Hvorfor bliver flere og flere overvægtigte, når der sælges millioner af bøger om, hvordan man kan tabe sig på 117 forskellige måder? Jeg kender svaret efter at have kostvejledt bl.a. overvægtige klienter i 20 år.

Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS:

Læs også: Lene Hanssons sunde kostplan uge 3

Alle mine klienter taber sig effektivt (hvis de vel og mærke holder kostplanen), men nogle kommer tilbage efter nogle måneder, fordi de alligevel ikke kan holde de sunde vaner, når de røg tilbage til hverdagens stress.

Stress gør det ved os, at vi ikke har overskud til at fastholde de nye vaner særlig godt. Så bliver det pludseligt meget nemt at vende tilbage til det, 'man kender'. Det er et psykologisk tovtrækkeri, mellem det, vi ønsker, og det, vi alligevel vender tilbage til.

Vil du have et ekstra spark bagi og inspiration til et nyt og sundere liv, så kom til foredrag med Lene Hansson onsdag d. 16. januar hos BT. Se mere HER

For mange af de klienter, der var faldet i, gik vi videre med en coachingdel, der indbefattede de psykologiske aspekter omkring vores vaner og adfærd; vores bevidsthed og vores ubevidste, samt hvordan fysiske skavanker og sygdomme nøje hænger sammen med vores indre balance.
Mange overvægtige har nemlig også følgesygdomme, men det er ikke altid, fordi de har ekstra kilo på sidebenene. Det er også deres psykiske historie, de endnu ikke har bearbejdet.

Udover at forhøjet blodtryk forhøjet kolesterol, hudlidelser, astma, kramper i benene, dårlig nattesøvn kan have noget at gøre med en forkert kost og livsstil, kan det sammen også fortæller en historie om, hvad der kan arbejdes med, rent psykologisk.

Til dette kan man arbejde med et analyse værktøj, der hedder ”Metasundhed”, som er et analyseredskab til at se, hvad kroppen egentlig fortæller om, hvor man i sin psyke kan være gået 'i stå', eller hvor man har nogle ubearbejdede hændelser, der stadig giver ubehag.

Kroppen er altså en slags værktøj og oplagringsplads, for vores psykiske problemer og traumer.

Får du gennem en 'Metasundhed' øje på hvad du måske mangler at arbejde med, giver det straks pote, i form af kroppen slipper sit behov for den ekstra vægt og lysten til at spise, på alt andet end sult. Det handler altså om at få både din krop og din psyke til ”at lystre” for at få et varigt vægttab. Kigger du ikke på dit indre, kan du risikere at falde i!

Tip: Hvad psyken undertrykker udtrykker kroppen! Her kan du se, hvordan Metasundhed arbejder med din psyke, når du er fysisk syg:

Astma: Hvem er trængt ind på dit territorium? Er du god nok til at sætte grænser? Føler du dig samtidig alene i situationen, kan astmaen blive forstærket. Astma kan også være fortrængt gråd, få alt ud!

Hudproblemer drejer sig enten om at man ønsker særlig kontakt med nogen, f.eks. forældre eller kæreste, barn eller kæledyr, eller det modsatte, at man ikke ønsker kontakt.

Ondt i halsen er en konflikt, der er svær at synke. Noget der er svært at sige og få ud. Noget du ikke kan få eller acceptere. Frygt for at sige sin mening og irritation overfor autoriteter. Man Bider vreden i sig.

Tyktarmsproblemer er en konflikt, der opleves med ubehagelig vrede og bitterhed, eller du er ude af stand til at afslutte eller fordøje en sag, ting eller hændelse.

Du skal altid søge læge, hvis du er syg. Metasundhed er kun en vejviser til at gøre dig opmærksom på, hvad i din psyke du også kan arbejde med, så du på den måde arbejder med hele kroppen (og sindet).