Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Dine muskeldepoter er som dine gode venner. Musklerne er den type kropsvæv, der pr. gram forbrænder mest energi. Jo flere muskler du har, jo mere energi vil kroppen automatisk forbræde, selv når den hviler. Derfor  giver det god mening at opbygge musker i forbindelse med et vægttabsprogram. Det vil hæve dit stofskifte og gøre hele processen nemmere og hurtigere. Det er samtidigt vigtigt at forstå forskellen på et vægttab og et fedttab. Hvis dit eneste succes kriterium med en slankekur er en at tabe nogle kilo, så kig på din vægt. Men vil du vide, hvad du præcis har tabt - så kan din badevægt ikke hjælpe dig.

I min konsultation måler jeg vægttab med en fedtprocentsmåler. Den viser,, hvad det egentligt er, du har tabt.  Hvis vægttabet går meget hurtigt, er det ofte væsk, der forlader kroppen. Hvis du ikke motionerer under din kur, vil du også tabe muskelmasse undervejs.

Hvis dit vægttab sker alt for hurtig, kan du også risikere, at dit stofskifte falder, og du vil efterfølgende have svært ved at komme ned i vægt og vigtigst af alt at holde vægten nede. Det er ikke et sundt vægttab, hvis det primært består af vand og muskelmasse, fordi du måske har været for doven.

Målet for ethvert sundt vægttab bør derfor være at beholde så meget muskelmasse som muligt, mens man samtidigt smider så meget fedt som muligt. Et vægttab bør derfor have to fokusområder - nemlig kost OG træning. Det er dit værktøj til at nå dit mål.

Den gode nyhed omkring motionen er, at du ikke behøver  at investere enormt meget tid på træning for at få fremskridt.

Vi er skabt til at bevæge os. Teknologien har givet os mange vidunderlige ting, men vi er ikke blevet mere rørige i takt med udviklingen, tværtimod er vi mennesker generelt gået i standby tilstand.

Vi har motorer og maskiner til alt det hårde arbejd e som transport, opvask, vask af tøj, madlavning m.m. Derfor rører vi os ikke nok, og derfor bliver vi syge, da kroppen bliver svækket og modtagelig overfor livsstilssygdomme.

Der er to typer af træning, som giver forskellig forbrænding - begge er fine til et sundt vægttab.

Langsom træning vil øge din ”efterforbrænding”, så kroppen bliver ved med at bruge ekstra energi i en time eller to efter træningen. Langsom træning er gåture, vægttræning og styrketræning. Fordelener, at træningen kan foregå i et behageligt tempo og du vil, på flere planer, kunne følge med.

Hvis du træner med en moderat til høj intensitet, vil din ”efterforbrænding” være høj i meget længere tid - for eliteidrætsfolk op til flere døgn efter. Ved moderat til høj intensitets træning vil  forbrændingen under og efter træningen primært tage fra kroppens  kulhydratlagre (fedtet). Og det totale energi- eller kalorieforbrug vil være væsentligt højere end ved lav intensitets træning. Længden af denne træningstype er kortere, omkring 20-40 minutter. Du vil altså både forbrænde flere kalorier under træning og også i op til et døgn efter endt træning. Samtidigt vil du komme i form langt hurtigere med denne træningsform. Det vil sige at en stor del af de kalorier, du indtager blot vil blive brugt som brændstof frem for at blive lagret som evt. fedt. Altså jo højere intensitet når du træner, desto flere fordele, men måske også sværere at holde fast i.

Denne type træning er spinning, løb med fartintervaller, intens styrketræning mv.

4 lækre efter træningen:

Her er nogle gode småmåltider, hvis du er sulten efter træning og skal have forbrændingen op:

  • 1 soja yoghurt (pas på med sukkerindholdet) og 1 stk. frugt
  • 1 avocado og et æble
  • 2 stængler ost (fedtfattig) og en gulerod
  • 50 g mandler, en tyk skive agurk og en gulerod

Foto: Scanpix / Iris
Vis mere

Lowcarb Calzone - 352 kcal

  • 400 g blomkål
  • 60 g æg
  • 50 g revet mozzarella ost, 16%
  • 2 g frisk oregano
  • 2 g salt
  • 2 g peber
  • 5 g olivenolie

Tomatsauce:

  • 150 g cherrytomat
  • 15 g soltørret tomat
  • 2 g paprika
  • 2 g salt
  • 2 g frisk basilikum
  • 2 g frisk oregano
  • 5 g hvidløg
  • 1 dl vand

Fyld:

  • 50 g revet mozzarella
  • 40 g kalkunpålæg
  • 30 g revet parmesan (+32)
  • 2 g frisk oregano

Sådan gør du:

Forvarm ovnen på 100° (oven- og undervarme)

Kom bagepapir på en bageplade og kom blomkålen i en foodprocessor, indtil det er snittet helt fint. Spred blomkålsstykkerne ud på bagepapiret og sæt dem i ovnen i 5-10 minutter. Det må ikke tage farve.

