Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS: Lene Hanssons sunde kostplan uge 7

Ifølge Hjerteforeningen har hver 20. dansker forhøjet blodtryk, hvilket vil sige at mindst  750.000 danskere har forhøjet blodtryk. Problemet med højt blodtryk er ikke så meget trykket i sig selv, men at det medfører øget risiko for blodprop i hjertet, hjertesvigt og slagtilfælde i form af hjerneblødning eller blodprop i hjernen. Forhøjet blodtryk kaldes også hypertension (Nogle tror, at blodtrykket er normalt, hvis blot det systoliske blodtryk er mindre end 100 + éns alder. Det er en skrøne. Forhøjet blodtryk er defineret som et blodtryk, der vedvarende er højere end 140/90).

Jeg har arbejdet med professor Peter Norsk (Panum instituttet) og Go Morgen på TV2, hvor vi gennem 12 måneder fulgte 13 personer, der alle havde forhøjet blodtryk. Via et dokumenteret forsøg fik vi sænket blodtrykket i gennemsnit ca. 10% på blot 6 uger. Metoden var mad og særligt grønsager. Så der kan for nogle være andre veje end kun medicin. Enkelte i forsøget fik på mindre end 6 uger et helt normalt blodtryk!

I alle frugter og grøntsager findes nitrat, da dette er centralt for deres vækst. Særligt rødbeden har et højt indhold heraf, og der er opstillet flere hypoteser om, at denne vegetabilsk tilgængelige nitrat kan være blodtrykssænkende. Når nitrat oxideres i kroppen, menes det nemlig at udvide karrene, således at blodet pumpes bedre rundt.

13 forskere fra London - Andrew J. Webb og kolleger - undersøgte dette ved at lade 14 raske personer drikke enten 500 ml rødbedesaft eller vand i løbet af 30 min. Herefter målte de personernes blodtryk hver 15. minut. Hos dem, der havde drukket rødbedesaften, faldt blodtrykket betydeligt helt op til 24 timer efter - samtidig med at nitratindholdet i blodet steg.
Der er derfor stor sandsynlighed for, at indtag af nitratholdige grøntsager, som rødbede, spinat, fennikel og selleri, kan være en simpel og billig vej til at bevare et sundt blodtryk.

Samme resultater er fundet i andre forsøg fra bl.a. Tyskland og Sverige, hvilket yderligere understreger en potentiel gunstig indvirkning på blodtrykket ved at lade rødbede indgå som en sund ingrediens i din varierede kost.
 
 

Ugens gratis opskrift

Rødbederåkostsalat – 2 personer
4-5 små rødbeder
½ Salatløg
1 fed hvidløg
¼ sød ananas
1 bdt. persille
50 g. pinjekerner eller solsikkekerner

Dressing:
3 spsk. citronsaft
2 spsk. olie
Kryddersalt og peber

Fremgangsmåde
Skræl rødbederne og riv dem på den fine side af rivejernet. Snit løg og hvidløg
meget fint eller riv det evt. på rivejernet. Snit persille meget fint. Det hele
blandes.

Bland dernæst dressingen og hæld det over rødbederne. Pinjekerner ristes meget let på en pande (pas på de ikke brænder på!) og drysses på salaten.
Ananassen skæres i små trekanter og serveres til salaten.