Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Du kan nemt blive overvægtig, hvis du mangler vitaminer og mineraler i din kost. Det vil sige, at selvom du spiser store portioner mad, kan du igen føle sulten banke på efter blot et par timer. Dette kan få katastrofale følger både for din vægt og din fordøjelse. Jeg har gennem mine år som kostvejleder ofte set, at mange overvægtige i virkeligheden var underernærede!

Årsagen: For få næringsstoffer i den mad, de spiste. Pasta med kødsauce mætter måske nok i starten, men du bliver hurtig sulten igen, da der ikke er ret meget god næring i den slags mad.

Resultatet: En lille ostemad inden sengetid - for du kan jo ikke ”gå sulten i seng”, vel? Får din krop ikke, hvad den skal have for at kunne fungere, vil den sætte sin appetit i vejret i et forsøg på at få sine behov dækket. Næringsstofferne i din mad giver signaler til din hjerne om, at du enten er rigtig mæt, hvilket vil sige, at dit måltid var korrekt og godt sammensat, eller det omvendte, at dit måltid var næringsfattigt og ikke bidrog med nok ”benzin” til din motor. Det sidste vil få dig til at spise igen, da det altid er kvaliteten af maden, der bestemmer, om du er mæt, og ikke kvantiteten.



Din krop og dine indre organer skal dagligt have en vis mængde af vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrat m.m. for at kunne fungere optimalt. Din kost indeholder energi, som får nervesystem og hormonsystem til at fungere. Det får bla. hjertet til at slå, lungerne til at trække livsnødvendig ilt indenbords, nyrerne og leveren til at rense affaldsstoffer ud og dine hormonproducerende kirtler, såsom skjoldbruskkirtlen, til at regulere dit stofskifte og din forbrænding. Man kan sige, at du hver dag skal have en bestemt mængde af næringsstoffer for at holde både din krop, dit sind og din vægt i balance.

Følgerne af næringsfattig mad kan være: Overvægt, lav energi, dårlig nattesøvn, dårlig fordøjelse og uregelmæssige toiletbesøg, hudproblemer, hovedpine, humørsvingninger, depressioner, hormonforstyrrelser og lavt stofskifte.Overvægtige har efter min erfaring også ofte problemer med dårlig fordøjelse.

Følgerne af dårlig fordøjelse er oppustet mave, sure opstød, ondt i maven, ophobning af affaldsstoffer, ringe optagelse af næring, lav energi til dine celler, et svækket immunforsvar, en sød tand og uregelmæssige toiletbesøg.

Følgerne af uregelmæssige toiletbesøg er bl.a. uren hud. Da affaldsstofferne ikke kan komme ud af naturlig vej, cirkulerer de endnu en gang rundt i din krop via blodet og bliver herefter sluset ud gennem din hud. Hudproblemer, der bliver kroniske, kan behandles medicinsk, men bivirkningen er, at dine affaldsstoffer tilbageholdes unaturligt, prøver at finde andre veje ud af kroppen eller evt. oplagres i vævet, leddene eller i dine organer. Dette giver ømme led, gigt, dårligt helende sår, hovedpine og humørsvingninger.

Følgerne af humørsvingninger kan være depressioner, som kan få dig til at spise endnu mere forkert og næringsfattigt. Dette kan få konsekvenser for produktionen af hormoner, der er med til at få både krop, sind og din vægt i balance.

Tab af vitaminer

Her kan du se, hvad du kommer til at mangle, hvis du varmebehandler al din mad - ved kogning, stegning og bagning (vitamintab i procenter):

A : - 10% - 10% - 10%
B1 : - 25% - 25% - 25%
B2 : - 30% - 30% - 30%
B3 : - 30% - 30% - 30%
B6 : - 20% - 20% - 20%
C : - 70% - 70% - 70%

A: Vigtig for immunforsvaret, hud og øjne, åndedræt.
B: Vigtig for nervesystem, hud, øjne, negle, hår, fordøjelse, forbrænding m.m.
C: Vigtig for immunforsvaret, bekæmper infektion, fremmer sunde knogler og gummer, virker healende.

Læs også Lene Hanssons ugentlige kostplan:

Ugens opskrift: Tomat- og sellerisuppe (2 personer)


- 1 stængel bladselleri med blade
- 4 tomater
- 1 løg
- 1 hvidløg
- 1 spsk koncentreret tomatpuré
- 1 tsk kryddersalt
- 1 tsk krydderpeber
- 1 dl sojasauce mælk
- ½ l vand
- Olivenolie til stegning

Sådan gør du: Skær sellerien i store stykker og tomaterne i kvarte. Pil løget og skær det i både. Steg selleri, tomat og løg i lidt olie i en gryde i 1-2 minutter. Tilsæt presset hvidløg, tomatpuré, salt og peber samt vand og lad det koge op i 1 minuts tid. Læg låg på, skru ned for varmen og lad suppen småkoge i ca. 10 minutter. Hæld suppen over i en blender, tilsæt sojasaucemælk og blend i ½ minut, hvorefter suppen er klar til servering.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her