Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Jeg har ikke selv spist kød i mere end 20 år, og det er min overbevisning, at vi som mennesker ikke behøver kød for at overleve. Alligevel fraråder  jeg ikke mine klienter at vælge kødet fra. De skal blot indse, at de måske ikke behøver kød hver dag.

Sundhedsstyrelsen har lavet et ekstra kostråd der siger, at man maksimalt bør få 500 g kød fra firbenede dyr om ugen. Undersøgelser viser, at det ikke kun er kødets fedt, der er usundt. Det er også selve kødet, hvis man får for meget.  Personligt tror jeg, at det har med at gøre, at kød har en lang fordøjelsestid. Og ligger mad for længe i vores mave-/tarmsystem, giver det ubalancer og svagheder, der til sidst kan medføre forskellige sygdomme som tarmbetændelser, udposninger på tarmene, refluks (sure opstød), mave-/tarmkræft og fordøjelsesbesvær.

Gennem mere end 20 år har jeg kostvejledt klienter til en sundere livsstil. For nogen har det indbefattet, at de skulle skære lidt ned på deres kødforbrug. Jeg oplever, at især mænd har lidt svært ved netop det. De spørger mig: ” Hvordan får jeg så proteiner nok”. Jeg siger: “Skift hakkebøffen ud med fisk eller fjerkræ, som er sundere proteinkilder” og forklarer dem også, at der i oksekød ca. er 23 g protein pr. 100 g. Vælger man fjerkræ eller fisk, ligger proteinindholdet på ca. 21-22 g. pr 100 g. Så forskellen er ikke så stor. Soyaprodukter indeholder typisk mere end 60 g protein pr. 100 g, så her er en virkelig god kilde til protein.

En amerikansk undersøgelse, offentliggjort i ”Archives of Internal Medicine”, med flere end 120.000 deltagere har vist, at dødeligheden i forhold til kræft  steg med 10 procent for hver ekstra portion rødt kød om dagen (ca. 85 gram), de undersøgte havde indtaget. For hver portion forarbejdet kød dagligt steg risikoen for at dø af kræft med 16 procent. Indtag af fisk og fjerkræ i stedet for rødt og forarbejdet kød er derimod forbundet med en lavere risiko for tidlig død.

Meget kød indeholder en del fedt, og den nemmeste måde at undgå fedtet på er at vælge magert kød. Men du kan sagtens forvandle almindelige kødprodukter til en mere fedtfattig spise. Først og fremmest skal du skære det synlige fedt fra. Gør du det, kan du let spare 10 g fedt. Og 10 g fedt er det samme som 90 kalorier. Når du laver frikadeller, kan du erstatte ca. 50% af dit kød, med grøntsager. Det gøres med:

  • Råkost, som du river på et rivejern
  • Pulp - der er grøntsagsoverskud fra din saftpresser
  • Grøntsager skåret i fine strimler
  • Grøn salat, f.eks. ruccola eller spinat der blendes med i farsen

Andre gode ideer er:

  • at man vælger kød og kødprodukter med max 10 % fedt
  • at man højst spiser 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til 2-3 gange til aftensmad om ugen og lidt kødpålæg.
  • At man kan vælge fjerkræ, fisk, æg, grøntsager, soyaprodukter eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg eller som hovedret.


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Jeg har ikke selv spist kød i mere end 20 år, og det er min overbevisning, at vi som mennesker ikke behøver kød for at overleve. Alligevel fraråder  jeg ikke mine klienter at vælge kødet fra. De skal blot indse, at de måske ikke behøver kød hver dag.

Sundhedsstyrelsen har lavet et ekstra kostråd der siger, at man maksimalt bør få 500 g kød fra firbenede dyr om ugen. Undersøgelser viser, at det ikke kun er kødets fedt, der er usundt. Det er også selve kødet, hvis man får for meget.  Personligt tror jeg, at det har med at gøre, at kød har en lang fordøjelsestid. Og ligger mad for længe i vores mave-/tarmsystem, giver det ubalancer og svagheder, der til sidst kan medføre forskellige sygdomme som tarmbetændelser, udposninger på tarmene, refluks (sure opstød), mave-/tarmkræft og fordøjelsesbesvær.

Gennem mere end 20 år har jeg kostvejledt klienter til en sundere livsstil. For nogen har det indbefattet, at de skulle skære lidt ned på deres kødforbrug. Jeg oplever, at især mænd har lidt svært ved netop det. De spørger mig: ” Hvordan får jeg så proteiner nok”. Jeg siger: “Skift hakkebøffen ud med fisk eller fjerkræ, som er sundere proteinkilder” og forklarer dem også, at der i oksekød ca. er 23 g protein pr. 100 g. Vælger man fjerkræ eller fisk, ligger proteinindholdet på ca. 21-22 g. pr 100 g. Så forskellen er ikke så stor. Soyaprodukter indeholder typisk mere end 60 g protein pr. 100 g, så her er en virkelig god kilde til protein.

En amerikansk undersøgelse, offentliggjort i ”Archives of Internal Medicine”, med flere end 120.000 deltagere har vist, at dødeligheden i forhold til kræft  steg med 10 procent for hver ekstra portion rødt kød om dagen (ca. 85 gram), de undersøgte havde indtaget. For hver portion forarbejdet kød dagligt steg risikoen for at dø af kræft med 16 procent. Indtag af fisk og fjerkræ i stedet for rødt og forarbejdet kød er derimod forbundet med en lavere risiko for tidlig død.

Meget kød indeholder en del fedt, og den nemmeste måde at undgå fedtet på er at vælge magert kød. Men du kan sagtens forvandle almindelige kødprodukter til en mere fedtfattig spise. Først og fremmest skal du skære det synlige fedt fra. Gør du det, kan du let spare 10 g fedt. Og 10 g fedt er det samme som 90 kalorier. Når du laver frikadeller, kan du erstatte ca. 50% af dit kød, med grøntsager. Det gøres med:

  • Råkost, som du river på et rivejern
  • Pulp - der er grøntsagsoverskud fra din saftpresser
  • Grøntsager skåret i fine strimler
  • Grøn salat, f.eks. ruccola eller spinat der blendes med i farsen

Andre gode ideer er:

  • at man vælger kød og kødprodukter med max 10 % fedt
  • at man højst spiser 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til 2-3 gange til aftensmad om ugen og lidt kødpålæg.
  • At man kan vælge fjerkræ, fisk, æg, grøntsager, soyaprodukter eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg eller som hovedret.