Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Sommerens farverige udbud af råvarer kan være med til at  styrke din krop på flere måder. Derfor er det en god idé at vælge grøntsager og frugter i mange farver, når du spiser. Jo mere rå du kan spise din mad, jo flere nærringstoffer får du, idet varmebehandling af  særligt grøtsager og frugt forringer indeholder af både vitaminer og mineraler. Mest går det ud over vitaminerne. For C-vitamins vedkommende kan indholdet reduceres med op til 70% ved varmebehandling. Det er også ret tydeligt at se, at hvis du f.eks. steger en grøn peber, hvor hurtigt den bliver farveløs.

En god tommelfingerregel er, at jo mere farve - jo sundere er det.

Farverig mad ser nemlig ikke kun indbydende ud; det er sundt og giver god mening for både krop og sjæl! Du skal jo spise hver dag, så hvorfor ikke bruge din ”mad som forebyggende og måske behandlende medicin”, hvor du kan? Dog er sund mad ofte ikke nok, hvis du lider af en sygdom. For det meste skal der også andre ting til. Men lad gerne maden være basis for din hverdagsdosis af naturlig ”medicin”. På den måde kan du være med til at styrke immunsystemet, hormonsystemet og nervesystemet - alle de fundamentale systemer der styrer og kontrollere din krop og dit sind.

GUL
Modne bananer er gode for fordøjelsen og indeholder det blodtrykssænkende kalium og vitaminet B6. Majs giver dig zink og selen, der er godt for dine slimhinder og immunsystem. Rå ananas indeholder bromelin, der fremmer fordøjelsen af protein. Honningmelon virker mod forstoppelse og er desuden febernedsættende. Og i alle gule citrusfrugter får du desuden godt med C-vitamin.

Spis gerne banan hver dag, også selvom du er på kur, der er næsten ingen fedt i en banan.

ORANGE
Gulerødder, abrikoser og mango får deres farve fra beta-karoten, der i kroppen omdannes til A-vitamin. Appelsiner, ferskner, abrikoser og mango er alle gode kilder til C-vitamin og fibre. Papaya indeholder papain, der fremmer fordøjelsen af protein.

Du kan presse en saft eller blende en smoothie, hvor du bruger gulerødder, appelsin og mango og lade den udgøre et sundt mellemmåltid.

GRØN
Grønne grøntsager indeholder generelt meget folinsyre og C-vitamin.

Ærter, bønner og grønne linser indeholder meget jern og mange antioxidanter, der styrker dine celler og modvirker iltning. Hovedsalat indeholder stoffet lactucarium, der virker beroligende, smertestillende og søvnbefordrende. Kiwi, pærer og grønne pebre er C-vitaminbomber og fulde af vigtige kostfibre. Broccoli og grønkål indeholder stoffer, der muligvis kan hæmme forskellige kræfttyper. Spinat er rig på jern og er desuden gavnlig for fordøjelsen på grund af stofferne folacin og sekretin. Artiskok, med stoffet cynarin, hjælper fordøjelsen ved at stimulere galdeproduktionen og sænker samtidig blodets kolesterolniveau. Avocado er god mod hud- og hårsygdomme på grund af det usædvanlig høje indhold af panthotensyre, der er et vandopløseligt vitamin, der hører til gruppen af B-vitaminer. Det kaldes også for B5-vitamin.

Lad meget gerne grønne grønsager være en fast del af din aftensmad, gerne som salat og de grønne frugter, kan være en sund snack når du kommer hjem fra arbejde.

RØD
Røde peberfrugter er fyldt med C-vitamin, som bekendt styrker immunsystemet og bindevævet. Tomat og vandmelon får deres røde farve fra lycopen. Britiske forskere har fundet en helt naturlig måde at nedsætte kolesteroltallet – nemlig det aktive antioxidant lycopen, der netop findes i skindet på helt almindelige tomater. Lycopen er en antioxidant, der hindrer harskningen af kolesterolet i blodet og det er harskningen, der gør kolesterolet farligt. Dog optages det bedst, hvis man varmebehandler tomaten. Det røde farvestof i rødbeder og tranebær trænger ind i bakterier og hæmmer disses formering. Derfor benyttes tranebær mod blærebetændelse.

I jordbær findes zink, der er med til at regulere syre-/basebalancen. Fed fisk som laks giver dig omega 3-fedtsyrer, der bl.a. hjælper dit hjerte. Og rejer er rige på selen samt jod, der kan modvirke struma.

BLÅ
Solbær, blåbær, hyldebær og brombær er stærke antioxidanter på grund af deres farve fra anthocyaner. Nyere forskning peger på, at anthocyaninerne er vigtige i vores stofskifte og giver beskyttelse mod flere former for hjerte-kar-sygdomme. Endvidere indeholder blå bær en del C-vitamin. Blåmuslinger indeholder selen, der styrker immunforsvaret.

HVID
Løg er kendt for at indeholde jod, der er med til at give os en normalt stofskifte. Og hvidløg er bakteriedræbende og kendt for at nedsætte kolesterolmængden i blodet. Fisk er dog den bedste kilde til jod og indeholder også selen, D-vitamin.

BRUN
Nødder indeholder mange vitaminer og mineraler som E-vitamin, folacin, magnesium, jern og kalium. Rugbrød og brune ris er rige på B-vitamin og fibre. Spiret korn og brød og kiks heraf har større indhold af nærringsstoffer end almindeligt brød, da spireprocessen, som kornet gennemgår, modner kornet på en anden og bedre måde.

