoriet
Vis mere

Råd man kan stole på
At der netop er behov for et modspil til de tomme råd og tips, der huserer på YouTube, kan projektleder og udvikler hos Videnskab.dk Kirstine Jacobsen også nikke genkendende til.

»Det er for mange rart med et alternativ til alle de personlige indslag, der er om eksempelvis kosmetik på YouTube. Det kan være svært at skelne mellem, hvad der er rigtigt og forkert, når noget hitter på nettet. Her kan man få noget information, som man kan stole på,« forklarer Kirstine Jacobsen.

Hun håber på, at videoerne kan være med til at gøre de unge mere kritiske over for det indhold, de møder på nettet. Derfor gør Skønhedslaboratoriet meget ud af at fortælle, hvordan indslagene bliver til, og hvilke eksperter de har snakket med. Kirstine Jacobsen er nemlig sikker på, at der er stort potentiale i at formidle seriøs viden på YouTube, som modspil til de selvbestaltede eksperter.

YouTube hitter
Ved siden af værtsrollen hos Skønhedslaboratoriet har Cecilia Demant sin private beautykanal på YouTube, hvor hun flere gange om ugen deler skønhedstips med sine følgere, som hun har næsten 40.000 af. Hun kan tydeligt mærke, at interessen for de såkaldte Youtubere, der blandt andet giver råd på nettet, er stigende. For mange – især unge – er YouTube det foretrukne medie, når de skal underholdes eller oplyses.

Men det er ikke altid let at navigere rundt i junglen af skønhedsråd og trends, for det kan være svært at gennemskue, om Youtuberen har fået penge for eksempelvis at anbefale et bestemt skønhedsprodukt, og om informationerne er troværdige.

Nogle af de største YouTube-stjerner er rollemodeller for flere hundrede tusind følgere, der ser op til dem. Derfor har de stor gennemslagskraft, når de filmer sig selv hjemme på teenageværelset, mens de agerer 'ekspert' og rådgiver om eksempelvis make-up eller skønhedsbehandlinger.

Rasmus Brohave er en af de helt store danske YouTube-stjerner. Han har over 200.000 abonnenter på sin YouTube-kanal.
Rasmus Brohave er en af de helt store danske YouTube-stjerner. Han har over 200.000 abonnenter på sin YouTube-kanal. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Vis mere

Børster tænder i citronsaft
Det er nemlig ikke altid, at rådene er til at stole på, og netop derfor ønsker Cecilia Demant at gøre op med nogle af de tomme tips på YouTube. Hun har viden fra sit studie, hvor hun læser til kemiingeniør, og det betyder, at hun kan stille sig kritisk over for forskellige påstande om skønhed.

»Jeg oplever tit den præmis, som mange sikkert kender, at hvis noget bliver gentaget tilstrækkelig mange gange, så tror folk til sidst, at det er sandt. Og det har mange måske svært ved at gennemskue. Det synes jeg er ret problematisk,« forklarer Cecilia Demant.

Hun har blandt andet set mange eksempler på unge, der i videoer på nettet, børster tænder i alt lige fra citronsaft til kokosolie for at blege tænderne – et råd der, ifølge hende, ikke er vejen til et hvidt tandsæt. Derfor gennemgår hun i en af Skønhedslaboratoriets YouTube-videoer en guide til, hvordan man kan få et Hollywood-smil uden at ødelægge tænderne.

Og der er allerede mange, som har vist stor interesse for det nye beautyunivers på YouTube. I videoernes kommentarfelter roser seerne Cecilia Demant og hendes råd. Samtidig kommer mange med forslag til nye skrøner og teorier om skønhed og pleje, som de gerne vil vide mere om - også mere tabubelagte emner såsom menstruation og brug af intimsæbe eller skælshampoo. Emner, som Cecilia Demant vil belyse i nye videoer i nærmeste fremtid, når hun igen tager den hvide kittel på.