Læg blomkålsrisene i et hviskestykke og pres al saften ud. Det er vigtigt at risene er så tørre som muligt. Rør risene sammen med æg, mozzarella, oregano, salt, og peber.

Læg bagepapir på en bageplade og smør det med lidt olivenolie. Bred massen ud på bagepapiret i et ca. 1 cm tykt rektangel.

Kom bagepladen i ovnen og bag i 10 minutter. Imens laves tomatsaucen. Kom alle ingredienser i en blender, og blend til en ensartet masse. Tag blomkålsrisene ud af ovnen. Spred tomatsaucen ud over det meste af dejen. Drys halvdelen af mozzarellaen i midten af dejen. Kom herefter kalkunpålæg på og så det resterende mozzarella. Løft siderne op med en spatel og fold den sammen til en calzone. Fold enderne og strø parmesan og oregano over.

Calzonen bages i 12 minutter ved 200 grader, Server den sammen med lidt tomatsauce.

Asiatisk stir fry - 302 kcal

  • 350 g squash
  • 50 g forårsløg
  • 50 g bladselleri
  • 50 g champignon
  • 100 g gul peber
  • 5 g chili
  • 100 g broccoli
  • 50 g grønne bønner
  • 10 g olivenolie
  • 5 g hakket hvidløg
  • 10 g hakket ingefær
  • 300 g store rejer
  • 2 g salt
  • 2 g peber
  • 10 g teriyaki sauce
  • 10 g sojasauce

Sådan gør du:

Kør squashen igennem en spiralizer. Skær forårsløg, bladselleri, champignon, peberfrugt og chili i skiver. Pluk broccolien i små buketter og halver de grønne bønner.

Kom olie i en stor wok på medium varme. Kom ingefær og hvidløg på panden og rør rundt. Efter 1 minut kommes rejerne på panden. Steg og rør rundt i ca. 3 minutter, eller indtil rejerne er lyserøde. Smag rejerne til med salt og peber. Tag rejerne fra panden og kom dem i en skål.

Kom lidt olivenolie på panden og kom nu alle grøntsagerne, undtagen ’nudlerne’ i wokken. Steg dem i 3-4 minutter. Grøntsagerne skal ikke være rå, men de må gerne have lidt bid.

Kom teriyaki og sojasauce ned på grøntsagerne og rør rundt i et par minutter. Kom rejerne tilbage på panden og vend dem med grøntsagerne.

Tilføj til sidst ’nudlerne’ og lad dem stege i 1 minut. Kom retten på tallerkener med det samme og server.

Næste uge:
​Øg din forbrænding med fibre


Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Dine muskeldepoter er som dine gode venner. Musklerne er den type kropsvæv, der pr. gram forbrænder mest energi. Jo flere muskler du har, jo mere energi vil kroppen automatisk forbræde, selv når den hviler. Derfor  giver det god mening at opbygge musker i forbindelse med et vægttabsprogram. Det vil hæve dit stofskifte og gøre hele processen nemmere og hurtigere. Det er samtidigt vigtigt at forstå forskellen på et vægttab og et fedttab. Hvis dit eneste succes kriterium med en slankekur er en at tabe nogle kilo, så kig på din vægt. Men vil du vide, hvad du præcis har tabt - så kan din badevægt ikke hjælpe dig.

I min konsultation måler jeg vægttab med en fedtprocentsmåler. Den viser,, hvad det egentligt er, du har tabt.  Hvis vægttabet går meget hurtigt, er det ofte væsk, der forlader kroppen. Hvis du ikke motionerer under din kur, vil du også tabe muskelmasse undervejs.

Hvis dit vægttab sker alt for hurtig, kan du også risikere, at dit stofskifte falder, og du vil efterfølgende have svært ved at komme ned i vægt og vigtigst af alt at holde vægten nede. Det er ikke et sundt vægttab, hvis det primært består af vand og muskelmasse, fordi du måske har været for doven.

Målet for ethvert sundt vægttab bør derfor være at beholde så meget muskelmasse som muligt, mens man samtidigt smider så meget fedt som muligt. Et vægttab bør derfor have to fokusområder - nemlig kost OG træning. Det er dit værktøj til at nå dit mål.

Den gode nyhed omkring motionen er, at du ikke behøver  at investere enormt meget tid på træning for at få fremskridt.

Vi er skabt til at bevæge os. Teknologien har givet os mange vidunderlige ting, men vi er ikke blevet mere rørige i takt med udviklingen, tværtimod er vi mennesker generelt gået i standby tilstand.

Vi har motorer og maskiner til alt det hårde arbejd e som transport, opvask, vask af tøj, madlavning m.m. Derfor rører vi os ikke nok, og derfor bliver vi syge, da kroppen bliver svækket og modtagelig overfor livsstilssygdomme.

Der er to typer af træning, som giver forskellig forbrænding - begge er fine til et sundt vægttab.

Langsom træning vil øge din ”efterforbrænding”, så kroppen bliver ved med at bruge ekstra energi i en time eller to efter træningen. Langsom træning er gåture, vægttræning og styrketræning. Fordelener, at træningen kan foregå i et behageligt tempo og du vil, på flere planer, kunne følge med.