Bønnesalat med flødeost
Bønnesalat med flødeost
Vis mere


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Sommerens farverige udbud af råvarer kan være med til at  styrke din krop på flere måder. Derfor er det en god idé at vælge grøntsager og frugter i mange farver, når du spiser. Jo mere rå du kan spise din mad, jo flere nærringstoffer får du, idet varmebehandling af  særligt grøtsager og frugt forringer indeholder af både vitaminer og mineraler. Mest går det ud over vitaminerne. For C-vitamins vedkommende kan indholdet reduceres med op til 70% ved varmebehandling. Det er også ret tydeligt at se, at hvis du f.eks. steger en grøn peber, hvor hurtigt den bliver farveløs.

En god tommelfingerregel er, at jo mere farve - jo sundere er det.

Farverig mad ser nemlig ikke kun indbydende ud; det er sundt og giver god mening for både krop og sjæl! Du skal jo spise hver dag, så hvorfor ikke bruge din ”mad som forebyggende og måske behandlende medicin”, hvor du kan? Dog er sund mad ofte ikke nok, hvis du lider af en sygdom. For det meste skal der også andre ting til. Men lad gerne maden være basis for din hverdagsdosis af naturlig ”medicin”. På den måde kan du være med til at styrke immunsystemet, hormonsystemet og nervesystemet - alle de fundamentale systemer der styrer og kontrollere din krop og dit sind.

GUL
Modne bananer er gode for fordøjelsen og indeholder det blodtrykssænkende kalium og vitaminet B6. Majs giver dig zink og selen, der er godt for dine slimhinder og immunsystem. Rå ananas indeholder bromelin, der fremmer fordøjelsen af protein. Honningmelon virker mod forstoppelse og er desuden febernedsættende. Og i alle gule citrusfrugter får du desuden godt med C-vitamin.

Spis gerne banan hver dag, også selvom du er på kur, der er næsten ingen fedt i en banan.

ORANGE
Gulerødder, abrikoser og mango får deres farve fra beta-karoten, der i kroppen omdannes til A-vitamin. Appelsiner, ferskner, abrikoser og mango er alle gode kilder til C-vitamin og fibre. Papaya indeholder papain, der fremmer fordøjelsen af protein.

Du kan presse en saft eller blende en smoothie, hvor du bruger gulerødder, appelsin og mango og lade den udgøre et sundt mellemmåltid.

GRØN
Grønne grøntsager indeholder generelt meget folinsyre og C-vitamin.

Ærter, bønner og grønne linser indeholder meget jern og mange antioxidanter, der styrker dine celler og modvirker iltning. Hovedsalat indeholder stoffet lactucarium, der virker beroligende, smertestillende og søvnbefordrende. Kiwi, pærer og grønne pebre er C-vitaminbomber og fulde af vigtige kostfibre. Broccoli og grønkål indeholder stoffer, der muligvis kan hæmme forskellige kræfttyper. Spinat er rig på jern og er desuden gavnlig for fordøjelsen på grund af stofferne folacin og sekretin. Artiskok, med stoffet cynarin, hjælper fordøjelsen ved at stimulere galdeproduktionen og sænker samtidig blodets kolesterolniveau. Avocado er god mod hud- og hårsygdomme på grund af det usædvanlig høje indhold af panthotensyre, der er et vandopløseligt vitamin, der hører til gruppen af B-vitaminer. Det kaldes også for B5-vitamin.

Lad meget gerne grønne grønsager være en fast del af din aftensmad, gerne som salat og de grønne frugter, kan være en sund snack når du kommer hjem fra arbejde.

RØD
Røde peberfrugter er fyldt med C-vitamin, som bekendt styrker immunsystemet og bindevævet. Tomat og vandmelon får deres røde farve fra lycopen. Britiske forskere har fundet en helt naturlig måde at nedsætte kolesteroltallet – nemlig det aktive antioxidant lycopen, der netop findes i skindet på helt almindelige tomater. Lycopen er en antioxidant, der hindrer harskningen af kolesterolet i blodet og det er harskningen, der gør kolesterolet farligt. Dog optages det bedst, hvis man varmebehandler tomaten. Det røde farvestof i rødbeder og tranebær trænger ind i bakterier og hæmmer disses formering. Derfor benyttes tranebær mod blærebetændelse.

I jordbær findes zink, der er med til at regulere syre-/basebalancen. Fed fisk som laks giver dig omega 3-fedtsyrer, der bl.a. hjælper dit hjerte. Og rejer er rige på selen samt jod, der kan modvirke struma.

BLÅ
Solbær, blåbær, hyldebær og brombær er stærke antioxidanter på grund af deres farve fra anthocyaner. Nyere forskning peger på, at anthocyaninerne er vigtige i vores stofskifte og giver beskyttelse mod flere former for hjerte-kar-sygdomme. Endvidere indeholder blå bær en del C-vitamin. Blåmuslinger indeholder selen, der styrker immunforsvaret.

HVID
Løg er kendt for at indeholde jod, der er med til at give os en normalt stofskifte. Og hvidløg er bakteriedræbende og kendt for at nedsætte kolesterolmængden i blodet. Fisk er dog den bedste kilde til jod og indeholder også selen, D-vitamin.

BRUN
Nødder indeholder mange vitaminer og mineraler som E-vitamin, folacin, magnesium, jern og kalium. Rugbrød og brune ris er rige på B-vitamin og fibre. Spiret korn og brød og kiks heraf har større indhold af nærringsstoffer end almindeligt brød, da spireprocessen, som kornet gennemgår, modner kornet på en anden og bedre måde.

Bønnesalat med flødeost
Bønnesalat med flødeost
Vis mere