Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.




306.638 danskere har diabetes og ca. 200.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes. Samtidig skønnes det at 750.000 har forstadiet til diabetes (prædiabetes). Ca. hver 20. dansker har således diabetes, og i gennemsnit får 89 danskere hver dag konstateret denne sygdom. Det kan du læse på Diabetesforeningens hjemmeside.

Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år, og på verdensplan i dag menes, at der er over 200 millioner mennesker, der lider af en af de to typer af diabetes. Og at man udover diabetes type 1 og 2 også taler om en mulig type halvanden.

At det er kostbestemt, er jeg slet ikke i tvivl om! Jeg har haft utallige klienter i min kostklinik, der har lidt af diabetes. Og uanset typen,har alle fået et godt resultat rent blodsukkermæssigt af at lægge deres kost om.

 

De, der har haft diabetes 2, har efter en kostomlægning og regelmæssig motion, fået et normalt blodsukker. De, der har haft insulinkrævende diabetes 1, har på en 3 ugers periode kunnet gå op til 50% ned i insulin. Fordelen ved det, er at de sygdomme, der typisk følger i kølvandet på diabetes 1, kan holdes nede på et lavere niveau.

En klient, der hed Karin, havde diabetes type 1 gennem mange år. Hun tog insulin hver dag, men efter blot en uge kunne hun undvære sin afteninsulin helt og gik til lægen for at høre, hvordan hun skulle takle det. Han ville vente og se at situationen an, indtil hun var endnu mere stabil. Gennem hendes kostforløb, kunne vi tydeligt se, at hvis hun afveg sin kostplan med kostkombinering, gik det galt om aftenen og hun behøvede igen sin insulin.

Insulin er et livsvigtig hormon, som vi alle har brug for til at transportere vigtige næringsstoffer, først og fremmest glukose ind i kroppens celler. Insulin bliver produceret i bugspytkirtlen, der på den måde ”fjerner” sukkeret fra blodbanen og fører det ind i cellerne, hvor det bliver anvendt som energi. Når vi spiser simple og raffinerede kulhydrater som hvidt brød, hvide ris, slik, sukker, sukkersødede drikke m.m., stiger blodsukkeret.

Ved type 1 diabetes er cellerne berøvet glukose, fordi der ikke er nogen insulin-produktion. Når cellerne mangler glukose, nedbryder kroppen fedtstoffer for at få energi og der kommer fedtstoffer ind i blodbanen. Dette kan føre til rødmede varm og tør hud, anstrengt vejrtrækning , rastløshed, forvirring og problemer med at energien. Ved type 1 diabetes er det nødvendigt at få tilført insulin dagligt.

Ved diabetes 2 mister kroppen gradvist evnen til at optage insulin og/eller producerer ikke tilstrækkeligt insulin. Der er flere forskellige slags medicin til behandling af diabetes 2. Ofte starter behandlingen med en eller flere tabletter. Mange med diabetes 2 er på et tidspunkt nødt til at komme i behandling med insulin.

Tidligere blev diabetes 2 kaldt gammelmandssukkersyge, da den for det meste ramte ældre mennesker. I dag er denne betegnelse imidlertid misvisende, da udviklingen af diabetes 2 i befolkningen har gjort, at også yngre mennesker rammes af sygdommen. Ved type 2 diabetes producerer bugspytkirtlen stadig insulin. Sygdommen udløses i mange tilfælde af usund livsstil som mangel på motion og usunde madvaner. Diabetes 2 kan derfor i en vis grad forebygges.


 
Foto: Scanpix
Vis mere