Hvis du træner med en moderat til høj intensitet, vil din ”efterforbrænding” være høj i meget længere tid - for eliteidrætsfolk op til flere døgn efter. Ved moderat til høj intensitets træning vil  forbrændingen under og efter træningen primært tage fra kroppens  kulhydratlagre (fedtet). Og det totale energi- eller kalorieforbrug vil være væsentligt højere end ved lav intensitets træning. Længden af denne træningstype er kortere, omkring 20-40 minutter. Du vil altså både forbrænde flere kalorier under træning og også i op til et døgn efter endt træning. Samtidigt vil du komme i form langt hurtigere med denne træningsform. Det vil sige at en stor del af de kalorier, du indtager blot vil blive brugt som brændstof frem for at blive lagret som evt. fedt. Altså jo højere intensitet når du træner, desto flere fordele, men måske også sværere at holde fast i.

Denne type træning er spinning, løb med fartintervaller, intens styrketræning mv.

4 lækre efter træningen:

Her er nogle gode småmåltider, hvis du er sulten efter træning og skal have forbrændingen op:

  • 1 soja yoghurt (pas på med sukkerindholdet) og 1 stk. frugt
  • 1 avocado og et æble
  • 2 stængler ost (fedtfattig) og en gulerod
  • 50 g mandler, en tyk skive agurk og en gulerod

Foto: Scanpix / Iris
Vis mere

Lowcarb Calzone - 352 kcal

  • 400 g blomkål
  • 60 g æg
  • 50 g revet mozzarella ost, 16%
  • 2 g frisk oregano
  • 2 g salt
  • 2 g peber
  • 5 g olivenolie

Tomatsauce

  • 150 g cherrytomat
  • 15 g soltørret tomat
  • 2 g paprika
  • 2 g salt
  • 2 g frisk basilikum
  • 2 g frisk oregano
  • 5 g hvidløg
  • 1 dl vand

Fyld

  • 50 g revet mozzarella
  • 40 g kalkunpålæg
  • 30 g revet parmesan (+32)
  • 2 g frisk oregano

Sådan gør du:

Forvarm ovnen på 100° (oven- og undervarme)

Kom bagepapir på en bageplade og kom blomkålen i en foodprocessor, indtil det er snittet helt fint. Spred blomkålsstykkerne ud på bagepapiret og sæt dem i ovnen i 5-10 minutter. Det må ikke tage farve.

Læg blomkålsrisene i et hviskestykke og pres al saften ud. Det er vigtigt at risene er så tørre som muligt. Rør risene sammen med æg, mozzarella, oregano, salt, og peber.

Læg bagepapir på en bageplade og smør det med lidt olivenolie. Bred massen ud på bagepapiret i et ca. 1 cm tykt rektangel.

Kom bagepladen i ovnen og bag i 10 minutter. Imens laves tomatsaucen. Kom alle ingredienser i en blender, og blend til en ensartet masse. Tag blomkålsrisene ud af ovnen. Spred tomatsaucen ud over det meste af dejen. Drys halvdelen af mozzarellaen i midten af dejen. Kom herefter kalkunpålæg på og så det resterende mozzarella. Løft siderne op med en spatel og fold den sammen til en calzone. Fold enderne og strø parmesan og oregano over.

Calzonen bages i 12 minutter ved 200 grader, Server den sammen med lidt tomatsauce.

Asiatisk stir fry - 302 kcal

  • 350 g squash
  • 50 g forårsløg
  • 50 g bladselleri
  • 50 g champignon
  • 100 g gul peber
  • 5 g chili
  • 100 g broccoli
  • 50 g grønne bønner
  • 10 g olivenolie
  • 5 g hakket hvidløg
  • 10 g hakket ingefær
  • 300 g store rejer
  • 2 g salt
  • 2 g peber
  • 10 g teriyaki sauce
  • 10 g sojasauce

Sådan gør du:

Kør squashen igennem en spiralizer. Skær forårsløg, bladselleri, champignon, peberfrugt og chili i skiver. Pluk broccolien i små buketter og halver de grønne bønner.

Kom olie i en stor wok på medium varme. Kom ingefær og hvidløg på panden og rør rundt. Efter 1 minut kommes rejerne på panden. Steg og rør rundt i ca. 3 minutter, eller indtil rejerne er lyserøde. Smag rejerne til med salt og peber. Tag rejerne fra panden og kom dem i en skål.

Kom lidt olivenolie på panden og kom nu alle grøntsagerne, undtagen ’nudlerne’ i wokken. Steg dem i 3-4 minutter. Grøntsagerne skal ikke være rå, men de må gerne have lidt bid.

Kom teriyaki og sojasauce ned på grøntsagerne og rør rundt i et par minutter. Kom rejerne tilbage på panden og vend dem med grøntsagerne.

Tilføj til sidst ’nudlerne’ og lad dem stege i 1 minut. Kom retten på tallerkener med det samme og server.

Næste uge:
​Øg din forbrænding med fibre