Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

At være undervægtig kan for nogle menneskers vedkommende være et lige så stort problem, som det kan være for andre at være overvægtig. Nogle forsøger forgæves at tage på i vægt, mens andre kæmper en indædt kamp mod de overflødige kilo. Det er hverken sundt at være under- eller overvægtig. Begge dele kan forringe din helbreds- og sundhedstilstand - og i høj grad også dit humør.

De fleste læger siger til deres patienter at de skal spise fedtrige fødevarer, slik, fløde m.m.,men det er ikke den gode måde at tage på i vægt. I min kostklinik kigger vi på sund mad og sunde fedtstoffer til at give en undervægtig krop nogle sunde kiloer. Jeg havde en klient ved navn Karina, der var 8 kilo undervægtig. På et år tog hun 6 kilo på - ved at spise sundt vel og mærke.

Hvornår er man undervægtig?

Ifølge WHO er man undervægtig, hvis man har et Body Mass Index (BMI), som er under 18,5.

Du regner dit BMI ud via denne formel:

BMI = vægt i kg højde i meter x højde i meter

Eksempel: Din vægt: 58 kilo divideret med din højde 1,68 x 1,68 = _________

Sådan tolker du dit BMI:

Under 18,5: Du er undervægtig

18,5-25: Du er normalvægtig

25-30: Du er overvægtig

Over 30: Du er fed

Dit BMI fortæller dig, om din højde og din vægt passer sammen. Men det siger ikke noget om, hvor stor en del af din vægt, der kommer fra muskler, og hvordan fedtet er fordelt på din krop.

Dertil skal der en fedtprocent måling til. Der er flere årsager til, at nogle mennesker er undervægtige. For visse personer ligger det i generne, og de er derfor undervægtige fra naturens side. Vores gener har afgørende betydning for, hvordan vi udvikler os. Og man kan derved være arveligt disponeret for at have en høj forbrænding – en såkaldt ”luksusforbrænding”, som gør, at kroppen forbrænder langt flere kalorier, end hvad der er normalt. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det er umuligt at tage på i vægt. Det er bare vanskeligere. Generne er dog ikke det eneste årsag til at nogle mennesker er undervægtige. Undersøgelser viser, at der er en klar sammenhæng mellem undervægt og rygning. Det skyldes, at rygning hæmmer appetitten, samtidig med at nikotin øger forbrændingen og stofskiftet.

I tilfælde hvor rygning ikke er årsag til undervægt, kan andre faktorer som et højt fysisk aktivitetsniveau, fedtfattige kostvaner, for meget sukker i kosten og en kost med et for højt glykæmisk indeks samt mangel på næringsstoffer samt ubalancer i kroppen være årsag til undervægt.

Ugen tip:

Forslag til små, hurtige mellemmåltider, som du som undervægtig må spise løs af i løbet af dagen:

- Tørret frugt

- Nødder, mandler og kerner

- Groft brød med banan, figenpålæg, flødeost, peanutbutter og banan m.m.

- Kokosnød

- Nødde- eller figenstang

- Smoothie med frugt, hørfrøolie (se evt. opskrifter på morgenmadssmoothies)

- Græsk yoghurt med nødder, tørret frugt

- Det er en god idé at spise 1 – 2 spsk koldpresset oliven olie dagligt, samt 1 spsk hørfrø olie.

Det er ok at spise lidt sødt engang imellem, men vælg de gode ting, som indeholder nogle gode ting og ikke blot en masse tomme kalorier i form af sukker. God økologisk kvalitetschokolade med et højt kakaoindhold (min. 70 %) er et godt valg, hvis du har lyst til lidt sødt. Det indeholder gode og sunde stoffer, bl.a. antioxidanter. Derudover er tørrede frugter gode, da disse er rige på fibre, mineraler og energi.

Ugens opskrift

Pastamuslinger i broccoli- og chilisauce – 2 personer

- 250 gr broccoli

- ½ l vand

- 150 gr orecchiette pasta (eller små pastamuslinger)

- 1 spsk. olivenolie

- ½ rød chili uden kerner

- ¼ fed hvidløg

- 1 spsk flødeost

- ¼ tsk kryddersalt og peber

Sådan gør du:

Skær broccolien i fine terninger og blanchér den i et minut i kogende vand med ¼ tsk kryddersalt. Tag broccolien op, og lad den køle af. Behold kogevandet og bladene fra broccolien - det skal bruges til sauce. I det samme vand koges bladene fra broccolien i ca. 1 minut. Tilsæt ½ spsk. olivenolie og evt. endnu lidt kryddersalt og peber samt flødeosten. Saucen hældes gennem en sigte og stilles til side. I en anden gryde hældes ½ spsk olivenolie, hakket chili og hvidløg. Det steges i 1 minut, hvorefter de blancherede broccoli tilsættes. Sigt saucen og tilsæt den herefter. Hvis nødvendigt også lidt vand, så der opnås en cremet konsistens. Kog undervejs pastaen efter anvisningen. Vend pastaen i saucen.

Der spises en stor skål saftig tomat- og agurkesalat til retten.