Lene Hansson skriver hver uge en klumme på B.T. Plus. Du kan også få
en sund kostplan til hele ugen her.

Er du energiflad, savner du solen og at kunne vågne før dit vækkeur ringer ? Se her hvordan du gennem din mad kan få mere energi på din indre konto.

Lad din mad være din 'forebyggende medicin' mod energitab - samtidig kan du måske også undgå både overvægt og et dårligt helbred.

Du spiser og drikker det, der svarer til et forbrug på ca. 3-5 kilo i døgnet. Det vil sige, at der på et år går helt op til 1,5 tons mad- og drikkevarer gennem dit fordøjelsessystem. Det er ikke lige meget, hvilken kvalitet disse har. De forkerte valg kan give dig en lav energiforsyning, dårlig livskvalitet, sygdom, overvægt samt et ustabilt humør.



Spørger man skolebørn i USA, hvilken grøntsag de kender bedst, bliver der ofte svaret: pomfritten! Danmark er godt på vej til samme usunde levevis, se bare på vores supersize måltider, fast food, lightprodukter, powerdrikke og unaturlige madvaner.

Al mad og drikke indeholder energi der kan måles i Mhz ligesom lydbølger fra en radio. Prøv at tænke på din krop som en bank, hvor du sætter penge ind (energi i form af sund mad), og hvor der gerne skal være overskud, hvis der pludselig kommer en uforudset regning (sygdom).

Hvis din konto konstant er på nul, eller du har overtrukket, og den er i underskud, så ved du jo godt selv, hvad der sker, ikke? Før eller siden bliver du syg, og en syg krop, der er i underskud af energi, bliver også hurtigt en overvægtig, træt og drænet krop, dette påvirker også din mentale balance.


En sund og velfungerende krop indeholder en energimængde, der svarer til ca. 75-90 Mhz i cellerne. En krop, der f.eks. er syg af kræft, AIDS eller en anden alvorlig sygdom, indeholder typisk en celleenergi på ca. 30 Mhz. Det interessante her er, at den mad, du spiser, og det, du drikker, naturligvis også indeholder energi, noget mere end andet.

Her ser du en oversigt over energi-indholdet i de forskellige madtyper (husk, det er ikke kalorier, der er tale om) Jo større indhold af energi , jo bedre for dig, din vægt og dit helbred. Om en føde- eller drikkevare er en stor energigiver eller ej, kommer blandt andet an på indholdet af klorofyl, som er en fantastisk immunstyrker og energibooster for din krop.

Højenergi til din celler:
Avocado, brøndkarse, byggræs, hvedegræs, broccoli, grønne spirer, grønkål, spinat og alle grønne grøntsager.


God  energi til dine celler:
Alle friske grøntsager, al frisk frugt, frisk frugtsaft, hjemmelavede smoothies,. Hvidløg og ingefær, friske krydder urter, rå kerner og nødder (ikke ristede)


Lavenergi til dine celler:
Kartonjuice, kogt frugt og kogte grøntsager (al frugt og grønt, der er varmebehandlet).
Kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter
Sovs, dressinger
Burgere, pizza, junkfood, kager, is, slik, chokolade, chips
Sodavand, vin, spiritus, mineralvand, saftevand og milkshakes
Alkohol og tobak

Med andre ord, kan du gennem din mad, forsyne dig selv med energi og velvære, jo mere rå mad du spiser, jo bedre for din energi og omvendt!




Ugens opskrift:

Aubergineburger med fisk

Foto: Ugens opskrift
Vis mere



Fiskebøffer

200 g hakket fiskekød

1 tsk tørret timian

hviden fra 1 æg

salt og peber

Lidt dild

 

"Burgerboller" og fyld

½ aubergine

4 tsk olivenolie

2 portobellosvampe

¼ agurk

¼ rødløg, skåret i ringe

4 salatblade

8 semisoltørrede tomater

Lav først fiskebøfferne: Kom alle ingredienser i en skål og bland dem godt sammen.

Form farsen til 2 fiskebøffer. Hvis de er lidt våde i konsistensen, så drys

dem med lidt mel. Sæt en grillpande over ved høj varme. Smør panden let med

olie og steg fiskebøfferne, til de er gennemstegt, ca. 4 minutter pa hver side.

Tag bøfferne af panden og hold dem varme.

Lav burgerboller og fyld: Skær auberginen i 4 lige store skiver. Pensl hver aubergineskive

med olivenolie og grill dem på grillpanden i 2 minutter på hver side,

eller indtil skiverne har fået mørke streger fra grillen. Tag aubergineskiverne af

panden.

Tag stilken af svampene og kasser stilkene. Pensl hovederne med lidt olie og

grill også dem på panden i 2 minutter. Skær agurken i 6 skiver.

Saml burgerne: Lag en skive aubergine på en tallerken, kom salat pa, så fiskebøf,

agurk, svamp, tomater og løg. Læg en grillet aubergineskive ovenpå.