Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.



Mange danskere lider af sure opstød, halsbrand og ubehag, efter de har spist. Særligt når de lægger sig ned for at sove, så stiger mavesyre op i halsen. Min erfaring er, at de fleste kan komme af med problemet og ofte lægge deres medicin på hylden efter en uges tid, hvis de spiser efter principperne om kostkombinering.

Internettet bugner med sider der fortæller alt om ubehaget og om, hvilken medicin man kan tage. Mender står ikke meget om , hvordan man gennem en kostændring kan løse problemet selv. Industrien tjener millioner på folks uvidenhed.

Annette Damsgaard, 49 år fra Hundested, opsøgte mig, da hun bl.a. led af halsbrand og tog medicin for det. Hun skrev: "Jeg har rigtig mange udfordringer med mit helbred og ingen, hverken diætister, læger eller andre, har kunnet hjælpe mig. Et særligt problem er sure opstød, halsbrand og for meget mavesyre".

Annette var også overvægtig, men i første omgang tog vi fat på kostkombinationerne og allerede efter 10 dage, kunne hun lægge medicinen på hylden. Hun lider ikke længere af halsbrand eller sure opstød. Som sidegevinst tabte Annette sig et par kilo og den oppustede mave forsvandt også. Annette tabte i løbet af seks uger 24 cm om tajlen og endnu nogle centimeter om barm og hofte. I alt så mange centimeter, at hendes bukser sidder så løst, at hun må gå med bælte for ikke at tabe dem.

Mavesyre-reflux er betegnelsen for, at surt maveindhold glider op i spiserøret. Mange kender nok til det og har oplevet det i form af sure opstød eller halsbrand. Det viser sig særligt efter julefrokoster og påskefrokoster - men mange lider af det dagligt.

 

Tilbagevendende mavesyre-reflux er en hyppig gene, der kan få konsekvenser i det lange løb, hvis det ikke stoppes. Lægen giver syreneutraliserende medicin, men fjerner ikke årsagen til problemet, nemlig at vi spiser for mange forskellige fødevareemner i et og samme måltid.

Det er svært for maven at fordøje al den moderne mad på en og samme gang. Vi blander alt sammen, kød, brød, kartofler, grøntsager, frugt, kaffe, alkohol, sukker, salt m.m. og så spiser vi for hurtigt, mange sluger deres mad og tygger slet ikke nok på den. Da vi også får for lidt fibre i vores mad, bliver den blot tygget et par gange, og så sluger vi den.

Et godt ordsprog siger 'Du skal drikke din mad og spise dine drikke'. Sagt på en anden måde; din mad skal tygges så godt, at den er flydende, når du sluger den. Og dine drikke – f.eks. en smoothie eller grøntsagsshake skal lige vendes lidt i munden, så den bliver blandet med spyt og de enzymer, der findes i spyttet. Det er netop med til at nedbryde stivelsesdelen i det, du indtager.

Spiserørskatar er endnu en konsekvens af for meget mavesyre. Det er en slimhinde-betændelse, der kan opstå nederst i spiserøret. Spiserørskatar kan i svære tilfælde kompliceres med sår, der i sjældne tilfælde kan bløde eller give kronisk blodmangel og i sjældne tilfælde kan spiserørskatar forværres af arvæv, der fører til forsnævring af spiserøret. Spiserørsforsnævring mærkes som synkebesvær eller synkestop og det er en tilstand, der kræver behandling.

Konsekvensen på den lange bane af for meget mavesyre kan også være spiserørsbrok, som er en tilstand, hvor den øverste del af mavesækken er gledet op gennem hullet i spiserøret. Dette medfører at mellemgulvets muskelfibre ikke kan presse sammen om spiserørets nederste del. Den nederste del af spiserøret står derfor åbent i stedet for som normalt at være lukket. Der anvendes kikkertoperation til spiserørsbrok som eneste behandling. Men det kunne måske alt sammen være undgået, hvis kosten var blevet kigge efter i sømmene.


