Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Et af de helt store spørgsmål i min kostklinik, er kalk og mælkeindtag. For et par måneder siden, kom der en ny stor officiel undersøgelse omkring mælk frem. Den blev gengivet i flere medier, og det var ikke helt det, vi er vant til at læse. Et nyt stort svensk forskningsprojekt viser nemlig, at dødeligheden øges for hvert glas mælk man som voksen indtager.

Jeg har de seneste 30 år ikke drukket mælk, fordi der i årenes løb har være flere andre undersøgelse, der har vist at mælk ikke gør noget godt for knoglerne - men faktisk er medvirkende til at øge risikoen for knoglebrud.

Jeg har flere gang fået brev fra mejeriforeningen med trusler om injuriesager, fordi jeg har skrevet og sagt, at mælk ikke nødvendigvis er sundt. Nu er der endelig en undersøgelse, der understøtter, at mælk ikke styrker knoglerne og ikke øger din sundhed. Forskere fra Uppsala Universitet i Sverige har fundet en negativ sammenhæng mellem risikoen for at dø af hjerte-/karsygdomme og antallet af glas mælk en person drikker dagligt.

Prøv at spørge dig selv, hvorfor mennesket er det eneste pattedyr, der patter på en ko resten af livet  –  når de er færdige hos mor? Andre pattedyr bliver vænnet fra deres moders mælk, når tiden er inde - de sutter ikke videre på en ko. Mælkeprodukter er en stor og indbringende industri, og man kan let lade sig overbevise, da reklamer har stor magt.

Kigger vi på kvindens mælk og komælk, kan man se at der i komælk er 3-4 gange så meget kalk, som i den kvinden giver sit barn. Det er klart, for en kalv skal vokse sig til 300 kilo på bare 9-12 måneder. Det skal menneskebabyer jo altså ikke.

I Danmark har vi ”De officielle kostråd”, hvor det netop anbefales at drikke mælk hver dag. Jeg undrer mig over, at det stadig står der. Rådene har været lavet om igen og igen, men hvornår den gamle "sandhed" om mælk bliver lavet om er uvist. Som forbruger må vi så bruge vores egen sunde fornuft.

Fakta er, at forskere ved Uppsala Universitet hævder, at de har fundet en sammenhæng mellem indtagelsen af mælk og en øget dødelighed gennem omfattende undersøgelser og prøveudtagning. Undersøgelsen, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift British Medical Journal, omfatter 106.000 personer. Forskerne fulgte 61.000 kvinder og 45.000 mænd fra Uppsala, Västmanland og Örebro. De undersøgte personer har i 1980'erne og 1990'erne udfyldt spørgeskemaer om kost og livsstil. Testpersonerne har blandt andet svaret på, hvor meget og hvor ofte de spiste og drak af 96 forskellige fødevarer - herunder mælk.

Blandt de ældre personer i projektet undersøgte man efterfølgende, om der var nogen forbindelse med dødelighed og knoglebrud, afhængigt af hvor meget mælk deltagerne havde indtaget. Efter at have fulgt undersøgelsens deltagere i mere end 20 år, var en fjerdedel af kvinderne døde, og 17.000 havde haft forskellige former for knoglebrud. Efter 11 år var 10.000 mænd døde og 5.000 mænd havde haft et knoglebrud. Disse tal blev derefter sammenlignet med forbruget af mælk.

Professor Karl Michaelsson udtalte sig til STV; ”Hvad vi så, var, at et højt indtag af mælk gav højere risiko for både at dø tidligere, og også en øget risiko for knoglebrud, hvis de drak store mængder mælk. Mænd havde også en øget risiko for at dø af mælk, men hos mændene så vi ingen sammenhæng, når det drejede sig om risikoen for knoglebrud”.

For hvert glas mælk en kvinde drak dagligt, forøgede hun sind dødsrisiko med 15%, for en mand blev dødsrisikoen øget med 3%. Desuden var det 60 procent mere almindeligt for en kvinde, der drak tre glas mælk eller mere dagligt at blive ramt af hoftebrud sammenlignet med kvinder, der drak mindre end et glas om dagen.

Så måske du skal overveje, om du skal fortsætte med at drikke din mælk.

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.

