Jeg har det så godt med frugt om morgenen!” Denne udtalelse har jeg hørt fra mange af de mennesker, jeg har undervist og haft i konsultation gennem årene. Der er en forklaring på, hvorfor folk får det så godt, når de spiser frugt om morgenen. Når vi spiser et proteinholdigt måltid, der f.eks. indeholder kød, fjerkræ eller æg, så får kroppen tilført aminosyren tryptofan.

Tryptofan skal bruges i vores hjerne til at danne signalstoffet serotonin, der giver os følelsen af, at være godt tilpas og give os ro i kroppen. Man kan også sige, at serotonin er et af vores ”lykkehormoner”. Der bliver ikke kun i hjernen, men også i kroppen dannet serotonin af tryptofan. Den serotonin kan dog ikke brugesi vores hjerne. Hjernen er selv nødt til at danne serotonin af tryptofan.

Så hvordan får vi så den lagrede tryptofan op til hjernen? Det gør vi, når blodsukkeret stiger. Så bliver tryptofanen transporteret fra kroppen til hjernen. Hvis du spiser noget mad, der får dit blodsukker til at stige hurtigt, så får du en forøget dannelse af serotonin.

En sodavand eller et stykke chokolade giver også denne følelse af et løft, som efter 20 minutter går den anden vej igen, når blodsukkeret så igen falder. En så hurtigt stigning i blodsukkeret kan også udløse adrenalin, der som vores stresshormon blokerer for virkningen af serotonin. Så bevirker det, at vi bliver irritable og mærker en indre uro. Lige det modsatte af serotonin.

Spiser du derimod frugt, bær, smoothies og drikker friskpresset juice eller smoothies de første fire timer, efter du er vågnet, har du en lang og rolig stigning i blodsukkeret. Hjernen kan nu forsyne sig med det tryptofan, som tidligere er blevet lagret i kroppen.

Det har vist sig, at trypofan ikke kan komme ind i hjernen, hvis din mad indeholder mere end 2-3% protein i sin energifordeling. Derfor er det svært at blive helt frisk og føle overskud, når man starter med en ostemad, æg, bacon, mejeriprodukter m.m. (de indeholder meget protein) om morgenen.

Frugt indeholder maksimum 2% protein, derfor er det den ideelle føde for os om morgenen - og derfor har man det godt, når man spiser frugt om morgenen

Ugens gratis opskrift: Rejesalat med granatæble

250 g store rejer
1 rødt æble
1 Romainesalat
½ Granatæble
1 Kinaradise
1 rød chili
2 Lime
1 spsk olivenolie
½ tsk salt

Fremgangsmåde:

Kom rejerne i en skål og skær æblet i tynde både. Skær salaten fint. Tag kernerne ud af granatæblet ved at lægge det i håndfladen med bunden nedad og banke på bagsiden af det med en træske. Så begynder kernerne at løsne sig, og man kan let få dem ud af æblet. Skær kinaradisen i terninger. Fjern kernerne fra chilien og hak fint. Bland alt dette i en skål med limesaft. Bland til sidst rejerne i og smag til med olivenolie og salt.

Lene Hansson på BT Plus

● Kostvejleder Lene Hansson har sin helt egen sektion på B.T. PLUS. Her kan du hver uge læse Lenes nye klummer, tip og opskrifter, du kan få ugens kostplan eller hente nogle af Lenes bøger i pdf-fil.

Tilbud på Lene Hanssons slankeklub

● Du kan også tilmelde dig Lene Hanssons slankeklub og få kostplaner hver måned, analyse af din maddagbog, online fællesskab, debat og støtte, online kostvejleder, stor opskriftdatabase, konkurrencer og e-magasinet "Slank og sund" hver tredje måned. Læs mere her eller tilmeld dig her - det koster kun 1 kr. første måned.