Jeg kender det fra mig selv. Der er for travlt på arbejdet, for mange aftaler i kalenderen, og bang, så går det ud over immunforsvaret. Det er jo kroppens eget forsvar, der vil rydde op, efter at jeg har stresset rundt. Og selvom jeg har oplevet det mange gange, er det det der er allersværest for mig - at sænke stressniveauet.

Immunforsvaret er et komplekst system som består af hvide blodceller, antistoffer, hormoner, proteiner, enzymer og inflammatoriske molekyler kaldet cytokiner. Dette system samarbejder for at forsvare kroppen mod de konstante angreb, vi alle er udsat for, dagligt. Angrebene kommer fra vira, bakterier, sporer, kim, svampe, orme, insekter og andre organismer. De forsøger at stjæle energi fra kroppen, og hvis vi vil undgå at blive syge, må vi kæmpe imod.

Immunforsvarscellerne bliver bl.a. produceret i vores lymfesystem og sidder for 85 % af cellernes vedkommende i vores slimhinder og lymfatisk væv. Der er flere forskellige slags immunforsvarsceller - nogle er man født med, andre skal komme gennem børnesygdomme.

Når du f.eks. får en infektion, bliver den hurtig synlig i en form for immunforsvarscelle, der derefter opdager, at infektionen er farlig og kræver forstærkning. Hurtigt vil den ”kalde” på den rigtige immunforsvarscelle, der kan æde infektionen.

Immunforsvarscellerne kan rejse rundt i kroppen, alt efter hvor der er brug for dem. Det er et indbygget ”talesystem” mellem cellerne, der gør dem i stand til at foretage denne rejse og udføre deres job - nemlig at få sygdom og syge celler ud af vores system.

Dog rejser de bedst, når kroppen ikke er for belastet af sygdom og lav energi. Det er vores hormonsystem, der sender cellerne på rejse, så det er vigtigt, at der er energi og god forsyning af næringsstoffer til hormonsystemet for at opretholde et godt immunforsvar.

Psykisk stress påvirker cellernes forsvar på en dårlig måde. Det viser sig bl.a. via herpes, allergi m.m., hvor man kan sige, at immunforsvaret nu er så langt nede, at det ikke længere kan følge med. Hormonsystemet er altså med, når dit immunforsvar skal sættes i gang, og som en naturlig beskytter for dette producerer det 7,5 mg cortisol dagligt. Det styrker både din hukommelse og dit helbred. Under stress producerer kroppen for meget cortisol. Det giver den modsatte effekt, nemlig hukommelsestab, nedsat immunforsvar m.m. Et dårligt immunforsvar kan også på sigt svække din krop så meget, at du kan blive overvægtig. For en svag krop behøver næring for at kunne overleve, og derfor kan din appetit stige uden du selv er klar over det. Min erfaring med klienter er, at hvis de er stressede, så bliver det meget sværere at slanke sig effektivt.

Sådan arbejder immunforsvaret Immunforsvaret identificerer et angreb fra den indtrængendes proteinstruktur, som er ukendt for immunforsvaret. På den måde bliver immunforsvaret sat i beredskab og starter et modangreb.

Dette gøres ved:

Øgning af kropstemperatur (feber) for at gøre kroppen uindtagelig for fremmedeInflammation til at fortynde evt. toxinerForsyning af antistoffer, der giver de hvide blodlegemer besked på at angribe fremmede proteiner direkteHyppig vandladning eller diarré for på mekanisk vis at komme af med det indtrængende Alle ovenstående mekanismer fra kroppen, er gode tegn på at den reagerer og holder dig sund.

Undgå dårligt immunforsvar Et sundt og stærkt immunforsvar er essentielt for et godt velbefindende. Uden et godt immunforsvar vil vores livskvalitet blive forringet og i værste tilfælde forkorte vores liv.

Ugens gratis opskrift

Grøn thai suppe med multe (2 pers.)

Suppe:

2 spsk kokosolie

1 dåse kokosmælk

saft af 1 lime

1 spsk grøn thai pasta

1 tsk kryddersalt

1⁄2 stangel citrongræs

2 spsk basilikum

4 spsk bredbladet persille

Fisken:

400 g multe

1 rød chili uden kerner

10 mandler

1 tsk Krydderpeber

Olie og kokosmælk hældes i en gryde, sammen med saft af lime, pasta, salt, basilikum og persille. Dette varmes op til kogepunktet mens der omrøres. Skru ned for suppen på svag varme, læg låg på og lad suppen simre endnu 10 minutter.

Fisken: Fisken skæres i store stykker og steges i olie på en slip let stegepande, sammen med finthakket chili og hakkede mandler samt kryddersalt. Fisken steges 3-4 minutter på hver side. Ved servering hældes suppen først op i en lille skål, så lægges fisken ovenpå og der pyntes med lidt ekstra chili og mandelsplitter.