Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Det er ikke sundt at være for rund, men det er heller ikke sundt at være for tynd. En række undersøgelser peger på, at din sundhed ikke lider, blot fordi du ikke er idealvægtig. Nogle kilo for meget, gør dig ikke altid usund!

I min kostklinik har jeg mange klienter, der vejer for meget. De er besatte af at opnå deres idealvægt, som den så ud for 15, 20 eller 25 år siden. Jeg prøver forsigtigt at fortælle dem, at vi måske nok skal sætte et mere realistisk vægttab for dem, og for det meste bliver vi enige.

Jeg har som kostvejleder gennem mere end 20 år erfaret, at hvis man både er overvægtig, og kroppen har en ubalance, er syg, stresset eller på anden måde svækket, vil det ikke være muligt at opnå et stort vægttab. Det er simpelthen imod kroppen og cellernes overlevelse. De ekstra kilo forbliver på kroppen for at forhindre - kan man sige - at kroppen skulle mangle energi (oplagret fedt), hvis den af en eller anden årsag skulle blive mere syg.

Da jeg fik 42-årige Iben Poulsen ind ad min dør, ville hun gerne - som mange andre - slanke sig en hel masse kilo. Men overvægten var og er faktisk ikke Ibens hovedproblem.

Iben pustede som en anden blæsebælg, når hun bevægede sig op og ned af trapper.  Hun mente selv, at hun anstrengte sig mere end andre og mere, end hvad der er normalt. Hun led af allergi overfor pollen og husdyr. Iben havde astma som barn, og det har resulteret i, at hendes lungekapacitet er nedsat med 25 %. Dette påvirker hende i hendes daglige liv, og hun håbede på, at en ny kost måske kunne rette op på hendes evne til at bruge sine lunger bedre. Hendes håb var at lære om nogle nye sunde kostvaner, der kan holdes i hverdagen, så hun også kan forebygge sygdomme.

Iben arbejder som sekretær, bor i Slagelse med sin mand og var ifølge min vægt, ca. 12 kilo overvægtig, hvis man skal kigge på hendes ideelle vægt. Det meste sidder på hendes nedre krop, det vi kalder for pæreformet overvægt. At overvægten primært sidder på lår, numse og hofter, gør at fedtet ikke er farligt for hendes indre organer, som hjerte, nyrer m.m..

Jeg anbefalede Iben at begynde at drikke op imod 3 liter vand om dagen - hun drak tidligere kun 1-2 liter, at starte sin morgen med frugt og grøntsager, skære kraftigt ned på sine 8-10 daglige kopper kaffe. Desuden “satte” jeg hende på Go Green-kuren, der fokuserer på masser af grøntsager (gerne rå), mindre kød og færre hurtige kulhydrater. Ikke for at skabe et vægttab - men for at gøre hende sundere og dermed gøre kroppen i stand til at begynde et vægttab. Desuden anbefalede jeg hende at gøre noget ved sit stress-niveau.

Her 4 måneder efter er Iben knap 8 kilo lettere, hun trækker vejret så godt, at hun kan cykle på arbejde. Hendes forstoppelse er væk og hun føler sig frisk fremfor træt efter et måltid. Hendes problemer med ophobning af væske i kroppen er også væk.

Så nu har Iben via en kostomlægning givet sin krop det rigtige sunde udgangspunkt for at komme mere ned i vægt og generelt få en bedre livskvalitet.

2 opskrifter til at styrke kroppen med

Gulerod og sød kartoffelsuppe – 2 personer

  • 300 g gulerødder
  • 100 g sød kartoffel
  • 150 g rødbeder
  • 1 grøn boullionterning
  • 1 tsk all round krydderi
  • 2 tsk karry
  • 1 tsk spidskommen

Gulerødder skrælles ligeledes kartoffel, disse skæres ud i grove tern. Rødbeden skrælles og skæres ligeledes i grove tern. Alt lægges i en gryde og steges i lidt olie i ca. 3 – 5 minutter. Der omrøres, så intet brænder på. Så tilsættes boullion og krydderi, samt vand, og suppen koges op i ca. 20 minutter, hvorefter den slukkes helt ned og der lægges låg på. Lad gerne suppen stå og blende den lige før servering.

Pynt med frisk oregano eller andet krydderurt.

Laks med rød mos – 2 personer

  • 225 g laks (ca. 2 stykker)

Mosen:

  • 200 g rødbede
  • 100 g gulerod
  • 3 cm ingefær
  • 1 knivspids himmalayasalt
  • 1/2 tsk all round krydderi

Grønsagerne skæres I små stykker og koges møre I ca. 20 minutter, hvorefter de moses med lidt salt og all round krydderi.

I et lille ildfast fast (portionsstørrelse til en), lægges laksen på siden. Mosen kommes ved siden af og der pyntes med frisk krydderurt, her oregano. Ovenpå og der hældes lidt vand I og fadet  sættes nu ind I ovnen, ved. 180 grader I ca. 15 minutter.

Tilbehør er grøn salat med løg,  brøndkarse og fine skiver af citron.