 


 


Mange danskere lider af sure opstød, halsbrand og ubehag, efter de har spist. Særligt når de lægger sig ned for at sove, så stiger mavesyre op i halsen. Min erfaring er, at de fleste kan komme af med problemet og ofte lægge deres medicin på hylden efter en uges tid, hvis de spiser efter principperne om kostkombinering.

Internettet bugner med sider der fortæller alt om ubehaget og om, hvilken medicin man kan tage. Mender står ikke meget om , hvordan man gennem en kostændring kan løse problemet selv. Industrien tjener millioner på folks uvidenhed.

Annette Damsgaard, 49 år fra Hundested, opsøgte mig, da hun bl.a. led af halsbrand og tog medicin for det. Hun skrev: "Jeg har rigtig mange udfordringer med mit helbred og ingen, hverken diætister, læger eller andre, har kunnet hjælpe mig. Et særligt problem er sure opstød, halsbrand og for meget mavesyre".

Annette var også overvægtig, men i første omgang tog vi fat på kostkombinationerne og allerede efter 10 dage, kunne hun lægge medicinen på hylden. Hun lider ikke længere af halsbrand eller sure opstød. Som sidegevinst tabte Annette sig et par kilo og den oppustede mave forsvandt også. Annette tabte i løbet af seks uger 24 cm om tajlen og endnu nogle centimeter om barm og hofte. I alt så mange centimeter, at hendes bukser sidder så løst, at hun må gå med bælte for ikke at tabe dem.

Mavesyre-reflux er betegnelsen for, at surt maveindhold glider op i spiserøret. Mange kender nok til det og har oplevet det i form af sure opstød eller halsbrand. Det viser sig særligt efter julefrokoster og påskefrokoster - men mange lider af det dagligt.

 

Tilbagevendende mavesyre-reflux er en hyppig gene, der kan få konsekvenser i det lange løb, hvis det ikke stoppes. Lægen giver syreneutraliserende medicin, men fjerner ikke årsagen til problemet, nemlig at vi spiser for mange forskellige fødevareemner i et og samme måltid.

Det er svært for maven at fordøje al den moderne mad på en og samme gang. Vi blander alt sammen, kød, brød, kartofler, grøntsager, frugt, kaffe, alkohol, sukker, salt m.m. og så spiser vi for hurtigt, mange sluger deres mad og tygger slet ikke nok på den. Da vi også får for lidt fibre i vores mad, bliver den blot tygget et par gange, og så sluger vi den.

Et godt ordsprog siger 'Du skal drikke din mad og spise dine drikke'. Sagt på en anden måde; din mad skal tygges så godt, at den er flydende, når du sluger den. Og dine drikke – f.eks. en smoothie eller grøntsagsshake skal lige vendes lidt i munden, så den bliver blandet med spyt og de enzymer, der findes i spyttet. Det er netop med til at nedbryde stivelsesdelen i det, du indtager.

Spiserørskatar er endnu en konsekvens af for meget mavesyre. Det er en slimhinde-betændelse, der kan opstå nederst i spiserøret. Spiserørskatar kan i svære tilfælde kompliceres med sår, der i sjældne tilfælde kan bløde eller give kronisk blodmangel og i sjældne tilfælde kan spiserørskatar forværres af arvæv, der fører til forsnævring af spiserøret. Spiserørsforsnævring mærkes som synkebesvær eller synkestop og det er en tilstand, der kræver behandling.

Konsekvensen på den lange bane af for meget mavesyre kan også være spiserørsbrok, som er en tilstand, hvor den øverste del af mavesækken er gledet op gennem hullet i spiserøret. Dette medfører at mellemgulvets muskelfibre ikke kan presse sammen om spiserørets nederste del. Den nederste del af spiserøret står derfor åbent i stedet for som normalt at være lukket. Der anvendes kikkertoperation til spiserørsbrok som eneste behandling. Men det kunne måske alt sammen være undgået, hvis kosten var blevet kigge efter i sømmene.