1. Detox workshop

Faste og hot yoga rundet af med en sund salat? ALT for damernes Christina Bølling testede et endags-detox-koncept, og da dagen var slut, var hun afslappet, blød som en baby og halvandet kilo lettere. Det meste, der røg af, var godt nok vand...

Kostekspert Louise Bruun og yogalærer og indehaver af Bikram Yoga i Hellerup Mette Fenger har sammensat en workshop, der består af en kombination af hot yoga og en dag på detox-kost. Målet er at kickstarte kroppen før sommer. Som deltager er jeg blevet opfordret til at "periodefaste", hvilket vil sige, at jeg møder op med tom mave og ikke skal forvente at få noget at spise før senere på dagen. Det er dels ikke rart at vride sig med maven fuld af mad, dels har vi godt af at være sultne og give fordøjelsessystemet en timeout en gang imellem, mener Louise Bruun.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en sund mor-krop i 6 trin

Dagen indledes med hot yoga. Ifølge Mette Fenger, der står for yogaen, sørger de såkaldte twists for at fordøjelsessystemet bliver stimuleret ved skiftevis at lukke lidt af for blodgennemstrømningen og så lukke op for fuld kraft (lidt som at skylle rørene i dit kloaksystem). Men i første omgang reagerer min krop nu mest på, at den bliver bedt om at kampsvede i et dampende hedt lokale med instrukser om, at man "så vidt muligt skal blive i rummet timen ud", uden at gå på toilettet (stikke af) og i øvrigt bør undlade at drikke for meget væske undervejs.

Da Mette Fenger forklarer konceptet med meget lidt vand, tror jeg ærlig talt ikke, at det kan lade sig gøre fysisk. Men da vi ligger og slapper af i en drivende våd savasana (yogastilling, red.) til sidst, opdager jeg til min overraskelse, at vandflasken, som jeg har taget med ind, faktisk stadig er lidt fuld. Og da jeg bagefter i stedet slukker tørsten i kokosvand, som indeholder naturligt sukker og salte, synes jeg egentlig, at det er et godt bytte.

Efter yogaen er der foredrag om, hvordan man skal spise for få søvn, fordøjelse og en antistresslivstil til at fungere i en travl hverdag. Min mave knurrer en del, mens Louise Bruun fortæller, at der ikke er grund til at være fedtforskrækket, og hvordan "en sund fordøjelse bør se ud i toiletkummen" (du kan google det, hvis du vil vide mere...).

Som afslutning bliver der budt på detox-te og sund grøn frokost. Sidstnævnte (frokosten) består af to lækre detox-salater med henholdsvis broccoli og hvidkål. Men da der kun er to skåle til alle på holdet (vi er vel 20 deltagere), får jeg ufrivilligt også en gratis terapeutisk øvelse i kun at spise, til jeg er mæt og ikke overmæt. Ligesom med vandet må jeg erkende, at maven godt kan klare sig med mindre portioner, end man umiddelbart tror. Muligvis mætter salaten også ekstra, fordi der er masser af olie og nødder i, som ifølge Louise Bruun understøtter kroppens naturlige detox-processer og bygger os op indefra.

Detox-salat med hvidkål:
Ingredienser:

  • ½ hvidkålshoved
  • 3 spsk ristet kokosmel
  • 1,5 spsk gurkemeje
  • 1 granatæble
  • 1 økologisk citron
  • 3 iblødlagte dadler
  • 5 spsk olivenolie
  • Hav- eller himalayasalt
  • 2 spsk iblødlagte mandler
  • ½-1 bundt koriander (afhængig af din hang til koriander)


Iblødlæg mandler og dadler i to separate skåle et par timer i forvejen. Snit hvidkålen fint. Rist kokosmel på en tør, varm pande, og rør det sammen med gurkemeje i en lille skål eller kop. Masser nu den gule blanding ind i den snittede kål med hele hånden. Halver granatæblet, og bank kernerne ud (du kan med fordel stille en stor skål ned i håndvasken). Kør en citron, dadler samt olivenolie tilsat salt på en foodprocessor/stærk blender. Vend marinaden over salaten sammen med granatæble, mandler og hakket koriander. Salaten må meget gerne trække lidt inden servering. God fordøjelse!

Resultatet:
Badevægten viser hele halvandet kilo mindre, da jeg kommer hjem efter en dags workshop – ustresset, blød som baby og med en svag duft af krydderier hængende efter mig. Og selvom det efter 90 minutters bikram-yoga i 40 graders varme selvfølgelig mest er væske, man smider, er det ikke hele forklaringen. De efterfølgende dage kan jeg i hvert fald tydeligt mærke, at min krop har skiftet gear, og at både appetit og fordøjelse er blevet mere badevægtvenlige. På den måde er endagsworkshoppen en god måde at få brudt dårlige kost- og motionsvaner på uden, at det koster en formue. Og den ene detoxsalat med gurkemeje, hele citroner, hvidkål og kokoscreme er blevet min nye yndlingssalat. Se den herover.

LÆS OGSÅ: Kom i form efter din type

2. Detox derhjemme

Tag en detox-dag derhjemme med en enkelt afstikker til saunaen i svømmehallen eller til en yoga-time. Det er billigt, nemt og dejligt.