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Det er ikke sundt at være for rund, men det er heller ikke sundt at være for tynd. En række undersøgelser peger på, at din sundhed ikke lider, blot fordi du ikke er idealvægtig. Nogle kilo for meget, gør dig ikke altid usund!

I min kostklinik har jeg mange klienter, der vejer for meget. De er besatte af at opnå deres idealvægt, som den så ud for 15, 20 eller 25 år siden. Jeg prøver forsigtigt at fortælle dem, at vi måske nok skal sætte et mere realistisk vægttab for dem, og for det meste bliver vi enige.

Jeg har som kostvejleder gennem mere end 20 år erfaret, at hvis man både er overvægtig, og kroppen har en ubalance, er syg, stresset eller på anden måde svækket, vil det ikke være muligt at opnå et stort vægttab. Det er simpelthen imod kroppen og cellernes overlevelse. De ekstra kilo forbliver på kroppen for at forhindre - kan man sige - at kroppen skulle mangle energi (oplagret fedt), hvis den af en eller anden årsag skulle blive mere syg.

Da jeg fik 42-årige Iben Poulsen ind ad min dør, ville hun gerne - som mange andre - slanke sig en hel masse kilo. Men overvægten var og er faktisk ikke Ibens hovedproblem.

Iben pustede som en anden blæsebælg, når hun bevægede sig op og ned af trapper.  Hun mente selv, at hun anstrengte sig mere end andre og mere, end hvad der er normalt. Hun led af allergi overfor pollen og husdyr. Iben havde astma som barn, og det har resulteret i, at hendes lungekapacitet er nedsat med 25 %. Dette påvirker hende i hendes daglige liv, og hun håbede på, at en ny kost måske kunne rette op på hendes evne til at bruge sine lunger bedre. Hendes håb var at lære om nogle nye sunde kostvaner, der kan holdes i hverdagen, så hun også kan forebygge sygdomme.

Iben arbejder som sekretær, bor i Slagelse med sin mand og var ifølge min vægt, ca. 12 kilo overvægtig, hvis man skal kigge på hendes ideelle vægt. Det meste sidder på hendes nedre krop, det vi kalder for pæreformet overvægt. At overvægten primært sidder på lår, numse og hofter, gør at fedtet ikke er farligt for hendes indre organer, som hjerte, nyrer m.m..

Jeg anbefalede Iben at begynde at drikke op imod 3 liter vand om dagen - hun drak tidligere kun 1-2 liter, at starte sin morgen med frugt og grøntsager, skære kraftigt ned på sine 8-10 daglige kopper kaffe. Desuden “satte” jeg hende på Go Green-kuren, der fokuserer på masser af grøntsager (gerne rå), mindre kød og færre hurtige kulhydrater. Ikke for at skabe et vægttab - men for at gøre hende sundere og dermed gøre kroppen i stand til at begynde et vægttab. Desuden anbefalede jeg hende at gøre noget ved sit stress-niveau.

Her 4 måneder efter er Iben knap 8 kilo lettere, hun trækker vejret så godt, at hun kan cykle på arbejde. Hendes forstoppelse er væk og hun føler sig frisk fremfor træt efter et måltid. Hendes problemer med ophobning af væske i kroppen er også væk.

Så nu har Iben via en kostomlægning givet sin krop det rigtige sunde udgangspunkt for at komme mere ned i vægt og generelt få en bedre livskvalitet.

2 opskrifter til at styrke kroppen med

Gulerod og sød kartoffelsuppe – 2 personer

  • 300 g gulerødder
  • 100 g sød kartoffel
  • 150 g rødbeder
  • 1 grøn boullionterning
  • 1 tsk all round krydderi
  • 2 tsk karry
  • 1 tsk spidskommen

Gulerødder skrælles ligeledes kartoffel, disse skæres ud i grove tern. Rødbeden skrælles og skæres ligeledes i grove tern. Alt lægges i en gryde og steges i lidt olie i ca. 3 – 5 minutter. Der omrøres, så intet brænder på. Så tilsættes boullion og krydderi, samt vand, og suppen koges op i ca. 20 minutter, hvorefter den slukkes helt ned og der lægges låg på. Lad gerne suppen stå og blende den lige før servering.

Pynt med frisk oregano eller andet krydderurt.

Laks med rød mos – 2 personer

  • 225 g laks (ca. 2 stykker)

Mosen:

  • 200 g rødbede
  • 100 g gulerod
  • 3 cm ingefær
  • 1 knivspids himmalayasalt
  • 1/2 tsk all round krydderi

Grønsagerne skæres I små stykker og koges møre I ca. 20 minutter, hvorefter de moses med lidt salt og all round krydderi.

I et lille ildfast fast (portionsstørrelse til en), lægges laksen på siden. Mosen kommes ved siden af og der pyntes med frisk krydderurt, her oregano. Ovenpå og der hældes lidt vand I og fadet  sættes nu ind I ovnen, ved. 180 grader I ca. 15 minutter.

Tilbehør er grøn salat med løg,  brøndkarse og fine skiver af citron.