YouTube-stjernerne er de unges nye idoler

Sidste år så 70 pct. af de danske børn mellem syv og 12 år YouTube dagligt, det afslører DRs nyeste Medieudviklingsrapport. Det er især YouTube-stjernernes videoer, der får de unge til at klikke ind på den populære webportal. Youtubere er ofte teenagere eller unge først i 20erne, som de unge kan identificere sig med og dyrker som idoler.

Her er nogle af de største danske YouTube-stjerner:

Armin Merusic, 18 år.

  • 249.597 abonnenter og 67 mio. afspilninger.
  • Armin laver videoer om sin kærlighed til durum, leger børnelegen ’Byen sover’ og Googler sit eget navn. Er kendt for udtrykkene ’iskold’ og ’shabab’.

Eiqu Miller (Anders Møller), 25 år.

  • 220.248 abonnenter og 40,2 mio. afspilninger. Oprettede sin YouTube-konto for ti år siden, hvor han bl.a. undersøger, om man kan handle ind på et segboard og laver pranks med McDonald’s. Er desuden sangskriver og rapper.

Rasmus Brohave, 19 år.

  • 217.918 abonnenter og 35,5 mio. afspilninger.
  • Som 14-årig lavede han en video op om at skate. I 2016 blev han kåret som årets danske YouTube-stjerne ved awardshowet ’Guldtuben’. I 2015 droppede han ud af gymnasiet for at dedikere sin tid til YouTube. Svarer bl.a. på spørgsmål fra seerne, spiser insekter og klæder sig ud som en pige.

Kristine Sloth, 18 år.

  • 205,459 abonnenter og 50,8 mio. afspilninger. Kristine Sloth er især populær blandt de unge piger. Hun lægger videoer på sin YouTube-kanal om alt fra makeup til menstruationssmerter. Intet er for personligt i hendes YouTube-univers.

Naja Münster, syv år.

  • 161.949 abonnenter og 25 mio. afspilninger.
  • En af Danmarks yngste youtubere og bl.a. kendt for sine humoristiske videoer – en af dem har fået næsten 550.000 visninger. I 2016 vandt hun Zulu-prisen ’Årets You Tuber’ sammen med sin storebror.

Carla Mickelborg, 28 år

  • 60.534 abonnenter og 6,3 mio. afspilninger.
  • Lægger videoer op om bl.a. makeup, mad, yoga og ferier. Er desuden kendt for sin rolle i Far til Fire-filmene fra 2005 til 2012, hvor hun spiller Søs.

Spørg Cecilia om skønhed

Kan man spise sig til smuk hud?

Vi reagerer forskelligt på det, vi spiser, men fælles for os alle er, at vitaminer er vigtige for vores krop – og dem får vi gennem kosten. De fire vigtigste vitaminer er A, B, C og E. De findes hovedsagelig i mælkeprodukter, grøntsager, fisk og frugt. Derudover er det vigtigt at få mineraler gennem kosten, hvis du vil have en smuk hud. F.eks. er zink godt, hvis man vil bekæmpe akne, eksem, rødme og fedtet hud – derudover kan det modvirke strækmærker. Zink findes hovedsagelig i æg, fisk og fuldkorn.

Kilder: Susanne Gjedsted Bügel, Professor MSO, Klinisk og forebyggende ernæring. Cand. scient. i eksperimentel biologi med speciale i human ernæring. Jens Rikardt Andersen, lektor, klinisk og forebyggende ernæring. Institut for idræt og ernæring, Københavns Universitet.

Er selvbruner usundt?

Det er ikke usundt at bruge selvbruner. Det smarte ved en selvbruner er, at vi kan få en lækker brun farve, men samtidig undgå solens stråler. Samtidig farver selvbruner kun hudens overflade, og den beskytter rent faktisk også huden med en faktor 2 til 3. Selvom det ikke er meget, sammenlignet med den anbefalede solfaktor 15, så er det alligevel effektivt. Selvbruneren kan give en rigtig god grundbeskyttelse – forskning viser, at hvis du er ude hele dagen og beskyttet af en faktor 2 fra en selvbruner, så svarer det faktisk til, at du har opholdt dig indenfor mellem klokken 12 og 15, som er det tidsrum, hvor solens stråler er kraftigst. Det er dog vigtigt at pointere, at selvbruner ikke kan erstatte solcremen, men den er god at have på som et lag under.

