Oversyring af bindevæv, muskler og led kan skyldes en syreholdig kost, mangel på motion samt langvarig stress. Muligvis kan vitamin- og/eller mineralmangel samt tungmetalforgiftning også give en form for oversyring. Med en mere basedannende kost er det muligt at modvirke stive og ømme led og muskler. Det er desuden nødvendigt at drikke rigeligt med sund væske dagen igennem.

Den svenske læge professor Olav Lindahl har i sin ungdom arbejdet sammen med dr. Ragnar Berg, som var den første, der opdagede, at der var en sammenhæng mellem kostens indhold af syrer/baser og vores sundhed og helbred.

Professor Lindahl har ført Ragnar Bergs forskning videre og anvender i sin praksis baser som medicin. Sammen med dr. Berg gennemførte han blandt andet på Sct. Görans sygehus i Stockholm, omfattende undersøgelser om syre/base-forholdet i væv kontra smerter og smertelindring.

De opdagede, at jo mere base man kunne få gennem sin mad og evt. gennem IV-behandlinger (intravenøst) med magnesium, jo færre smerter havde man.

De kunne altså påvirke graden af de smerter, som patienter med hhv. knogleskørhed og gigt havde i forbindelse med deres sygdom. Jeg syntes, at det er meget interessant, at man anvender base som en slags smertedæmper, der rent faktisk virker. Modsat den konventionelle smertestillende medicin, som er syredannende.

Gennem de 20 år, som jeg har arbejdet med klienter og kost, har jeg oplevet, at når kosten rettes ind og består af mere basedannende end syredannende, giver det klienten mere energi. Denne energi kan støtte op om kroppens egen helbredelsesproces.

Basedannende mad er:

- Alle grønsager

- Grønne salater

- Rodfrugter

- Kartofler af alle slags

- Syrnede mejeriprodukter

- Urter

- Frugt (også selvom det har en syrlig pH-værdi når man måler den i frugten)

- Avocado

- Olivenolie

- Mandler, paranødder

- Kerner og frø

- Motion har også en smertestillende effekt på syreophobninger.


Gratis opskrift:

Ingredienser: Avocadosandwich

1/2 avocado, i skive, 1 stor fuldkornsbolle, 1 spsk grøn pesto, en halv rød peberfrugt i skiver, 5 cm agurk, i skiver, 

4 spsk semisoltørrede tomater i skiver, 1 håndfuld rucola

Sådan gør du: Bollen skæres over og smøres med et lag pesto. Avocado, peberfrugt, agurk og soltørrede tomater fordeles på bollerne. Kom ruccola ovenpå, drys evt. med kryddersalt og luk sandwichen sammen.