'Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag.' Sådan lød det tredje kostråd, da de otte nuværende kostråd blev udgivet i 2005. Men rådet er helt forkert og skal heldigvis snart ændres.

Fødevarestyrelsen mener, at kartofler, ris og pasta er lige gode, og at det er sundt at spise pasta fire eller fem gange om ugen, eller for den sags skyld hver dag. Og det er det bestemt ikke!

Det der er vigtigt at vælge kartofler frem for pasta, ris og brød for den sags skyld. Kartofler er nemlig basedannende, og går som grønsager i vores krop. Hvorimod ris og andre kornprodukter, er forarbejdede fødevarer for os mennesker.

Oprindeligt er vi som mennesker ikke kornspisere, men vi kan naturligvis godt have korn som en bestanddel I vores kost. Originale kornspisere er fugle, der har en kråse. Og blot fordi dit korn er 'tygget for dig' via raffineringen, skal du huske på, at skulle du spise kornene rå fra aksen eller i tørret form, ville det give store udfordringer for din fordøjelse.

Det er meningen, at vores kostråd skal opdateres, formentlig i slutningen af 2012 og indtil da, er vi danskere så endnu engang blevet misinformeret, som det ofte før er sket gennem kostpyramiden og de officielle kostråd.

Mine kostråd til dig er:

- Drik 2 liter vand dagligt,

- sørg for motion hver dag, noget du kan lide der gør dig glad og som får pulsen op,

- lad op til 75% af din daglige kost bestå af grønsager og frugt, salater, krydderurter, nødder, kerner, olie og kun 25% være fisk, skaldyr, fjerkræ, kød, korn, ris, brød m.m.

- sørg for, at du spiser dine grønsager og frugt rå i det omfang du kan

- steg din mad i kokosolie, palmeolie eller rigtig smør (så undgår du transfedtsyrer),

- undgå de 'hårde hvidevarer' såsom hvidt sukker, hvidt mel, hvide ris, hvidt brød mm.

- drik maksimum 2 kopper koffeindrikke dagligt,

- undgå lightprodukter, da sukkeret er erstattet af kunstige sødemidler, der mistænkes for at give celleskader. I de light produkter, der er blevet 'fedtfri' er fedtet blot erstattet med sukker, som jo også bliver til fedt!

Foto: Scanpix
Vis mere

Ugens opskrift: Salat med røget makrel

Ingredienser: 1 stor røget makrel, ½ rødløg, 2 tomater, 2 spsk græskarkerner, 2 håndfulde hakket rucola, 1 knsp kryddersalt, 1 tsk krydderpeber, saft af 1 citron, palmeolie

Sådan gør du: 1. Pluk makrellen for kød og læg det i en skål 2. Skær rødløget i små skiver og hak tomater og rucola fint 3. Rist græskarkernerne på en pande (hvis du ikke har købt dem ristede i forvejen) i olie og ganske lidt kryddersalt 4. Bland fisk, løg, tomater, græskarkerner og rucola og dryp med citronsaft og krydderpeber.

Dette er en anderledes og sund makrelsalat, der kan gøres lidt mere cremet ved at tilsætte lidt fromage frais eller cremefraiche 9pct.