Kilder: Bl.a. Hans Christian Wulf, overlæge og professor, Dermatologisk og Venerologisk Afdeling, Bisbebjerg Hospital.

Hvordan slipper du af med hudorme?

Døjer du med hudorme, er det en god idé at kigge efter hudplejeprodukter, der indeholder en mild syre. Du skal kigge efter to slags syrer. Den første er AHA-syre, og den anden salicylsyre. Salicylsyre trænger ned i hudens porer og eksfolierer, hvilket fjerner tilstopningen i hudens porer. Det betyder, at den kan forebygge urenheder, men den fjerner også dem, du allerede har. Lad være med at presse hudormene, for du risikerer, at problemet udvikler sig, så du får bumser eller ar. Hav tålmodighed, for hudormene forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Når hudormene er væk, er det vigtigt, at du bliver ved med at pleje din hud. Det kan du bl.a. gøre ved at rense den morgen og aften. Brug eventuelt en skintonic med syre et par gange om ugen og afslut med en fugtighedscreme.

Kilder: Bl.a. Jørgen Esmann, speciallæge i hudsygdomme, Peter Jensen, 1. reservelæge, ph.d., Hudafdelingen, Gentofte Hospital.

Er skønhedsprodukter parfumefri?

Et af de løfter, man ofte møder fra producenter af skønhedsprodukter, er, at skønhedsprodukterne er ’uden syntetisk parfume’. Så skulle man tro, at produktet er parfumefrit, men det kan man ikke være sikker på. Uden syntetisk parfume betyder, at den parfume, der er i produktet, ikke er kemisk fremstillet. Men der kan sagtens være parfumestoffer i, som kommer fra naturlige ingredienser. Producenterne kan slippe udenom at deklarere parfumestoffer, hvis de f.eks. bruger parfumestoffet som et konserveringsmiddel. Derfor skal du ikke kun kigge på ingredienslisten, hvis du vil være sikker på, at produktet er parfumefrit. Vil du være helt sikker på at undgå parfume, skal du vælge produkter, hvor der står ’parfumefri’ på emballagen. Det må producenterne kun skrive, hvis produktet er helt fri for parfume. Du kan også kigge efter den blå krans, som er Astma- og Allergiforbundets mærke.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen.

Kan citronsaft give dig hvidere tænder?

Du skal ikke børste dine tænder i citronsaft, for det skader tænderne. Citroner indeholder en masse syre, der skader tændernes emalje, som syren ætser. Og hvis du oplever, at dine tænder ser hvidere ud efter, at du har børstet dem i citronsaft, så er det fordi, citronsyren har ætset noget af emaljen af, så tænderne fremstår mere ru og hvide, men det er bestemt ikke godt for tænderne.

Kilder: Bl.a. Ulla Pallesen, overtandlæge, Odontologisk Institut, KøbenhavnsUniversitet og Forbrugerrådet Tænk.

Hvor ofte bør du vaske dit hår?

Det er forskellige faktorer, der spiller ind, når du skal afgøre, hvor ofte du skal vaske dit hår. En af dem er, hvor meget talg din hovedbund producerer. Talg beskytter bl.a. mod eksem og skæl i hovedbunden, men hvis du producerer for meget, fremstår dit hår fedtet – det sker blandt andet, hvis du vasker håret for ofte. Når du bruger shampoo, fjernes talgen nemlig fra hovedbunden, og hovedbunden producerer mere af det. Det anbefales, at du vasker hår to gange om ugen. Har du problemer med fedtet hår, så brug en tørshampoo mellem hver hårvask. Husk at vælge en shampoo, der passer til din hårtype, alt efter om du har tørt, fint eller fedtet hår.

Kilder: Jørgen Serup, overlæge og professor i dermatologi, Bispebjerg Hospital, Wilma Bergfeld, professor i dermatologi og præsident for Det nordamerikanske Selskab for hårforskning (NAHRS), Tine Rønberg, underviser, Frisørskolen, Uddannelsescenter København West.