Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS: 

Dr. Robert Young, en amerikansk forfatter og mikroskopist, har skrevet flere bøger om pH-værdier og begrebet Raw Food, som vi kunne oversætte med ”rå mad eller energi-mad”. ”Rå mad” er mad, der ikke er varmebehandlet over 42 grader. På den måde har den bevaret alle næringsstoffer og er en mere naturlig form for mad, som vi burde leve mere af.

Faktisk burde vi lære mere af pattedyrene, for de spiser kun rå mad. I junglen eller i skoven er der ingen komfurer eller mikroovne! Vi mennesker er også pattedyr, og modsat de vilde i naturen gør vi mange ting imod vores natur og vores biologi.

Alle pattedyr, der lever frit i naturen, lever af naturens spisekammer som f.eks. frugt, grønt, grønsager, rodfrugter, blade, bær, nødder, kokosnødder, andre dyr osv. Disse dyr - f.eks. en chimpanse - lever godt og længe. Det er ca. 7 gange så længe, som det tager dem at blive udvoksede. Ser vi på mennesket, er det nærliggende at tænke, at vi måske har samme potentiale - hvis vi altså lever biologisk rigtigt. Vi er udvokset som 18 årige, og følger man tanken, så har vi som pattedyr et potentiale for at blive 7 x 18 år, nemlig 126 år. Men det bliver vi ikke, gennemsnitsalderen er lidt over 75 år for kvinder og lavere for mænd. Hvorfor?

Jeg tror, at det bl.a. er fordi vi spiser en kost, der ikke er tilpasset os. Vi bager, steger, koger og kommer vores mad i en frituregryde samt i en mikroovn, hvor næringsstofferne bliver ødelagt og derved bliver vi syge og overvægtige. Mange sygdomme kommer af mangel på næringsstoffer, men det det gør de fleste læger desværre ikke noget ved.

Kosten spiller ikke nogen stor rolle i lægekunsten. Dog var lægernes forfader, Hippokrates (400 år f.k.), selv raw food-spiser, og hans budskab var bla. ”Lad din mad være din medicin og din medicin være din mad”.

De kostplaner og opskrifter, jeg arbejder med, indeholder en del raw food. Det er nok ikke muligt i vores samfund kun at leve sådan, men hvis du blot laver din mad mere grøn og frisk end du plejer, er du godt på vej til et liv med meget mere energi og velvære.

Dette kan du gøre for at forbedre din energi:

Dagligt bør du: - drikke friskpresset saft, udover al den sunde mad du også skal spise. Saften er med til at øge dit indtag af frugt og især grønsager - indtage fedtrige fødevarer, så som avocado, nødder, kerner og olier. Jeg har oplevet mange overvægtige mennesker, der rent faktisk var underernærede. Gennem de sunde fedtstoffer, kunne de endelig slanke sig effektivt! Drik gerne et dagligt shot af hampfrøolie, avocadoolie eller hørfrøolie. - kombinere dine sunde vaner med regelmæssig motion, vil du kunne opnå et endnu bedre resultat.

Ugens opskrift

Græsk bønnesalat

100 g hvide bønner

1 Skalotteløg

½ gul peberfrugt

6 Cherrytomater

8-10 sorte eller brune oliven

1 Agurk

2 stilke bredbladet persille

2 Forårsløg

2 håndfulde friséesalat (eller anden slags)

Dressing: 1 spsk olivenolie Saft af ½ citron (eller lime/appelsin) 1 tsk kryddersalt ½ tsk friskkværnet peber

Tilbehør: En skål med friske grønsager af eget valg.

Fremgangsmåde: Udblød bønnerne natten over. Hæld vandet fra, kom nyt vand ved, og kog bønnerne i 30-40 minutter i vand uden salt. Afkøl bønnerne. Skær løg og peberfrugt befriet for kerner i tynde skiver. Skær agurken i små tern og cherrytomaterne i halve. Bland bønnerne og grønsagerne med oliven. Snit forårsløgene i fine skiver, skyl salaten og hak persillen fint. Rør olivenolie, citrussaft, kryddersalt og peber sammen til en dressing. Hæld dressingen over bønnesalaten.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her