Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Indtil for få år siden, vurderede man kostfibre til at være betydningsløse for vores sundhed. Heldigvis har man nu fundet ud af meget mere omkring disse stoffer og dermed også, hvilke sundhedsmæssige gevinster, der er ved at spise masser af kostfibre. Kostfibre findes især i fuldkorn. Første gang jeg hørte om fuldkornsbrød, købte jeg et med hjem til min forældre, men min far insisterede på at han ikke kunne tygge de der kerner. Så holdt jeg brødet for mig selv! Han spiser stadig hvidt franskbrød. Det har jeg ikke fået i mere end 20 år.

Kostfibre passerer igennem tarmene uden at blive fordøjet. De er simpelthen ufordøjelige for kroppen. Kostfibre findes hovedsageligt i planteriget – altså i frugt og grønt. Så ved at spise masser og frugt og grønt sikrer man sig et stort indtag af kostfibre. Kostfibre findes derudover i grove kornprodukter (ofte kaldet fuldkornsprodukter) - f.eks. er der et stort indhold i havre- og hvedeklid. Kostfibrene har vist sig at have positiv indflydelse på udvikling af forstoppelse, diabetes, overvægt og hjertekarsygdomme.

Kostfibre har samtidigt den fantastiske evne, at de hjælper med at binde og transportere uønskede stoffer (giftstoffer) ud af kroppen igen. Det tyder bl.a. på, at man netop på den måde mindsker risikoen for at få kræft i tarmene, da disse skadelige stoffer altså bliver bundet af fibrene og transporteret ud igen. Så hvis man spiser meget usund mad med masser af tilsætningsstoffer, så er det faktisk endnu vigtigere, at man også får spist de 500-600 gram anbefalet frugt og grønt hver dag, for så har kroppen jo en større chance for at skille sig af med de dårlige stoffer igen.

Der anbefales på nuværende tidspunkt, at man spiser 25-35 gram fiber dagligt. Spiser man de 500-600 gram anbefalede frugt og grønt hver dag, samt lidt groft brød eller lignende, så kommer man op på den anbefalede mængde. Dette gælder for rå frugt og grønt.

Nogle mennesker kan godt have svært ved at spise så meget, når det ikke er tilberedt på nogen måde. Der kan et godt råd være at lave forskellige smoothies i stedet for bare at spise f.eks. guleroden eller æblet som det er. Der er ingen grænser for, hvordan du kan lave din smoothie og det er bare med at afprøve, hvilke sammensætninger, man godt kan lide. En god klassiker er frosne jordbær blendet med banan og friskpresset appelsinsaft.

Kun 6 % spiser nok fuldkorn

Fuldkorn indeholder vitaminer, mineraler og andre gode stoffer, som påvirker kroppen på en sund måde. Undersøgelser viser at fuldkorn kan være med til at forebygge bl.a. hjertekarsygdomme.

Kun 6 % af den danske befolkning spiser de anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen. I gennemsnit spiser danskerne 30 gram fuldkorn om dagen. Det er altså knap halvdelen af den anbefalede mængde. Børn og ældre er de befolkningsgrupper, der i gennemsnit spiser mest fuldkorn – mens særligt de 14-24-årige spiser meget lidt.