Næste morgen: Drik et stort glas lunkent (kogt) vand med citronsaft og ingefær i.

Kl. 9.00: Lav en juice af agurk, spinat, et uskrællet grønt æble, en håndfuld persille og en citron (den virker vanddrivende).

Kl. 10.00-12.00: Gå i sauna, book en tid til saunagus, hvor der kommes æteriske olier og vand på en saunaovn, eller meld dig til bikram-yoga, hvis der er et center i nærheden.

Kl. 13.00: Drik te, som understøtter leveren f.eks. mælkebøtte og grønt te.

Kl. 14.00: Spis en råkostsalat eller rå grøntsagspasta lavet på en spiralizer. Brug squash, agurk og gulerod. Lav en dressing af citron, olivenolie (eventuelt lidt fishsauce og lime, hvis du vil have en mere thaiagtig smag), og drys salaten med hakkede, letsaltede nødder eller grøn dukka (kan fås færdigt fra Mill og Mortar).

Kl. 15.00: Gå en tur, eller slap af med en god bog (gerne udenfor på et tæppe i solen).

Kl. 17.00: Lav en stor smoothie af avocado, rødbede, blåbær (eller andre bær) og banan.

Kl. 21.00 Tag et dejligt bad, tør eventuelt kroppen først med en tørbørste. Smør dig ind i lun kropsolie efter badet, hop i joggingtøjet, og gå i seng.

Drikkevarer: Drik vand og urtete, som du har lyst til, i løbet af dagen, men pas på ikke hele tiden at have noget i munden.

Aftenen før: Drik ikke kaffe efter kl. 12.00, og spis dit sidste måltid kl. 18.00, dermed er der ro på systemet, så du kan sove godt. Prøv i øvrigt også at gå i seng klokken 22.00.

LÆS OGSÅ: Sund på 10 uger: Træningen skal være sjov

3. Detox med saft

Giv kroppen en pause, og tank op med sunde safter en hel dag. Denne endags-saftkur fylder dig med næringsstoffer, fibre, sundt fedt og proteiner, og gør samtidig detox til en overkommelig affære.

Din dag med saft:

Morgenmad: 5 dl "Grøn opvågnen" samt 1 håndfuld nødder.

Formiddag: 2½ dl mandelmælk.

Frokost: 5 dl "Kålfundamentet" samt 1 håndfuld nødder.

Eftermiddag: 2½ dl mandelmælk.

Sen eftermiddag: 5 dl "Kålfundamentet samt" 1 håndfuld nødder.

Aften: 5 dl "Grøn opvågnen" samt 1 håndfuld nødder.

Senere: 5 dl Kålfundamentet.

Grøn opvågnen:
Til 1 person (3½ dl). Denne saft indeholder masser af agurk, som virker vanddrivende.

  • 3 mellemstore agurker, uskrællede
  • 1 håndfuld spinat (uden stilke)
  • 1 grønt æble, uskrællet
  • 1 håndfuld persille
  • 1 citron (dryppet i eller presset)


Pres altid de mest vandholdige grøntsager først. Begynd med halvdelen af agurkerne, så spinaten, resten af agurkerne, æblet, persillen og til sidst citronen. Drik saften straks, eller hæld den i en lufttæt beholder, og opbevar den i køleskabet i op til 12 timer.

Mandelmælk:
Cirka en liter. Mandelmælk giver dig proteiner og essentielle fedtsyrer.

Sæt 300 g mandler i blød i saltet vand ved stuetemperatur. De må ikke stå i blød i over 12 timer. Hæld iblødsætningsvandet fra, og kasser det.

Kom de nu opsvulmede nødder i blenderen og tilsæt en liter mineral- eller postevand.

Blend i cirka 1 minut. Nøddemassen er klar til at blive siet, når den bliver flydende og får en hvid, cremet overflade.

Anbring en nøddemælkspose (eller andet, der kan si massen, f.eks. et tyndt viskestykke) i en stålskål, hold fast i posens kant og hæld forsigtigt nøddemassen i.

Nøddemælken begynder nu at dryppe gennem posen og ned i skålen. Vrid posen forsigtigt, så al mælken presses ud af nøddemassen.

Hæld straks nøddemælken i en lufttæt beholder, og opbevar den i køleskabet i 3 dage. Opskriften giver cirka 1 liter nøddemælk.

Kålfundamentet:
Til 1 person (3½ dl)
Grønkål indeholder masser af vitaminer, og dets indhold af glykosinolater har en udrensende effekt.

  • 1 mellemstor agurk, uskrællet
  • 2 håndfulde grønkål (ribbet)
  • 1 æble, uskrællet
  • 1 lille håndfuld mynte
  • 1 citron (dryppet i eller presset med)


Pres agurk og grønkål sammen, så æble, mynte og citron. Husk altid at røre rundt i saften under presningen, og før den drikkes. Drik saften straks, eller hæld den i en lufttæt beholder, og opbevar den i køleskabet i op til 12 timer.

Artiklen er oprindeligt bragt af ALT for damerne.

LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du motivationen til et sundere liv

LÆS OGSÅ: Denne kur hjalp Signe af med en irriteret tyktarm

LÆS OGSÅ: Tina spiste sig fra sin PCO