Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS:

Vi mennesker kæmper faktisk alle med helt de samme udfordringer, nemlig følelser! Og det er uanset, om man er ”højt på strå” i Bhutan eller fiskeriarbejder i Hirtshals. Jeg ved det, fordi jeg kender både udenrigsministerens søn i Bhutan gennem en rejse dertil for nogle år siden, og en fiskeriarbejder, der har været en af mine tidligere klienter. ”Sjovt nok” kæmpede de med samme følelsesmæssige udfordringer, der for begges vedkommende endte ud i et misbrug.

Mange spiser på følelser, mens andre bruger forskellige ”erstatninger” som stoffer, ekstreme og unødvendige indkøb af f.eks. tøj, ludomani, samlermani,  alkohol, tobak, hash, abnormt kæresteforbrug, sexmisbrug m.m. Det er på en måde alle tegn på et misbrug og på, at lykken søges udenfor en selv.
Det, jeg beskæftiger mig med, er bl.a. overspisning, og det kan jeg tydeligt kæde sammen med, at mange af mine klienter ikke er glade. Vi spiser jo ikke på følelsen af lykke – for tænk blot på sidste gang du var forelsket. Der havde du slet ikke brug for mad. Det modsatte er tomhedsfølelsen,  og den kan der spises på!

Det med at bruge erstatninger for kærlighed har jeg kunne se på mig selv og gennem arbejdet med mine klienter og kursister, der jo alle ønskede at befri sig for uhensigtsmæssige mønstre, der nu hæmmede dem så meget, at de ikke længere kunne få det liv, de egentlig havde tænkt sig.  De var bare ikke klar over det selv, indtil jeg begyndte at spørge dem: ”Hvad bruger du som erstatning for den kærlighed, du så brændende har behov for?”
 
 
På det ubevidste plan er det i virkeligheden vores mors eller fars kærlighed, vi søger en erstatning for. Men det er vi ikke klar over. Har vi i barndommen på et tidspunkt følt, at vi manglede noget fra vores forældre eller omsorgspersoner, bliver vores søgen nu placeret over på noget andet. Kærlighedsobjektet er nu en gigantgarderobe af designertøj og mærkevarer eller en plade chokolade eller måske bare store portioner af mad! For noget må da for pokker kunne tilfredsstille vores ”sult”!

Du er ikke alene om at have behov, der bliver styret af en for dig ukendt chauffør (dit ubevidste). Men kun du kan gøre op med dig selv, hvornår det er nok, og hvornår din ”indre chauffør” kører i en for dig helt forkert retning, hvor du bliver styret for meget. Og hvor det måske oven i købet også går ud over andre ting og personer i dit liv. Du skal gøre op med dig selv, hvornår nok er nok,og hvornår du vil være chauffør i dit eget liv. Følelserne du bliver styret af kan være jalousi, angst, bekymringer, uro, mistro, negativitet, pessimisme, behov for at kontrollere, bange for at miste m.m.


 
Spørg også dig selv; i hvilken forkert retning kører min ”indre chauffør” mig hen?
Hvad ved min adfærd ønsker jeg at lave om på?

Mit råd til din opstart er, at ”Rom jo ikke blev bygget på en dag”, og eftersom du sandsynligvis har levet længe med særlige overbevisninger om dit liv og om, hvordan tingene er skruet sammen, løser man ikke bare lige sådan wupti op for alle de knuder, der efterhånden er bundet så stramt på ens livsreb, at man ser det som kæmpe store nærmest uoverkommelige forhindringer.

Det kan godt tage lang tid. Det handler om at komme i gang med at blive bevidst om, at meget af det, vi render og roder os ud i, er vores egen skyld. Tager vi et ansvar selv og en del af skylden for vores situation, er det pludselig ”klart”, at vi bør handle på det.
 

Gratis opskrift:

Kammuslingesalat – 2 personer
250 g friske kammuslinger
1 dl olivenolie
½ tsk kryddersalt
¼ tsk citronpeber

Salat:
2 Gulerødder
2 rød peber
1 gul peber
2 Forårsløg
2 kviste frisk estragon
1 lille håndfuld persille
1 lile håndfuld frisk koriander

Fremgangsmåde:
Kammuslingerne lægges i marinaden i ca. 30 minutter, i køleskab. Muslingerne tørsteges herefter på en non-stick pande 2 minutter på begge sider, tag dem af panden og lad dem hvile.

Gulerødderne skæres i fine, tynde strimler. Peberfrugterne ligeledes, samt forårsløgene. Estragon hakkes, ligeledes persille og koriander. Alt blandes og lægges på et fad, der pyntes med kammuslingerne og dryppes med rucola pesto (eller anden pesto)