Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUSLene Hanssons sunde kostplan uge 4

Karl Otto Aly, læge og forfatter, skriver at en portion dansk mad bestående af hakkebøf, kogte kartofler og brun sovs får kroppens immunforsvar til at reagere, som om kroppen havde fået en infektion ganske kort tid efter, at man har spist maden.

Hvordan kan det være? Er vores mad helt forkert til os?

Noget tyder på det, for gennem min kostvejledning kan jeg se, at især folk, der spiser meget kogt, bagt eller stegt mad, har problemer med energien, søvnen og velvære i det hele taget. Raw food er et begreb, der er blevet populært, fordi det kan mærkes allerede efter et par dage, via en øget energi, en flad mave, en god fordøjelse, smukkere hud, klare øjne, forstærkede smagsløg og et hurtigt vægttab, samtidig med at du rent faktisk bliver mæt. Raw food vil sige, at din mad er rå og ikke opvarmet til mere end 43 grader. Derved forbliver næringsstofferne i maden og ender ikke i f.eks. kogevandet! Det vil også sige, at du ikke behøver at spise ret meget, for at cellerne får det de skal have af næringsstoffer, derfor kommer du ikke til at overspise, og derfor kommer du hurtigt i balance på flere plan.

Din krop skal nu ikke belemres med så meget ”fremmed mad”, og den kan så bruge sin energi på at gøre dig rask og slank. Hvorfor 43 grader? Du ved, at dine celler kun kan klare en opvarmning op til 43 grader. Du har feber og er syg, bare din kropstemperatur stiger til over 38 grader. Det er kroppens eget forsvarssystem at sætte en feber i gang.

Ugens tip: Rå kost er medicin for dig

Rå kost med masser af energi kan være en slags ”medicin” for dig. Spis gerne helt op til 80% rå mad og 20% varmebehandlet med hver dag. Kosttilskud, som du får gennem en konsultation hos en kostvejleder, der ved hvad det handler om, kan du også have stor gavn af. Dog skal du vælge organiske produkter, som kroppen kan genkende - ligesom mad. Spørg efter dem eller læs på bøtterne, om kilderne er organiske. Organiske vitaminer og kosttilskud er fremstillet af frugt, grønt, urter, plantesafter og af ”mad”, og det vil cellerne gerne arbejde med. Uorganiske kosttilskud og vitaminer er lige så uegnede for dine celler som et stykke kridt eller træ. De er til gengæld billige. Men optagelsen og udnyttelsen er lav, så det giver jo ingen mening at anvende sådanne tilskud. Du må op med pungen og betale for de gode varer.

Ved øget kropstemperatur brændes de dårlige celler af, og kroppen bliver frisk igen. Energien kommer tilbage, og de stærke celler overlever og formerer sig til endnu flere stærke celler. Feberterapi er anvendt på en række alternative hospitaler verden over, idet de forstærker kroppens eget immunforsvar til at bekæmpe f.eks. kræftceller. Når vores temperatur stiger, øges antallet af hvide blodlegemer; kroppens forsvar, der bekæmper de dårlige celler.

Men der er naturligvis en grænse for, hvor højt vores temperatur må stige, og sådan er det også med maden. For meget opvarmning ødelægger den energi, der er i maden. Her taler vi ikke om kalorie-energi, men en helt anden slags energi, der gør maden ”levende”. Den måles i Mhz ligesom lydbølger. En god energi i de sunde fødevarer ligger på 90-250 Mhz. Til sammenligning ligger vores celleenergi på ca. 90 Mhz. Det vil sige, at hver gang du spiser en fødvare, der ligger på samme eller højere Mhz, så fodrer du cellerne med noget godt.

Når vi er syge, ryger celleenergien helt ned på 30 Mhz, og der ligger faktisk mange af vores fødevarer også - inklusiv mælk, kornprodukter og kød. Da mad altså også består af energi, tager vores råvarer også skade af opvarmning til over 43 grader - lige som vores celler. Man mener, at mad der er opvarmet til over 43 grader, er ”død mad”, dvs. den celleenergi som skal bidrage til energi i os er så lav, at vores celler opfatter den ”døde mad”, som om den var en infektion. Du har helt sikkert mærket, hvordan du har det efter et stort måltid? Drænet og flad for energi?

Gratis opskrift

Drue/avocado salat – 2 personer

4 forårsløg
1 spsk. olivenolie
1-2 kviste frisk timian
2 spsk frisk koriander
Kryddersalt og krydderpeber
1 fed fintrevet hvidløg
1 tsk. sød sennep
1 tsk. lys balsamico
2 håndfulde rucolasalat
1 håndfuld spinatblade
100 g blå druer
1 rødt æble
1 avocado

Fremgangsmåde: Del forårsløgene i 2 - 3 stykker, skær stykkerne i halve og derefter i strimler. Sauter dem i olie med timian, koriander, kryddersalt og peber, til de begynder at tage farve, tilsæt til sidst hvidløget og vend det rundt i forårsløgene.

Rør sennep og balcamico sammen og vend det i forårsløgene.

Anret pandeblandingen på afdryppet rucola og spinat. Pynt med halve druer, æble i tern og skiveskåret avocado.

Lene Hansson på BT Plus

● Kostvejleder Lene Hansson har sin helt egen sektion på B.T. PLUS. Her kan du hver uge læse Lenes nye klummer, tip og opskrifter, du kan få ugens kostplan eller hente nogle af Lenes bøger i pdf-fil.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her