Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS

Julemaden er noget, vi nødigt vil lave om på, da den er bundet op på traditioner og følelser. Men for at det ikke bliver en tid med indtag af alt for fed, næringsfattig og usund mad samt for mange søde sager. Kan det være en idé at udskifte nogle af de traditionelle julemåltider med sundere alternativer.

Hvis du gerne vil gøre julen lidt mindre fed, så følg disse råd:

• Spis små portioner
• Lav sovsen mere fedtfattig
• Supplér buffeten med frugt og grønt – rødkål, appelsin, gulerødder, salat
• Erstat mayonnaisen med ymer, fromage frais, kvark eller lignende
• Undgå for meget brød – det meste til en julefrokost eller middag kan spises uden brød
• Ha’ godt med fisk på frokostbordet – bare ikke fisk, der svømmer i mayonnaise. Spis mest af fisken og mindre af for eksempel leverpostejen og flæskestegen
• Spis løs af salaterne (hvis der er nogen). Spis også godt af pynten ved ostebordet – f.eks. kiwi, peberfrugter, radiser, melon, ananas osv.
• Drik rigeligt med vand – gerne et glas vand mellem hvert glas øl, vin eller spiritus
• Når du spiser sødt, så vælg mørk kvalitetschokolade min. 70 pct. kakao, frugter og bær

Ugens opskrift:

Rød pebersuppe med æg

3 røde peberfrugter
1 Chili
1 spsk koncentreret tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk peber
½ l vand
2 hårdkogte, pillede æg
1 spsk citronsaft
1 forårsløg

Fremgangsmåde
: Befri peberfrugterne for kerner og stilk, og hak dem groft. Fjern ligeledes kerner og stilk fra chilien. Du skal kun bruge en halv chili til suppen, resten er til pynt. Kog peberfrugterne og den halve chili i vand, så det dækker, sammen med tomatpuré, salt og peber i ca. 10 minutter.

Kom blandingen op i en blender. Tilsæt et hårdkogt æg, og blend suppen i ca. 1 minut, til den har en luftig, cremet konsistens.

Skær det andet æg ud i meget små stykker. Snit forårsløget og chilien fint.

Pynt suppen med alle tre dele og server.

Ugens favoritter: To sunde med rødkål

Rødkålsalat

¼ lille rødkål
1 fennikel
1 radicchiosalat
1 julesalat/endivie
1 lille bdt. bredbladet persille
1 granatæble
50 g valnøddekerner
50 g parmesanost

Sådan gør du: Snit kål, fennikel, radicchio og endivie ultrafint. Pisk vinaigretten, og dryp straks grøntsagerne med den. Skyl og tør persillen. Tag kernerne ud af granatæblet. Rist og hak valnødderne groft. Anret persille, granatæblekerner og valnødder på salaten, og høvl parmesanost over.

Frisk rødkålssalat


200 g rødkål
1½ dl friskpresset klementin- eller appelsinsaft
Salt og peber
125 g pastinak

Sådan gør du: Snit rødkålen fint og tilsæt saften fra klementinerne. Krydr med salt og peber. Skræl pastinakken, skær den i fine stave og giv dem et opkog i letsaltet vand i et par minutter. Bland dem i rødkålssalaten. Server salaten til flæskesteg, frikadeller eller andesteg. Pynt rødkålssalaten med mandarin- eller appelsinstykker og 15 gr. valnødder.



Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her