 


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Et af de helt store spørgsmål i min kostklinik, er kalk og mælkeindtag. For et par måneder siden, kom der en ny stor officiel undersøgelse omkring mælk frem. Den blev gengivet i flere medier, og det var ikke helt det, vi er vant til at læse. Et nyt stort svensk forskningsprojekt viser nemlig, at dødeligheden øges for hvert glas mælk man som voksen indtager.

Jeg har de seneste 30 år ikke drukket mælk, fordi der i årenes løb har være flere andre undersøgelse, der har vist at mælk ikke gør noget godt for knoglerne - men faktisk er medvirkende til at øge risikoen for knoglebrud.

Jeg har flere gang fået brev fra mejeriforeningen med trusler om injuriesager, fordi jeg har skrevet og sagt, at mælk ikke nødvendigvis er sundt. Nu er der endelig en undersøgelse, der understøtter, at mælk ikke styrker knoglerne og ikke øger din sundhed. Forskere fra Uppsala Universitet i Sverige har fundet en negativ sammenhæng mellem risikoen for at dø af hjerte-/karsygdomme og antallet af glas mælk en person drikker dagligt.

Prøv at spørge dig selv, hvorfor mennesket er det eneste pattedyr, der patter på en ko resten af livet  –  når de er færdige hos mor? Andre pattedyr bliver vænnet fra deres moders mælk, når tiden er inde - de sutter ikke videre på en ko. Mælkeprodukter er en stor og indbringende industri, og man kan let lade sig overbevise, da reklamer har stor magt.

Kigger vi på kvindens mælk og komælk, kan man se at der i komælk er 3-4 gange så meget kalk, som i den kvinden giver sit barn. Det er klart, for en kalv skal vokse sig til 300 kilo på bare 9-12 måneder. Det skal menneskebabyer jo altså ikke.

I Danmark har vi ”De officielle kostråd”, hvor det netop anbefales at drikke mælk hver dag. Jeg undrer mig over, at det stadig står der. Rådene har været lavet om igen og igen, men hvornår den gamle "sandhed" om mælk bliver lavet om er uvist. Som forbruger må vi så bruge vores egen sunde fornuft.

Fakta er, at forskere ved Uppsala Universitet hævder, at de har fundet en sammenhæng mellem indtagelsen af mælk og en øget dødelighed gennem omfattende undersøgelser og prøveudtagning. Undersøgelsen, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift British Medical Journal, omfatter 106.000 personer. Forskerne fulgte 61.000 kvinder og 45.000 mænd fra Uppsala, Västmanland og Örebro. De undersøgte personer har i 1980'erne og 1990'erne udfyldt spørgeskemaer om kost og livsstil. Testpersonerne har blandt andet svaret på, hvor meget og hvor ofte de spiste og drak af 96 forskellige fødevarer - herunder mælk.

Blandt de ældre personer i projektet undersøgte man efterfølgende, om der var nogen forbindelse med dødelighed og knoglebrud, afhængigt af hvor meget mælk deltagerne havde indtaget. Efter at have fulgt undersøgelsens deltagere i mere end 20 år, var en fjerdedel af kvinderne døde, og 17.000 havde haft forskellige former for knoglebrud. Efter 11 år var 10.000 mænd døde og 5.000 mænd havde haft et knoglebrud. Disse tal blev derefter sammenlignet med forbruget af mælk.

Professor Karl Michaelsson udtalte sig til STV; ”Hvad vi så, var, at et højt indtag af mælk gav højere risiko for både at dø tidligere, og også en øget risiko for knoglebrud, hvis de drak store mængder mælk. Mænd havde også en øget risiko for at dø af mælk, men hos mændene så vi ingen sammenhæng, når det drejede sig om risikoen for knoglebrud”.

For hvert glas mælk en kvinde drak dagligt, forøgede hun sind dødsrisiko med 15%, for en mand blev dødsrisikoen øget med 3%. Desuden var det 60 procent mere almindeligt for en kvinde, der drak tre glas mælk eller mere dagligt at blive ramt af hoftebrud sammenlignet med kvinder, der drak mindre end et glas om dagen.

Så måske du skal overveje, om du skal fortsætte med at drikke din mælk.

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.